Blog Košarka Košarka/Vesti Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Crvena zvezda presvučena u Olimpijakos

U pretposlednjem kolu Evrolige, Crvena zvezda je savladala lidera na tabeli, ekipu Olimpijakosa rezultatom 87-79, vezavši tako četvrtu uzastopnu pobedu protiv grčkog kluba i postala uz Monako jedina ekipa koja je “pometlala” Pirejce.

Krenuli su gosti u Beograd sa porukom Aleka Pitersa – “Uz našu doslednost, mislim da ove godine niko neće moći da nas pobedi. Spremni smo za poslednju bitku”. Ali, Crvena zvezda je i drugi put u sezoni pokazala da je impresivni Olimpijakos smrtan i ugrizla ga kad mu je pobeda bila potrebna da zaključa prvu poziciju pred plej-of.

ZVEZDA JE IZGLEDALA KAO EKIPA KOJOJ POBEDA VIŠE TREBA

Bez sumnje, gosti su bili ekipa kojoj pobeda rezultatski više treba. Motiv Olimpijakosa bio je jasan – pobedom armirati prvu poziciju kolo pre kraja završetka “regularnog” dela takmičenja. Voljni momenat čini većim i činjenica da nijedan grčki tim nije završio na prvom mestu u ovom formatu takmičenja, pa bi pirejski crveno-beli ušli u istoriju helenske košarke.

Zaista je na početku delovalo da su gosti naoštreno ušli u meč. Olimpijakos je počeo utakmicu na impresivan način. U prvih osam minuta postigli su 30 poena uz 7 asistencija, uz 6/8 trojki i ogromnom brzinom u cirkulaciji lopte. Međutim, posle toga Zvezda je učinila sve da nametne svoj stil. Nije više dopuštala protivniku “buku” u napadu, limitiravši ga na 32 poena u drugom poluvremenu, što je samo za dva više od onoga koliko su ubacili za svega početnih osam minuta. 

Agresivnost u Zvezdinoj odbrani, ruke koje svuda iskaču i blokiraju protok lopte, pozitivna atmosfera na tribinama i uopšte nivo energije podsećalo je na ono što Olimpijakos radi ove sezone. Kao da je naš tim uskočio u kožu i dres lidera Evrolige.

Zvezda je delovala toliko sigurno, da bi pristala i na petu deonicu da joj je neko ponudio. Kako drugačije objasniti da je u poslednja tri kvartala suvereno kontrolisala parket i nije dozvolila sebi ono što je dopuštala protiv ekipa iz donjeg dela tabele.

KAMPACO KAO PTICA TRKAČICA

Zvezdin plej je opet demonstrirao da kao niko u takmičenju ima upornost na oba kraja parketa. Fakundo Kampaco je bukvalno izgledao kao Ptica trkačica, a Barcokasovi igrači su ličili na Kojota koji pokušava da ga uhvati.

Argentinac je bio nezaustavljiv praveći značajnu štetu protivniku svojom kreacijom, svojim poenima i zagušljivim pritiskom koji je vršio na loptu. Nije se štedeo u borbi, pa je tako jurišajući za loptom koja je već bila u autu, dobio udarac od Fala i okrvavio ruku.

HOLAND OPET KAO PITBUL

Još jedna činjenica koja govori o naoštrenosti naše ekipe dolazi iz parametra ukradenih lopti kojih je bilo 13. Uz Kampaca i Hasana Martina, predvodnik u ovoj rublici bio je Džon Holand. Tridesetčetvorogodišnji američki bek koji nikada nije zadobio poverenje Duška Ivanovića, koji ga je od jednog trenutka “parkirao” na klupu, zabeležio je rekord karijere u Evroligi (17 poena 2 skoka, 2 ukradene lopte i jedna blokada, uz 3/6 trojke za 20 minuta) i bio igrač koji je napravio razliku u drugom poluvremenu.

Duško Ivanović je posle meča rekao da je Holand uvek pozitvan – “Jedan je od najpozitivnijih igrača koje sam u karijeri trenirao. Igrao ili ne, on je pozitivan i nasmejan”.

Holand posle jučerašnje utakmice definitivno ima razlog za osmeh, kao i svi u ekipi i navijači. Za još više smeha do juna, Crvenoj zvezdi u nastavku treba više kontinuiteta, kojeg nije imala u sezoni i zbog čega je bolji plasman izostao.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama