Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Vildosa umirio “Dvoranu mira i prijateljstva” i vratio Zvezdu na pobednički kolosek

Gostovanje u Pireju favorizovanom Olimpijakosu vratilo je Crvenu zvezdu na pobednički kolosek u Evroligi. Zvezda je posle poraza od Armanija izvukla pouke i slomila jedan od najboljih timova u Evropi.

Foto: Euroleague

Pobedom u Pireju rezultatom 90-86, Zvezda je vezala treći trijumf nad grčkim klubom i nastavila svoj put ka plej-of zoni. Ekipa Duška Ivanovića zabeležila je još jedan evropski skalp i posle 15 odigranih mečeva ima skor 8-7.

U devetom međusobnom evroligaškom sudaru sa Jorgosom Barcokasom, trener našeg kluba je peti put nadmudrio kolegu sa druge strane. U večerašnjem meču Grk nije mogao ni da sluti da će Stefan Lazarević naći svoje mesto u startnoj petorci. Lazarević je bio vrlo koristan  sa po dva ofanzivna i defanzivna skoka, jednom ukradenom loptom i osam poena.

Na startu meča, obe ekipe pronašle su svoj  napadački ritam. Branko Lazić otvorio je susret trojkom, da bi mu istom merom odgovorili Papanikolau i Bolomboj. Bez rekcije nije bio ni Nedović koji je trojkom (8-11) prekinuo seriju domaćih koja je prevagnula na stranu našeg tima kada je bilo 21-15 u devetom minutu. Ipak, do kraja četvrtine viđena je nova serija (7-0), ovog puta u režiji Olimpijakosa koji je na krilima Vezenkova posle prve četvrtine vodio (22-21).

U drugoj deonici teško se snalazila Zvezda sa tvrdom odbranom Olimpijakosa. Na drugom kraju parketa, Tarik Blek je bio produktivan, a domaći tim se raspucao pogocima Mekisika i Slukasa sa poludistance, odnosno distance. U ovom kvartalu je Slukas pogodio tri trojke što je donelo Olimpijakosu prvi dvocifrenu prednost (42-30). Poslednja tri minuta pripala su Zvezdi koja je zahvaljujuhi Vildosi, Petruševu i Mitroviću napravila seriju 11-3 i prišla na dostižnu razliku pred drugo poluvreme.

Treća četvrtina donela je manje amplitude u Zvezdinoj igri. Prvi put na parketu bio je Mustafa Fal koji je svom timu dobrineo sa pet poena. Kostas Papanikolau je vezao dve trojke što je lansiralo grčkog šampiona na +8, ali Zvezda nije gubila glavu u tim trenucima. Naš tim je trojkom kapitena Lazića, uz pet poena Filipa Petruševa u ovim momentima prišla na pola koša zaostatka koji se posle poena Luke Mitrovića pretvorio u prednost (61-60). Na 22 sekundi pre kraja Petrušev je upisao treću blokadu, a Luka Vildosa je stavio tačku na treći deo igre sjajnim porezom kada je zavrnuo loptu na tablu.

Trojka Dobrića početkom poslednje četvrtine donela je našem timu prednost od 6 poena (68-62), ali na tome nije stao pošto je drugom trojkom doneo Zvezdi dvocifrenu prednost (73-63). Razliku je podebljala trojka Petruševa, ali je teškim šutem i pogotkom za tri Larencakis ostavio svoj tim u životu.

Domaćin se nije predavao i osetno je prišao, ali je Vildosa odgovorio trojkom i vratio timu mali komfor (82-75). Nova trojka Larencakisa u trenucima kad se lomio meč prolongirala je dramu u Atini pošto je Olimpijakos prišao na dva poena zaostatka. Do kraja je gledana penal završnica, u dva navrata lopta je išla u ruke Vildosi koji je sa 4/4 sa linije, u poslednjim trenucima upisao svoj 22. poen i doneo veliku pobedi Zvezdi.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama