Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Енергија одржала Звезду, за наставак серије потребан шут

Сатерана леђима уз зид, Црвена звезда је успела да покаже реакцију и задржи главу на раменима победом 91-78 у трећем мечу финала.

Није могла себи Црвена звезда да приушти још један пораз у серији против Партизана и доласком у свој дом превладала је резултатом 91-78, смањивши тако на 2-1 у финалној серији  Јадранске лиге.

Рано је мирисало ‘на барут’ у Пиониру, можда још пре почетка серије коју досад обележавају мањи инциденти у односу на оно што је рано виђено, али је синоћ дочекан и први прекид – и то пре првог судијског подбацивања. Меч је почео са десетак минута кашњења, а онда се у наставку имало шта гледати – велика борба и егал, а на крају победа за радост црвено-белих.

На терену су се две екипе смењивале углавном у тесном вођству током већег дела утакмице, али је Црвена звезда имала боље опције у четвртој четвртини и забележила прву победу у серији. Основна разлика у односу на претходне две утакмице, а посебно у односу на прву, видела се у агресивности.

Вршила је Звезда загушљив притисак на лопту, пресингом по целом терену у раној фази меча, удвајањем Мадара на преносу. Такав приступ довео је до тога да Бранко Лазић већ за непуна три минута дође до друге личне грешке, али није било бољег момента за ризик од оног кад мач над главом виси.

Очитавао се већи енергетски ниво црвено-белих у односу на противника у раној фази утакмице, већ кад је Лука Митровић украо лопту па транзицији комбиновао са Недовићем за 9-3. Ипак, Партизан је прикључак држао високим процентима шута за три поена (4/8, 50%) у тој деоници.

Може се рећи да је то била слика целог меча. Звезда је изгледала као ‘радничка’ екипа која је поштено рударила до коша, а Партизан је у сваком кризном моменту погађао са дистанце и одбијао да се преда. На крају су односи процента у шуту за три били драстични. Црвена звезда је добила меч са шутем са дистанце 28%, а Партизан је имао високих 48%.

Проценти шута за два били су на страни црвено-белих (64,9% – 61,9%), али је 23 од 24 кошева за два Црвене звезде било из рекета. Једини поен са полудистанце били су дело Огњена Добрића када је погодио флоутер деветнаест секунди пре краја првог квартала за 19-19.

Можда ће бољу слику утакмице дати однос индексних поена (103-69) или друго полувреме које је протекло у знаку црвено-белих. Наша екипа је у другом делу меча имала само једну изгубљену лопту, а противнику је оставила могућност да само једном покупи офанзивни скок. На рационалан проток лопте надовезале су се четири тројке у последњој деоници што је донело недостижну двоцифрену предност и на крају победу.

Црвена звезда је пробила баријеру и у наставку би требало да јој буде лакше, иако је притисак и морање и даље на страни екипе Душка Ивановића. Победа је била прекопотребна, а не само што је Звезду одржала у игри, него би могла да јој донесе самопоуздање у наставку серије.

Уз приказану агресивност, за наставак серије Црвеној звезди биће и потребан бољи шут са дистанце, уз рационалност у потрошњи лопте. Ако се може рећи да је трећи меч донео са собом ‘стегнуту руку’, онда би наредна утакмица могла да буде показатељ импулса самопоуздања.

Скочи на траку са алаткама