Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Ponovljena slučajnost prestaje da bude slučajnost

Diskusija o utakmici Crvene zvezde u Pančevu nije ni iscrpljena do kraja, a već je zamorno prisećati se tesne pobede nakon preokreta protiv novopečenog superligaša. Očigledno, to je izdanje koji je opravdano podebljalo gorčinu kod svih koji su uveliko nezadovoljni izdanjima crveno-belih.

Održala je Crvena zvezda glavu iznad vode pobedom protiv Železničara, a Barak Bahar mesto kraj aut-linije na srpskim igralištima. Brodolom protiv dojučerašnjeg drugoligaša bio bi više nego dovoljan razlog da uprava kluba za vreme nastojeće reprezentativne pauze igračima predstavi novog šefa struke, uprkos ranijim insajderskim tvrđenjima da će Izraelac dobiti rok do decembra da ubedi sve da će boljitka biti.

Između prethodne i nastupajuće reprezentativne pauze, crveno-beli su odigrali sedam utakmica koje su obelažila lutanja. Bilo je malo konstanti i mrvica doslednosti. Šarao je prilično Barak Bahar sastav i taktiku. Jedini igrač koji je povezao svih sedam utakmica u startnih 11 bio je Điga. Bio bi to izvesno i Omri Glazer, kojeg je u Pančevu odmenio Popović, zbog reprezentativnih obaveza.

Naigrali su se i Dragović, Ivanić,  Lučić. Nekako se iznenadno ustalio Kanga sa pet utakmica u startnoj postavi u ovom periodu, a isto toliko odigrao je i Olajinka u znatno neprimetnijem svetlu. Rovito stanje Osmana Bukarija sa prethodne reprezentativne prozivke u Gani udaljilo ga je sa startne pozicije, a Marko Stamenić nije dobijao početne minute na poslednje tri utakmice.

Ne računajući izmene u toku meča, Zvezdin trener je kroz ova sedam meča koristio dvadeset i jednog različitog igrača za potrebe startnih postava i pravda to tesnim rasporedom. Očigledna je činjenica da crveno-beli igraju u napornom rasporedu, međutim kad forma ekipe ne dobija nikakve konkrene obrise, teško je računati na kvantitet nauštrb kvaliteta.

U svemu ovome apsurdnost je da je ono što se može nazvati pravim kiksom u ovom mini-ciklusu došlo na meču u kojem je vršeno najmanje promena u odnosu na preađašni duel. Crvena zvezda nije uspela da sačuva pobedu protiv TSC-a na Marakani pošto je Ifet Đakovac u samom finišu anulirao gol Aleksandra Kataija. Na ovom susretu svega dve izmene izvršio je Bahar u odnosu na meč koji je prethodio (protiv IMT-a). Hvan je zauzeo poziciju umesto Kange, a Bukari je dobio prednost umesto Krasoa. Reklo bi se i da sastav nominalno bio snažniji, međutim, ključ je u tome što je izraelski trener izveo postavu bez klasičnog napadača…

Uopšteno, gledano unazad izuzev meča u Kupu protiv slabašnog Trajala, Crvena zvezda nije sačuvala svoju mrežu još od kraja septembra i duela protiv niškog Radničkog. Jeste i duel u Kragujevcu uknjižen službenim rezultatom 3:0 zbog administrativnih propusta domaćina, ali je Omri Glazer tri puta vadio mrežu iz svog gola.

Mora se priznati – bilo je na svim ovim mečevima raznih bizarnosti – protiv Javora su primljena dva gola iz jednog šuta rivala, protiv IMT-a je primljen gol iz nečega za šta se ne zna je li to bio šut ili centaršut, odapeta strela Nemanje Tomaševića iz Radnika sa tridesetak metara distance završila je u mreži uz ‘milovanje’ sa stativom. Dodajmo i ovom dvomeč sa RB Lajpcigom –  dva elegantna gola Simonsa, dve kontre i gol Danija Olma posle kornera nakon rikošeta od stative… Mnogo sablasnosti zaista.

Međutim koliko primljeni golovi delovali kao loša sreća ili slučajnosti, ove ponovljene slučajnosti prestaju da to budu. Crvena zvezda ima mnogo propusta, a na sve to velikodšno čašćava. Bilo to u Superligi ili u Evropi, Barak Bahar protivničkom treneru daje hleb, veznom redu puter, a protivničkom napadaču nož i poželi im dobar apetit. Samo su Omri Glazer i protivnička nepreciznost u mnogim situacijama sprečili rivale da se potpuno nahrane u takvim okolnostima.

Suština u fudbalu je da postigneš više golova nego što ih primiš. U momentima kad odbrana ovako često kleca, ne veseli ni podatak o ofanzivnoj impotentnosti. Otupela je oštrica Crvene zvezde i njen modus su dva gola po meču. U poslednje vreme tu su samo dva izuzetka – Javor i Radnik, ali računajmo sa tim da je jedna lopta u mreži tima iz Ivanjice rezultat autogola, a jedna u mreži Surduličana sa bele tačke. Dakle, kuburi Zvezda i u napadu ili bolje reći sa realizacijom – pošto su broji napadi ostali nenaplaćeni.

Pokušava trener Zvezde da reši ovo sve više oslanjajući se na uzdanje u magiju Aleksandra Kataija ili na agilnog Lučića. Snažni Šerif Endiaje je uglavnom prva opcija u špicu napada – ali su pomenuta trojica u žestokom limitu. Neupadljivi, nervozni, neutralisani i ishitreni, ni u jednom trenutku ni na koji način ne pomažu svom timu. Sveže punoletni Jovan Mijatović se mnogostruko više pokazao produktivnijim negoli senegalski napadač.

Nelogičnost je kad se jedan tim samovoljno lišava pomoći svog najboljeg strelca. Žan-Filip Kraso vodeći je strelac crveno-belih u Superligi sa sedam golova, ali se Barak Bahar tek u intervalima oslanja na njega. Hvalio je igrača iz Obale Slonovače trener pre IMT-a, zatim mu ukazao šansu na šta mu je ovaj odgovorio golom, onda ga opet hvalio pred TSC i izostavio ga iz startne postave (?!). Kraso se pokazao kao najsposobniji igrač Crvene zvezde da iz jednog koraka povuče ključan potez na meču. U okolnostima u kojima se ekipa muči da načne rivala, ovaj profil igrača je i više nego potreban.

No, može se naći i jedna pozitivna strana iz ovih ponovljenih ‘slučajnosti’ – a to su golovi koji dolaze posle slobodnih udaraca. Uspešno su primenili kombinatoriku Zvezdini igrači na poslednja tri prvenstvena meča. Protiv TSC-a je glavom pogodio Katai, protiv Radnika je Kangva uspeo da posle duže razmene prosledi loptu za Spajića, a protiv Železničara je posle centaršuta loptu u mrežu spakovao Mijatović. Segment igre o kojem se dosta pričalo u predsezoni pri najavi specijaliteta Baraka Bahara i njegovog stručnog štaba.

Za Crvenu zvezdu sledi kraći predah pre nego što uhvati veći zamah. Pritisak je ogroman jer će se lomiti evropska putanja, a u prvenstvu nema više mesta kiksu. Barak Bahar će imati šta da analizira i zaključuje. I laički posmatrano deluje da ekipi fali konzistentnosti što bi se moglo postići definisanijim i balansiranijim sastavom.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama