Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Вилдоса умирио “Дворану мира и пријатељства” и вратио Звезду на победнички колосек

Гостовање у Пиреју фаворизованом Олимпијакосу вратило је Црвену звезду на победнички колосек у Евролиги. Звезда је после пораза од Арманија извукла поуке и сломила један од најбољих тимова у Европи.

Фото: Euroleague

Победом у Пиреју резултатом 90-86, Звезда је везала трећи тријумф над грчким клубом и наставила свој пут ка плеј-оф зони. Екипа Душка Ивановића забележила је још један европски скалп и после 15 одиграних мечева има скор 8-7.

У деветом међусобном евролигашком судару са Јоргосом Барцокасом, тренер нашег клуба је пети пут надмудрио колегу са друге стране. У вечерашњем мечу Грк није могао ни да слути да ће Стефан Лазаревић наћи своје место у стартној петорци. Лазаревић је био врло користан  са по два офанзивна и дефанзивна скока, једном украденом лоптом и осам поена.

На старту меча, обе екипе пронашле су свој  нападачки ритам. Бранко Лазић отворио је сусрет тројком, да би му истом мером одговорили Папаниколау и Боломбој. Без рекције није био ни Недовић који је тројком (8-11) прекинуо серију домаћих која је превагнула на страну нашег тима када је било 21-15 у деветом минуту. Ипак, до краја четвртине виђена је нова серија (7-0), овог пута у режији Олимпијакоса који је на крилима Везенкова после прве четвртине водио (22-21).

У другој деоници тешко се сналазила Звезда са тврдом одбраном Олимпијакоса. На другом крају паркета, Тарик Блек је био продуктиван, а домаћи тим се распуцао погоцима Мекисика и Слукаса са полудистанце, односно дистанце. У овом кварталу је Слукас погодио три тројке што је донело Олимпијакосу први двоцифрену предност (42-30). Последња три минута припала су Звезди која је захваљујухи Вилдоси, Петрушеву и Митровићу направила серију 11-3 и пришла на достижну разлику пред друго полувреме.

Трећа четвртина донела је мање амплитуде у Звездиној игри. Први пут на паркету био је Мустафа Фал који је свом тиму добринео са пет поена. Костас Папаниколау је везао две тројке што је лансирало грчког шампиона на +8, али Звезда није губила главу у тим тренуцима. Наш тим је тројком капитена Лазића, уз пет поена Филипа Петрушева у овим моментима пришла на пола коша заостатка који се после поена Луке Митровића претворио у предност (61-60). На 22 секунди пре краја Петрушев је уписао трећу блокаду, а Лука Вилдоса је ставио тачку на трећи део игре сјајним порезом када је заврнуо лопту на таблу.

Тројка Добрића почетком последње четвртине донела је нашем тиму предност од 6 поена (68-62), али на томе није стао пошто је другом тројком донео Звезди двоцифрену предност (73-63). Разлику је подебљала тројка Петрушева, али је тешким шутем и поготком за три Ларенцакис оставио свој тим у животу.

Домаћин се није предавао и осетно је пришао, али је Вилдоса одговорио тројком и вратио тиму мали комфор (82-75). Нова тројка Ларенцакиса у тренуцима кад се ломио меч пролонгирала је драму у Атини пошто је Олимпијакос пришао на два поена заостатка. До краја је гледана пенал завршница, у два наврата лопта је ишла у руке Вилдоси који је са 4/4 са линије, у последњим тренуцима уписао свој 22. поен и донео велику победи Звезди.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама