Blog Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Zvezda osvojila Rusiju, a dobit je mnogo veća od trofeja i novčane nagrade

Barak Bahar još uvek nije zvanično počeo svoju prvu sezonu na mestu trenera Crvene zvezde, ali je već u sredu uveče osvojio prvu titulu trećom pobedom na turniru PARI Premijer kupa.

Crveno-beli su ranije na turniru zabeležili pobede nad domaćim Zenitom i azerbejdžanskim Nefčijem, a slavljem protiv turskog vicešampiona, Fenerbahčea, završivšili su sa trofejom u rukama i pedeset hiljada evra na računu.

Međutim, ono što će radovati sve u klubu kao i navijače, nisu na prvom mestu novčana sredstva i laskavi trofej, već celokupni utisak kako su se crveno-beli prikazali ne samo zvezdaškoj javnost nego i šire, budući da su mečevi bili televizijski pokriveni i praćeni u direktnom prenosu i u Rusiji, Turskoj, Azerbejdžanu i Izraelu.

Baraku Baharu kao da strana sredina nije predstavljala barijeru da polako implementira svoje zamisli. Štaviše, izraelski stručnjak kao da je starosedelac na Marakani. I sam Bahar je po okončanju jučerašnjeg meča govorio o tome – “Utisak mi je da smo se, i moj stručni štab, i ja već prilagodili na Zvezdu. No, ovo je samo početak, nastavićemo da radimo”.

Od bivšeg trenera Haife znalo se šta se okvirno očekuje – visok presing kojim se rival guši i tera na grešku koja će se nemilosrdno kažnjavati, što je već prikazano. Međutim, većina je očekivala da će Izraelac forsirati i formaciju koju je negovao kroz najveći deo trenerske karijere (klasični 4-3-3). Ipak, pokazao je da mu ideje nisu robovi šema, pa je svoje namere uspešno testirao i ostvarivao i u drugim formacijama.

Gledali smo Zvezdu koja se branila u različitim sistemima, uglavnom sa trojicom, odnosno petoricom u posednjoj liniji. Međutim, sve u igri našeg tima bilo je fluidno i fleksibilno. Stefan Mitrović koji je dobio drugačiju ulogu pokazao je u kontinuitetu najviše od kad je deo Zvezdinog tima. Paradigma, njegova i Baharova, je utakmica protiv Nefčija. Mitrović je odigrao zapaženu ulogu, a Zvezdini igrači su bili svuda.

U 17. minutu pomenutog meča Bukari je poslao dugu loptu sa leve strane na drugu stranu, Mitrović je prihvatio i šutirao sa 14 metara i pogodio u bliži ugao. U smiraju poluvremena, rotirali su pozicije i uloge Mitrović i Bukari. Mitrović je započeo potez sa leve strane i uposlio Bukarija, a ganski vinger je iskoristio asistenciju i šutirao između nogu golmana Brkića.

Može se sa sigurnošću reći da je Zvezda od svojih novajlija dobila instant kvalitet. Da krenemo od Glazera koji je već na prvoj utakmici turnira skrenuo sa sebe poglede punih sumnje. U 24. minutu te utakmice, izraelski golman pokazuje impresivnu sposobnost i refleks uz sjajanu odranu kada je Malkom šutirao iz neposredne blizine. Četiri minuta nakon toga opet je zaustavio pokušaj Brazilca, ovog puta sa distance. Najbolja odbrana bila je ona iz drugog poluvremna kada je laktom skinuo pokušaj sa glave Zenitovog napadača. Međutim, pod impresijom refleksa, navijači manje pričaju o igri nogom koju je pokazao Glazer. Čini se da je Zvezda sa akvizicijom iz Berševa dobila ono što nije imala sa Borjanom kada je taj segment u pitanju, jer je svaka duga dubinska lopta Glazera bila precizna. Kad smo kod golmana, ne sme se zaboraviti Popović koji je sjajno interenisao na jučerašnjoj utakmici protiv turskog tima.

Žan-Filip Kraso demonstrirao je čist kvalitet koji mu omogućava da jednim potezom izbaci čuvara iz teže i uđe u priliku za gol. U devetom minutu susreta protiv azerbejdžanskog tima, Kraso je na sredini terena nonšalantno nasamario čvare, tresirao put Ivaniću, spojio ga sa loptom i omogućio mu da dovede Crvenu zvezdu do gola.

Na jučerašnjem meču, već u prvom minutu Žan-Filip Karaso je pronašao Olajinku koji je šutirao u tursku mrežu i rano doveo Crvenu zvezdu u prednost. I drugi gol našeg tima plod je Krasoove participacije. Još jednom je pronašao Olajinku, da bi zatim ovaj glavom sveo loptu do Ivanića koji se upisuje lako u strelce i postaje najbolji strelac Zvezde na turniru.

Marko Stamenić takođe je pokazao da će biti važan šraf i Baharovom sistemu. Što od započinjanja napada, to do defanzivnih zadataka i presinga. Olajinka je takođe pokazivao motoričke sposobnosti i brzinu. Nije ga hteo gol u nekim momentima, ali je probio barijeru protiv Fenera već u 21. sekundu igre.

Ne mogu se ne spomeniti mnogohvaljeni mladi igrači Zvezde. Barak Bahar bio je pun reči hvale za njih već od prvih dana priprema, ukazao im je poverenje, a oni su demonstrirali potencijal koji će se dalje brusiti u kvalitet. Nedeljković je možda i bacio Viga u drugi plan, Šljivić je pokazao pozitivnu sportsku drskost, a Lučić veliku želju i agilnost. Juče je, tri minuta po primljenom golu, na dugu loptu Lazara Nikolića zatvorio priču galopom ka golu Turaka za 3:1.

Uopšteno, čini se da će kontranapad biti oružje naše ekipe. Prednjačiće u tome Olajinka i Bukari zahvaljujući svojom brzinom i sposobnim saigračima koji će ih hraniti loptama. A treba dodati i Kangvu koji je pokazao da može da bude od koristi. U 80. minutu protiv Zenita istrčao je kontru, ali je bio okružen dvojicom igrača u svetloplavom pa je udarac otišao mimo gola. Juče je u ranim minutima istrčao na gol Fenerbahčea, ali je bio sebičan. Svakako, očekivaće Zvezda još mnogo prostora za napredak kako se igrači budu  sve više upoznavali.

Uspešni start koji raduje i baca u euforiju svakog navijača crveno-belih, ali nije bez razloga Barak Bahar stišavao zanesenjaštvo, stalno ističići da je ekipa tek na početku.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama