Блог Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звезда освојила Русију, а добит је много већа од трофеја и новчане награде

Барак Бахар још увек није званично почео своју прву сезону на месту тренера Црвене звезде, али је већ у среду увече освојио прву титулу трећом победом на турниру ПАРИ Премијер купа.

Црвено-бели су раније на турниру забележили победе над домаћим Зенитом и азербејџанским Нефчијем, а слављем против турског вицешампиона, Фенербахчеа, завршившили су са трофејом у рукама и педесет хиљада евра на рачуну.

Међутим, оно што ће радовати све у клубу као и навијаче, нису на првом месту новчана средства и ласкави трофеј, већ целокупни утисак како су се црвено-бели приказали не само звездашкој јавност него и шире, будући да су мечеви били телевизијски покривени и праћени у директном преносу и у Русији, Турској, Азербејџану и Израелу.

Бараку Бахару као да страна средина није представљала баријеру да полако имплементира своје замисли. Штавише, израелски стручњак као да је староседелац на Маракани. И сам Бахар је по окончању јучерашњег меча говорио о томе – “Утисак ми је да смо се, и мој стручни штаб, и ја већ прилагодили на Звезду. Но, ово је само почетак, наставићемо да радимо”.

Од бившег тренера Хаифе знало се шта се оквирно очекује – висок пресинг којим се ривал гуши и тера на грешку која ће се немилосрдно кажњавати, што је већ приказано. Међутим, већина је очекивала да ће Израелац форсирати и формацију коју је неговао кроз највећи део тренерске каријере (класични 4-3-3). Ипак, показао је да му идеје нису робови шема, па је своје намере успешно тестирао и остваривао и у другим формацијама.

Гледали смо Звезду која се бранила у различитим системима, углавном са тројицом, односно петорицом у поседњој линији. Међутим, све у игри нашег тима било је флуидно и флексибилно. Стефан Митровић који је добио другачију улогу показао је у континуитету највише од кад је део Звездиног тима. Парадигма, његова и Бахарова, је утакмица против Нефчија. Митровић је одиграо запажену улогу, а Звездини играчи су били свуда.

У 17. минуту поменутог меча Букари је послао дугу лопту са леве стране на другу страну, Митровић је прихватио и шутирао са 14 метара и погодио у ближи угао. У смирају полувремена, ротирали су позиције и улоге Митровић и Букари. Митровић је започео потез са леве стране и упослио Букарија, а гански вингер је искористио асистенцију и шутирао између ногу голмана Бркића.

Може се са сигурношћу рећи да је Звезда од својих новајлија добила инстант квалитет. Да кренемо од Глазера који је већ на првој утакмици турнира скренуо са себе погледе пуних сумње. У 24. минуту те утакмице, израелски голман показује импресивну способност и рефлекс уз сјајану одрану када је Малком шутирао из непосредне близине. Четири минута након тога опет је зауставио покушај Бразилца, овог пута са дистанце. Најбоља одбрана била је она из другог полувремна када је лактом скинуо покушај са главе Зенитовог нападача. Међутим, под импресијом рефлекса, навијачи мање причају о игри ногом коју је показао Глазер. Чини се да је Звезда са аквизицијом из Бершева добила оно што није имала са Борјаном када је тај сегмент у питању, јер је свака дуга дубинска лопта Глазера била прецизна. Кад смо код голмана, не сме се заборавити Поповић који је сјајно интеренисао на јучерашњој утакмици против турског тима.

Жан-Филип Красо демонстрирао је чист квалитет који му омогућава да једним потезом избаци чувара из теже и уђе у прилику за гол. У деветом минуту сусрета против азербејџанског тима, Красо је на средини терена ноншалантно насамарио чваре, тресирао пут Иванићу, спојио га са лоптом и омогућио му да доведе Црвену звезду до гола.

На јучерашњем мечу, већ у првом минуту Жан-Филип Карасо је пронашао Олајинку који је шутирао у турску мрежу и рано довео Црвену звезду у предност. И други гол нашег тима плод је Красоове партиципације. Још једном је пронашао Олајинку, да би затим овај главом свео лопту до Иванића који се уписује лако у стрелце и постаје најбољи стрелац Звезде на турниру.

Марко Стаменић такође је показао да ће бити важан шраф и Бахаровом систему. Што од започињања напада, то до дефанзивних задатака и пресинга. Олајинка је такође показивао моторичке способности и брзину. Није га хтео гол у неким моментима, али је пробио баријеру против Фенера већ у 21. секунду игре.

Не могу се не споменити многохваљени млади играчи Звезде. Барак Бахар био је пун речи хвале за њих већ од првих дана припрема, указао им је поверење, а они су демонстрирали потенцијал који ће се даље брусити у квалитет. Недељковић је можда и бацио Вига у други план, Шљивић је показао позитивну спортску дрскост, а Лучић велику жељу и агилност. Јуче је, три минута по примљеном голу, на дугу лопту Лазара Николића затворио причу галопом ка голу Турака за 3:1.

Уопштено, чини се да ће контранапад бити оружје наше екипе. Предњачиће у томе Олајинка и Букари захваљујући својом брзином и способним саиграчима који ће их хранити лоптама. А треба додати и Кангву који је показао да може да буде од користи. У 80. минуту против Зенита истрчао је контру, али је био окружен двојицом играча у светлоплавом па је ударац отишао мимо гола. Јуче је у раним минутима истрчао на гол Фенербахчеа, али је био себичан. Свакако, очекиваће Звезда још много простора за напредак како се играчи буду  све више упознавали.

Успешни старт који радује и баца у еуфорију сваког навијача црвено-белих, али није без разлога Барак Бахар стишавао занесењаштво, стално истичићи да је екипа тек на почетку.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама