Košarka Košarka/Najava utakmica

Makabi – Zvezda: “Znamo šta hoćemo”

U četvrtak, 9. februara sa početkom u 20.05 časova Zvezda otpočinje svoju misiju u Tel Avivu u nastojanju da se pobedom održi u zoni koja ostavlja realnu mogućnost konkurisanju za plasman među prvih osam ekipa.

Intenciju crveno-belih mogao bi da konkretizuje povratak Hasana Martina u tim. Američki centar povredio se u meču protiv Žalgirisa u beogradskom susretu, a od tada je Crvena zvezda mnogo toga prošla. Pozitivan niz izgrađen je dolaskom Duška Ivanovića, ali sada je naš tim na drugom kraju – četiri uzastopna poraza i težak meč u najavi.

Duško Ivanović ostao je miran i uveren u svoju ekipu – “situacija u ekipi je dobra. Mi znamo šta hoćemo i radimo svaki dan da budemo bolji”. Uz to, trener našeg kluba apostrofirao je značaj prve četvrtine u kojoj je Makabi u svom domu slamao prethodne protivnike.

Ne samo da je Makabi poletan u toj deonici, već je i sama Crvena zvezda u prošlonedeljnoj italijanskoj turneji pokazala senku ekipe, iz perioda pre Ivanovića, kojoj je neizvesna borba sa rivalima bila samo privid.

A zadatak koji su crveno-beli postavili sebi nikako nije lak. U Obećanoj zemlji, Makabijevim rivalima ništa nije obećano sem muke i znoja, i stoga je Zvezdin sutrašnji domaćin ekipa sa najboljim učinkom na svom parketu. Tel Aviv je pokorila samo Barselona i to još u prvom delu novembra, pa Crvena zvezda puca na to da bude tek druga ekipa koja je nasmejana napustila Menora Mivtahim Arenu.

Zvezdin ključni zadatak biće da odgovori na Makabijev atletizam. Ponos Izraela je tim koji sa dosta igrača ide na ofanzivni skok kako bi održao faze u životu nakon promašenih šuteva. Praktično ne postoji njihov igrač koji, osim u retkim slučajevima, ne ide u ofanzivni skok. Oded Kataš ume da posegne za kreativnim rešenjima kako bi iskoristio predispozicije svog ima.

Ustaljeni stereotip da je Makabi divlja ekipa sa mnoštvo izgubljenih lopti više ne važi, jer su treća ekipa u takmičenju koja najmanje “prodaje” loptu. Kataš je trener koji voli često da menja svoju defanzivnu taktiku, kao što su match-up zonska odbrana, moving screen pokušaji, presing 2-2-1 i sve drugo što zbunjuje protivnika i onemogućava mu da se adaptira.

Još uvek je nejasno hoće li naša ekipa morati protiv Lorenca Brauna koji je u Berlinu zadobio je uganuće skočnog zgloba. Zvezdin bivši plejmejker je vrlo važan šraf u izraelskoj ekipi jer u proseku beleži 16,6 poena, 6 asistencija i 3,2 skoka.

Svakako, sa njim ili bez njega, pred Zvezdom je veliki posao i izazov. Meč protiv ekipe koje je veoma jaka na domaćem terenu je nezahvalna prilika da se ide na pobedu koja ostavlja nadu za TOP 8, ali je Zvezda samu sebe dovela do toga.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama