Кошарка Кошарка/Најава утакмица

Макаби – Звезда: “Знамо шта хоћемо”

У четвртак, 9. фебруара са почетком у 20.05 часова Звезда отпочиње своју мисију у Тел Авиву у настојању да се победом одржи у зони која оставља реалну могућност конкурисању за пласман међу првих осам екипа.

Интенцију црвено-белих могао би да конкретизује повратак Хасана Мартина у тим. Амерички центар повредио се у мечу против Жалгириса у београдском сусрету, а од тада је Црвена звезда много тога прошла. Позитиван низ изграђен је доласком Душка Ивановића, али сада је наш тим на другом крају – четири узастопна пораза и тежак меч у најави.

Душко Ивановић остао је миран и уверен у своју екипу – “ситуација у екипи је добра. Ми знамо шта хоћемо и радимо сваки дан да будемо бољи”. Уз то, тренер нашег клуба апострофирао је значај прве четвртине у којој је Макаби у свом дому сламао претходне противнике.

Не само да је Макаби полетан у тој деоници, већ је и сама Црвена звезда у прошлонедељној италијанској турнеји показала сенку екипе, из периода пре Ивановића, којој је неизвесна борба са ривалима била само привид.

А задатак који су црвено-бели поставили себи никако није лак. У Обећаној земљи, Макабијевим ривалима ништа није обећано сем муке и зноја, и стога је Звездин сутрашњи домаћин екипа са најбољим учинком на свом паркету. Тел Авив је покорила само Барселона и то још у првом делу новембра, па Црвена звезда пуца на то да буде тек друга екипа која је насмејана напустила Менора Мивтахим Арену.

Звездин кључни задатак биће да одговори на Макабијев атлетизам. Понос Израела је тим који са доста играча иде на офанзивни скок како би одржао фазе у животу након промашених шутева. Практично не постоји њихов играч који, осим у ретким случајевима, не иде у офанзивни скок. Одед Каташ уме да посегне за креативним решењима како би искористио предиспозиције свог има.

Устаљени стереотип да је Макаби дивља екипа са мноштво изгубљених лопти више не важи, јер су трећа екипа у такмичењу која најмање “продаје” лопту. Каташ је тренер који воли често да мења своју дефанзивну тактику, као што су match-up зонска одбрана, moving screen покушаји, пресинг 2-2-1 и све друго што збуњује противника и онемогућава му да се адаптира.

Још увек је нејасно хоће ли наша екипа морати против Лоренца Брауна који је у Берлину задобио је угануће скочног зглоба. Звездин бивши плејмејкер је врло важан шраф у израелској екипи јер у просеку бележи 16,6 поена, 6 асистенција и 3,2 скока.

Свакако, са њим или без њега, пред Звездом је велики посао и изазов. Меч против екипе које је веома јака на домаћем терену је незахвална прилика да се иде на победу која оставља наду за ТОП 8, али је Звезда саму себе довела до тога.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама