Блог Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Црвена звезда пресвучена у Олимпијакос

У претпоследњем колу Евролиге, Црвена звезда је савладала лидера на табели, екипу Олимпијакоса резултатом 87-79, везавши тако четврту узастопну победу против грчког клуба и постала уз Монако једина екипа која је “пометлала” Пирејце.

Кренули су гости у Београд са поруком Алека Питерса – “Уз нашу доследност, мислим да ове године нико неће моћи да нас победи. Спремни смо за последњу битку”. Али, Црвена звезда је и други пут у сезони показала да је импресивни Олимпијакос смртан и угризла га кад му је победа била потребна да закључа прву позицију пред плеј-оф.

ЗВЕЗДА ЈЕ ИЗГЛЕДАЛА КАО ЕКИПА КОЈОЈ ПОБЕДА ВИШЕ ТРЕБА

Без сумње, гости су били екипа којој победа резултатски више треба. Мотив Олимпијакоса био је јасан – победом армирати прву позицију коло пре краја завршетка “регуларног” дела такмичења. Вољни моменат чини већим и чињеница да ниједан грчки тим није завршио на првом месту у овом формату такмичења, па би пирејски црвено-бели ушли у историју хеленске кошарке.

Заиста је на почетку деловало да су гости наоштрено ушли у меч. Олимпијакос је почео утакмицу на импресиван начин. У првих осам минута постигли су 30 поена уз 7 асистенција, уз 6/8 тројки и огромном брзином у циркулацији лопте. Међутим, после тога Звезда је учинила све да наметне свој стил. Није више допуштала противнику “буку” у нападу, лимитиравши га на 32 поена у другом полувремену, што је само за два више од онога колико су убацили за свега почетних осам минута. 

Агресивност у Звездиној одбрани, руке које свуда искачу и блокирају проток лопте, позитивна атмосфера на трибинама и уопште ниво енергије подсећало је на оно што Олимпијакос ради ове сезоне. Као да је наш тим ускочио у кожу и дрес лидера Евролиге.

Звезда је деловала толико сигурно, да би пристала и на пету деоницу да јој је неко понудио. Како другачије објаснити да је у последња три квартала суверено контролисала паркет и није дозволила себи оно што је допуштала против екипа из доњег дела табеле.

КАМПАЦО КАО ПТИЦА ТРКАЧИЦА

Звездин плеј је опет демонстрирао да као нико у такмичењу има упорност на оба краја паркета. Факундо Кампацо је буквално изгледао као Птица тркачица, а Барцокасови играчи су личили на Којота који покушава да га ухвати.

Аргентинац је био незаустављив правећи значајну штету противнику својом креацијом, својим поенима и загушљивим притиском који је вршио на лопту. Није се штедео у борби, па је тако јуришајући за лоптом која је већ била у ауту, добио ударац од Фала и окрвавио руку.

ХОЛАНД ОПЕТ КАО ПИТБУЛ

Још једна чињеница која говори о наоштрености наше екипе долази из параметра украдених лопти којих је било 13. Уз Кампаца и Хасана Мартина, предводник у овој рублици био је Џон Холанд. Тридесетчетворогодишњи амерички бек који никада није задобио поверење Душка Ивановића, који га је од једног тренутка “паркирао” на клупу, забележио је рекорд каријере у Евролиги (17 поена 2 скока, 2 украдене лопте и једна блокада, уз 3/6 тројке за 20 минута) и био играч који је направио разлику у другом полувремену.

Душко Ивановић је после меча рекао да је Холанд увек позитван – “Један је од најпозитивнијих играча које сам у каријери тренирао. Играо или не, он је позитиван и насмејан”.

Холанд после јучерашње утакмице дефинитивно има разлог за осмех, као и сви у екипи и навијачи. За још више смеха до јуна, Црвеној звезди у наставку треба више континуитета, којег није имала у сезони и због чега је бољи пласман изостао.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама