Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Mnogo hteli, mnogo započeli…

Nakon sumornog završetka evropske kampanje u Ligi šampiona kolo pre kraja, u Crvenoj zvezdi mogu se svoditi računi.

Razočaravajući pohod Crvene zvezde u Ligi šampiona okončan je sinoć, kada je srpski šampion poražen u Bernu od Jang Bojsa (0:2) i takođe izgubio šansu da završi na trećem mestu grupe, što bi dovelo do proleća u Ligi Evrope.

Crveno-beli će završiti kao poslednji tim u grupi, iako su u nju stigli kao ekipa iz trećeg šešira. Ime švajcarskog prvaka na žrebu budilo je optimizam da će Zvezda imati dobru priliku da nastavi sa evropskim obavezama i nakon decembra, ali je talas euforije iz pripremnog perioda i suviše brzo tresnuo o stenu i odbio se nazad.

Crvena zvezda je ove sezone dobila automatsku kartu za Ligu šampiona, a za trenera je postavljen Barak Bahar u velikoj nadi da će nastaviti putem ličnog razvoja, pokazanog sezonama unazad, i unaprediti najveći srpski klub i doneti mu evropski iskorak. Velike planove nisu krili ni generalni direktor koji je najavljivao “novu eru”, kao ni sam trener koji je Ligu šampiona definisao kao najviši prioritet.

„Budućnost Crvene zvezde je sa Barakom Baharom. Dolazi jedan oformljen tim koji je pokazao da zna da radi svoj posao i ubeđen sam da sve ono što je pokazivao u svojoj matičnoj zemlji, da će pokazivati i ovde” govorio je Terzić letos i dodao – „osećamo da narod očekuje da podignemo lestvicu očekivanja i da to ispunimo u narednom periodu. Počinje nova era Crvene zezde, zato smo se odlučili za trenera koji zna to da radi”.

Bahar se prihvatio visokog cilja –„ Zvezda u Srbiji dominira, moramo da nastavimo i u tom smeru, takođe pobede u večitom derbiju su važne, ali za mene je ključ da napravimo dobar tim za grupnu fazu Lige šampiona. Mislim da to možemo, za mene će to biti drugi put da vodim klub na tom nivou, tako da sam upoznat sa svim što me čeka. Moj i Zvezdin DNK je isti, možemo mnogo, možemo da napravimo dobre rezultate na ovom nivou”.

Ako ništa drugo, trener crveno-belih je sinoćni slom dočekao realno i nedvosmisleno ga na konferenciji opisao kao neuspeh, a odgovornost je podelio sa svima u klubu – „nisam ja isključivo odgovoran, jer mi kao treneru nije dozvoljeno da uđem na teren i dam gol umesto svojih igrača“.

Nepobitno je da je Crvena zvezda juče propustila mnoštvo izglednih promašaja, da je pratio maler i na drugom kraju terena kod prvog primljenog gola. Postoje noći kad sve krene naopako. Nesreća Crvene zvezde je što se to desilo kad prava na kiksa nije bilo. Barak Bahar, istina, nije mogao da uđe na teren i proslavi se golom, ali je mogao da predupredi da ovo ne bude odlučujuće. Za to je falilo više odlučnosti, a manje tvrdoglave upornosti. Kao igrač, Bahar je bio defanzivac, a nikako mu ne uspeva da pronađe rešenje za odbrambene manjkavosti tima.

Ovde je možda i najmanje reč o jučerašnjem meču, jer je pripremljen bolje nego pređašnji, ali kad se sve lomi na tom koraku, logično je da se mnogi pomaci neće videti. Ono što sledi je traženje odgovornosti. Izraelski trener ima pravo kad kaže da nije sve na njemu, ali odgovorniji od njega i Zvezdana Terzića ne postoje.

Ovaj dvojac može se opisati stihom iz najpoznatije Radičevićeve elegije koji kaže – „Mnogo hteo, mnogo započeo“. Međutim, u istoj pesmi lirskog subjekta je omeo “čas smrtni”, a subjekte u Crvenoj zvezdi njihova (ne)doslednost. Primeri su očiti:

1) Generalni direktor je nedosledan godinama u nedovođenju pravih i preko potrebnih bekova.

2) Generalni direktor je dosledan u izboru loših napadača.

3) Trener je nedosledan svojim zamislima, menjajući ih često, ali tek kad šteta nepopravljivo nastane.

4) Trener je dosledan forsiranju Šerifa Endiaja za koga se može prilepiti nalepnica tragičara.

I još je mnogo indikativnosti u svemu ovome. Recimo, Kosta Nedeljković u meču protiv Švajcaraca u Beogradu nije ni bio u protokolu, a sinoć je bio uzdanica u startnih 11; besomučno forsirani Stefan Mitrović je i suviše kasno ustupio mesto drugome kroz ovih pet mečeva; Srđan Mijailović je lutao s pozicije na poziciju bez opipljivog doprinosa,…

U Zvezdi se znalo šta, ali ne i kako. U takvim okolnostima ne može drugačije nego osim da pognute glave, razočarani u sadašnjicu, pričate o veri u budućnost. Zvezdi preostaje revijalna utakmica protiv šampiona Evrope i mnogo bitnije domaće obaveze. Pauza ubrzo sledi, a da li će biti kakvih promena s ciljem nadgradnje ovih velikih zamisli – vreme će pokazati. Ako uzmemo prošlost kao prediktor budućih poteza, ne očekujmo previše.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama