Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Energija održala Zvezdu, za nastavak serije potreban šut

Saterana leđima uz zid, Crvena zvezda je uspela da pokaže reakciju i zadrži glavu na ramenima pobedom 91-78 u trećem meču finala.

Nije mogla sebi Crvena zvezda da priušti još jedan poraz u seriji protiv Partizana i dolaskom u svoj dom prevladala je rezultatom 91-78, smanjivši tako na 2-1 u finalnoj seriji  Jadranske lige.

Rano je mirisalo ‘na barut’ u Pioniru, možda još pre početka serije koju dosad obeležavaju manji incidenti u odnosu na ono što je rano viđeno, ali je sinoć dočekan i prvi prekid – i to pre prvog sudijskog podbacivanja. Meč je počeo sa desetak minuta kašnjenja, a onda se u nastavku imalo šta gledati – velika borba i egal, a na kraju pobeda za radost crveno-belih.

Na terenu su se dve ekipe smenjivale uglavnom u tesnom vođstvu tokom većeg dela utakmice, ali je Crvena zvezda imala bolje opcije u četvrtoj četvrtini i zabeležila prvu pobedu u seriji. Osnovna razlika u odnosu na prethodne dve utakmice, a posebno u odnosu na prvu, videla se u agresivnosti.

Vršila je Zvezda zagušljiv pritisak na loptu, presingom po celom terenu u ranoj fazi meča, udvajanjem Madara na prenosu. Takav pristup doveo je do toga da Branko Lazić već za nepuna tri minuta dođe do druge lične greške, ali nije bilo boljeg momenta za rizik od onog kad mač nad glavom visi.

Očitavao se veći energetski nivo crveno-belih u odnosu na protivnika u ranoj fazi utakmice, već kad je Luka Mitrović ukrao loptu pa tranziciji kombinovao sa Nedovićem za 9-3. Ipak, Partizan je priključak držao visokim procentima šuta za tri poena (4/8, 50%) u toj deonici.

Može se reći da je to bila slika celog meča. Zvezda je izgledala kao ‘radnička’ ekipa koja je pošteno rudarila do koša, a Partizan je u svakom kriznom momentu pogađao sa distance i odbijao da se preda. Na kraju su odnosi procenta u šutu za tri bili drastični. Crvena zvezda je dobila meč sa šutem sa distance 28%, a Partizan je imao visokih 48%.

Procenti šuta za dva bili su na strani crveno-belih (64,9% – 61,9%), ali je 23 od 24 koševa za dva Crvene zvezde bilo iz reketa. Jedini poen sa poludistance bili su delo Ognjena Dobrića kada je pogodio flouter devetnaest sekundi pre kraja prvog kvartala za 19-19.

Možda će bolju sliku utakmice dati odnos indeksnih poena (103-69) ili drugo poluvreme koje je proteklo u znaku crveno-belih. Naša ekipa je u drugom delu meča imala samo jednu izgubljenu loptu, a protivniku je ostavila mogućnost da samo jednom pokupi ofanzivni skok. Na racionalan protok lopte nadovezale su se četiri trojke u poslednjoj deonici što je donelo nedostižnu dvocifrenu prednost i na kraju pobedu.

Crvena zvezda je probila barijeru i u nastavku bi trebalo da joj bude lakše, iako je pritisak i moranje i dalje na strani ekipe Duška Ivanovića. Pobeda je bila prekopotrebna, a ne samo što je Zvezdu održala u igri, nego bi mogla da joj donese samopouzdanje u nastavku serije.

Uz prikazanu agresivnost, za nastavak serije Crvenoj zvezdi biće i potreban bolji šut sa distance, uz racionalnost u potrošnji lopte. Ako se može reći da je treći meč doneo sa sobom ‘stegnutu ruku’, onda bi naredna utakmica mogla da bude pokazatelj impulsa samopouzdanja.

Skoči na traku sa alatkama