Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Најава утакмица ЦЗБГ

Душко Ивановић у походу на евролигашки рекорд

Предстојећа седмица доноси нам нови евролигашки дупли програм када ће Црвена звезда дочекати Жалгирис и Олимпију Милано, што ће бити прилика да Душко Ивановић уђе у историју Евролиге као тренер који је по преузимању екипе остварио најдужи победнички низ.

Фото: КК Црвена звезда

Средином новембра Црвена звезда је морала да посегне за променама на клупи. Једна победа у елитном европском такмичењу у седам мечева, уз шокантни пораз од Задра у Београду били су разлози да се клуб растане са младим Владимиром Јовановићем.

Руководство се одлучило за стручњака искусног кова, па је Душко Ивановић добио “врућ кромпир” у руке. Ефекти новог тренера видели су се израженије него што би ико могао да очекује. Црвено-бели од доласка Ивановића знају само за победе, а јучерашња победа против Морнара била је девета узастопна.

Од девет славља, пет их је било у Евролиги. Почело је трилер завршницом против Асвела, затим историјским тријумфом у Берлину против Албе, онда још једна драма против Макабија, преко суверереног меча са Виртусом до првог евролигашког вечитог дербија и славља на гостујућем терену у последњим секундама.

Најпре у мечу против Жалгириса Ивановић има прилику да изједначи рекорд Цвија Шерфа, израелског тренера, који је са Макабијем победио у шест утакмица заредом у сезони 2007/08. Са потенцијалним победама у овом дуплом колу, Душко Ивановић би постао рекордер као тренер са најдужим победничким низом по преузимању екипе.

Звездин тренер се већ изједначио са Јасмином Репешом који се са Фортитудом из Болоње везао пет победа у сезони 2007/08, а надмашио је Јевгенија Пашутина који је остварио четири победе водивши Уникс Казањ у сезони 2014/15. Исто толико имали су Наћо Лескано који је био в.д. пошто се Владимир Перасовић 2007. повукао са клупе Басконије због болова у пределу грудног коша. За новог тренера постављен је Божидар Маљковић који је такође везао четири победе са клубом из Виторије. Иза је остао и Јанис Сферопулос са три уводне победе на клупи Олимпијакоса у сезони 2014/15.

Очекивања јавности су сигурно велика после великих победа, али пред Ивановићем и екипом није лак задатак. У халу Александар Ноколић стижу Жалгирис који је већ небројано пута покварио Звездина “унапред уписана” славља и Олимпија којој гори под ногама пошто је закуцана за дно табеле са три победе, иако по квалитету никако не припада тој позицији.

Ниједан низ није сегао у бесконачност, али клубу и тренеру Ивановићу желимо да траје што дуже.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама