Odbojka Odbojka/Izveštaji Odbojkašice SDCZ

Crveno-bele preokretom u Subotici do pobede na premijeri Superlige

Odbojkašice Crvene zvezde savladale su u 1. kolu nove sezone BPŠ Superlige Spartak u Subotici posle pet setova nakon preokreta – 3:2 (25:20, 21:25, 22:25, 25:20, 15:6).

Umeo je Spartak da iznenadi Crvenu zvezdu na startu šampionata čak i u najboljim danima našeg kluba, da slavi i u „Šumicama“, ali i u „Dudovoj šumi“. Poslednji put u sezoni 2019-20, koja je prekinuta usled pandemije virusa kovid, upravo u 1. kolu. Od tada Crvena zvezda je nanizala devet pobeda, a večeras i desetu u nizu.

Pokazale su izabranice Milana Gršića karakter, uspele da se izdignu iznad situacije, a Spartak da osvoji prve setove protiv našeg tima posle blizu tri godine.

Prvi set je pripao našem timu, koji je pre svega sjajnim servisom i dobrom realizacijom Katarine Stanković uspeo da kontroliše dešavanja. Iako je Spartak stigao do 15:15, nije uspeo da parira Zvezdi, pa je posle tajm-auta usledila serija crveno-belih, Simona Mateska je bila sjajna na servisu, Katarina Stanković u napadu što je rezultiralo da Zvezda reši prvi period igre u svoju korist 20:25 – 0:1. Katarina Stanković je osvojila 8 poena u prvom setu, uz samo jednu grešku u napadu.

Očekivalo se da Zvezda tako i nastavi, i pored dobrog početka Spartak i vođstva od 3:0, Saška Đurović je vezala tri uzastopna poena, Katarina Stanković već imala dvocifreni učinak. Zvezda je kontrolisala rezultat i igru do samog finiša, kada je Spartak uspeo da smanji na 18:20. Milan Gršić je zatražio tajm-aut, ali nije trgnuo svoj tim, Spartak je produžio seriju, Slađana Erić briljirala i iskoristila prvu set loptu za izjednačenje i šest od devet poslednjih poena domaće ekipe za 25:21 – 1:1.

Crvena zvezda je u tim trenucima izgubila kontrolu nad utakmicom, ali i samopouzdanje, pa je Spartak i osvajao poene i grešio, što je nateralo Milana Gršića na novi tajm-aut. Tek po nastavku meča Stankovićeva je osvojila prvi poen iz igre za naš tim, od samo devet u trećem setu. Spartak je sa 13 grešaka ispustio dve set lopte i umalo set u neizvesnost, ali Nikolina Lukić je uzvratila grešku za preokret i 25:22 – 2:1.

Oscilacije su podsetile na 2019. godinu i na neugodnu tradiciju kada su u pitanju utakmice na startu šampionata u Subotici. Tada je Jelena Stojić pokazala zašto je kapiten Crvene zvezde i lider. Deset od 18 poena osvojila je u četvrtom setu, Nikolina Lukić se nadovezala sa 7. Brzo je naš tim došao do prednosti, Katarina Stanković je poentirala za 13:19, Saša Nedeljković je zatražio tajm-aut. Do tada Zvezda je imala samo dve greške, iz servisa, nijednom u napadu. Od tada tri vezane greške zaredom, serija Spartaka od pet vezanih poena i dva uzastopna tajm-auta Milana Gršića. Nije došlo do iznenađenja, Nikolina Lukić je odbila nalet, Jelena Stojić osvojila četiri naredna poena, tri zaredom za izjednačenje i peti set, 20:25 – 2:2.

Spartak nije uspeo da se oporavi, a Nikolina Lukić je nokautirala protivnika sa sedam uzastopnih poena. Ana Jakšić i Lana Mijačić su donele osam meč lopti, Lukićeva podsetila na prvi mandat i prvu iskoristila za prvu pobedu u sezoni, 6:15 – 2:3.

Kapiten Jelena Stojić i Katarina Stanković su osvojile po 18 poena, Nikolina Lukić 15 (svih 15 u četvrtom i petom setu), Saška Đurović 9.

U narednom kolu na Banjicu stiže ekipa Uba, aktuelni osvajač Kupa i vicešampion Superlige. Meč je na programu u petak 13. oktobra od 20 časova uz direktan prenos.

SPARTAK – CRVENA ZVEZDA 2:3 (20:25, 25:21, 25:22, 20:25, 6:15)
Subotica, hala: SC „Dudova šuma“. Gledalaca: 300. Sudije: Dragan Papović, Božidar Rolj. Trajanje meča: 124 minuta.

SPARTAK: Erić 18, Jeković 3, Milojević (libero), Korolija 12, Džaković 3, Matić 13, Klisura 9, Baić 6, Jaramazović 3, Dimitrić. Nisu igrale: Žigić (libero), Elizarova, Ristanović. Trener: Saša Nedeljković

CRVENA ZVEZDA: Đurović 9, Đurđević (libero), Mateska 6, Jasek, Jakšić 6, Lukić 15, K.Stanković 18, Stojić 18, Jovanović, Mijačić 5. Nisu igrale: Obućina, Stamenković, M.Stanković, Žigić (libero). Trener: Milan Gršić

Izvor: SDCZ, zvanični sajt

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama