Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Много хтели, много започели…

Након суморног завршетка европске кампање у Лиги шампиона коло пре краја, у Црвеној звезди могу се сводити рачуни.

Разочаравајући поход Црвене звезде у Лиги шампиона окончан је синоћ, када је српски шампион поражен у Берну од Јанг Бојса (0:2) и такође изгубио шансу да заврши на трећем месту групе, што би довело до пролећа у Лиги Европе.

Црвено-бели ће завршити као последњи тим у групи, иако су у њу стигли као екипа из трећег шешира. Име швајцарског првака на жребу будило је оптимизам да ће Звезда имати добру прилику да настави са европским обавезама и након децембра, али је талас еуфорије из припремног периода и сувише брзо треснуо о стену и одбио се назад.

Црвена звезда је ове сезоне добила аутоматску карту за Лигу шампиона, а за тренера је постављен Барак Бахар у великој нади да ће наставити путем личног развоја, показаног сезонама уназад, и унапредити највећи српски клуб и донети му европски искорак. Велике планове нису крили ни генерални директор који је најављивао “нову еру”, као ни сам тренер који је Лигу шампиона дефинисао као највиши приоритет.

„Будућност Црвене звезде је са Бараком Бахаром. Долази један оформљен тим који је показао да зна да ради свој посао и убеђен сам да све оно што је показивао у својој матичној земљи, да ће показивати и овде” говорио је Терзић летос и додао – „осећамо да народ очекује да подигнемо лествицу очекивања и да то испунимо у наредном периоду. Почиње нова ера Црвене зезде, зато смо се одлучили за тренера који зна то да ради”.

Бахар се прихватио високог циља –„ Звезда у Србији доминира, морамо да наставимо и у том смеру, такође победе у вечитом дербију су важне, али за мене је кључ да направимо добар тим за групну фазу Лиге шампиона. Мислим да то можемо, за мене ће то бити други пут да водим клуб на том нивоу, тако да сам упознат са свим што ме чека. Мој и Звездин ДНК је исти, можемо много, можемо да направимо добре резултате на овом нивоу”.

Ако ништа друго, тренер црвено-белих је синоћни слом дочекао реално и недвосмислено га на конференцији описао као неуспех, а одговорност је поделио са свима у клубу – „нисам ја искључиво одговоран, јер ми као тренеру није дозвољено да уђем на терен и дам гол уместо својих играча“.

Непобитно је да је Црвена звезда јуче пропустила мноштво изгледних промашаја, да је пратио малер и на другом крају терена код првог примљеног гола. Постоје ноћи кад све крене наопако. Несрећа Црвене звезде је што се то десило кад права на кикса није било. Барак Бахар, истина, није могао да уђе на терен и прослави се голом, али је могао да предупреди да ово не буде одлучујуће. За то је фалило више одлучности, а мање тврдоглаве упорности. Као играч, Бахар је био дефанзивац, а никако му не успева да пронађе решење за одбрамбене мањкавости тима.

Овде је можда и најмање реч о јучерашњем мечу, јер је припремљен боље него пређашњи, али кад се све ломи на том кораку, логично је да се многи помаци неће видети. Оно што следи је тражење одговорности. Израелски тренер има право кад каже да није све на њему, али одговорнији од њега и Звездана Терзића не постоје.

Овај двојац може се описати стихом из најпознатије Радичевићеве елегије који каже – „Много хтео, много започео“. Међутим, у истој песми лирског субјекта је омео “час смртни”, а субјекте у Црвеној звезди њихова (не)доследност. Примери су очити:

1) Генерални директор је недоследан годинама у недовођењу правих и преко потребних бекова.

2) Генерални директор је доследан у избору лоших нападача.

3) Тренер је недоследан својим замислима, мењајући их често, али тек кад штета непоправљиво настане.

4) Тренер је доследан форсирању Шерифа Ендиаја за кога се може прилепити налепница трагичара.

И још је много индикативности у свему овоме. Рецимо, Коста Недељковић у мечу против Швајцараца у Београду није ни био у протоколу, а синоћ је био узданица у стартних 11; бесомучно форсирани Стефан Митровић је и сувише касно уступио место другоме кроз ових пет мечева; Срђан Мијаиловић је лутао с позиције на позицију без опипљивог доприноса,…

У Звезди се знало шта, али не и како. У таквим околностима не може другачије него осим да погнуте главе, разочарани у садашњицу, причате о вери у будућност. Звезди преостаје ревијална утакмица против шампиона Европе и много битније домаће обавезе. Пауза убрзо следи, а да ли ће бити каквих промена с циљем надградње ових великих замисли – време ће показати. Ако узмемо прошлост као предиктор будућих потеза, не очекујмо превише.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама