Košarka Košarka/Vesti Košarka/Najava utakmica CZBG

Duško Ivanović u pohodu na evroligaški rekord

Predstojeća sedmica donosi nam novi evroligaški dupli program kada će Crvena zvezda dočekati Žalgiris i Olimpiju Milano, što će biti prilika da Duško Ivanović uđe u istoriju Evrolige kao trener koji je po preuzimanju ekipe ostvario najduži pobednički niz.

Foto: KK Crvena zvezda

Sredinom novembra Crvena zvezda je morala da posegne za promenama na klupi. Jedna pobeda u elitnom evropskom takmičenju u sedam mečeva, uz šokantni poraz od Zadra u Beogradu bili su razlozi da se klub rastane sa mladim Vladimirom Jovanovićem.

Rukovodstvo se odlučilo za stručnjaka iskusnog kova, pa je Duško Ivanović dobio “vruć krompir” u ruke. Efekti novog trenera videli su se izraženije nego što bi iko mogao da očekuje. Crveno-beli od dolaska Ivanovića znaju samo za pobede, a jučerašnja pobeda protiv Mornara bila je deveta uzastopna.

Od devet slavlja, pet ih je bilo u Evroligi. Počelo je triler završnicom protiv Asvela, zatim istorijskim trijumfom u Berlinu protiv Albe, onda još jedna drama protiv Makabija, preko suvererenog meča sa Virtusom do prvog evroligaškog večitog derbija i slavlja na gostujućem terenu u poslednjim sekundama.

Najpre u meču protiv Žalgirisa Ivanović ima priliku da izjednači rekord Cvija Šerfa, izraelskog trenera, koji je sa Makabijem pobedio u šest utakmica zaredom u sezoni 2007/08. Sa potencijalnim pobedama u ovom duplom kolu, Duško Ivanović bi postao rekorder kao trener sa najdužim pobedničkim nizom po preuzimanju ekipe.

Zvezdin trener se već izjednačio sa Jasminom Repešom koji se sa Fortitudom iz Bolonje vezao pet pobeda u sezoni 2007/08, a nadmašio je Jevgenija Pašutina koji je ostvario četiri pobede vodivši Uniks Kazanj u sezoni 2014/15. Isto toliko imali su Naćo Leskano koji je bio v.d. pošto se Vladimir Perasović 2007. povukao sa klupe Baskonije zbog bolova u predelu grudnog koša. Za novog trenera postavljen je Božidar Maljković koji je takođe vezao četiri pobede sa klubom iz Vitorije. Iza je ostao i Janis Sferopulos sa tri uvodne pobede na klupi Olimpijakosa u sezoni 2014/15.

Očekivanja javnosti su sigurno velika posle velikih pobeda, ali pred Ivanovićem i ekipom nije lak zadatak. U halu Aleksandar Nokolić stižu Žalgiris koji je već nebrojano puta pokvario Zvezdina “unapred upisana” slavlja i Olimpija kojoj gori pod nogama pošto je zakucana za dno tabele sa tri pobede, iako po kvalitetu nikako ne pripada toj poziciji.

Nijedan niz nije segao u beskonačnost, ali klubu i treneru Ivanoviću želimo da traje što duže.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Skoči na traku sa alatkama