Košarka Košarka/Izveštaji i analize CZBG

Zvezda izašla kao pobednik još jedne drame i vezala treću pobedu u Evroligi

U uzbudljivoj završnici Crvena zvezda uspela da savlada Makabi i time je došla do četvrte pobede, treće uzastopne u evroligaškoj konkurenciji.

Foto: Euroleague

Crvena zvezda je preživela kontranapad Makabija iz Tel Aviva, u meču u kom je uglavnom bila u rezultatskoj prednosti i ​​pobedila 69-68, za tri od tri u Evroligi sa Duškom Ivanovićem na klupi. Crveno-beli su smanjili Makabijevih prosečnih 83,3 poena na 68 i odneli ogromnu pobedu.

Dobro je naš tim započeo meč. Predvođena Lukom Vildosom (6 poena, 1 asistencija, 1 ukradena lopta) i poentiranjem Bentila i Petruševa koji je pri kraju vezao pet poena, Zvezda je prvi deo okončala rezultatom 27-18. U ovom periodu zapaženiju rolu odigrao je i Holand koji je dao energiju timu i podebljao razliku sa svoja četiri poena. Goste je u igri držao Lorenco Braun.

U drugoj deonici zabeležili su crveno-beli najveću razliku na meču, +10 od 32-22 u 14. minutu igre. Mini-serija Makabija (5-0) održala je gostujuću ekipu u igri. Dalji tok poluvremena doneo je greške na obe strane. Zvezda nije eksploatisala “prodate” lopte gostiju sa kojima su prednjačili Boldvin i Braun, pa je prednost pre pauze između dva poluvremena bila samo sedam poena. Naš tim je limitiro Makabi na tek 29 poena.

Nastavak meča doneo je bezidejnost u napadu, što su gosti koristili i polako topili prednost. Posle ukradene lopte Lorenco Braun je lako položio u kontri i doneo svom timu preokret (38-39). Ipak, Zvezda je imala odgovor na ovo – serijom 5-0 opet je vratila prednost. Najpre je Nedović pogodio za tri, što je bio prvi pogodak iz igre Zvezde posle dugog perioda, usledili su potom sjajni poeni Mitrovića.

Poslednji period bio je znatno tečniji i efikasniji.  Zvezdini bekovi, Nedović i Ivanović pogodili su trojke što je timu donelo +6 (60-54). Gosti su ključeve igre poverili Braunu, koji je imao loptu u svojim rukama u svakom posedu Makabija. On je odlučivao šta će se desiti. Svojom egzekucijom meč je približio neizvesnosti pri 62-60.

Usledio je vrerovatno ključni momenat na meču, Zvezda je otišla na +8 (68-60) posle poena Dobrića iz kontre. Ipak, Braun je održao svoj tim u životu do kraja, uz pomoć Sorokina koji je ispravio njegov pokušaj na obruču za 69-68. Usledile su greške Boldvina, pa onda i Martina. Tako je Makabi imao malo više od devet sekundi da organizuje napad za pobedu.

Sasvim očekivano, lopta se našla kod Brauna koji je pokušao teškom trojkom da “ukrade meč”, ali je promašio dalekometni šut za veliku radost u Hali Aleksandar Nikolić i treći vezani evroligaški trijumf – u trećoj drami, posle Asvela i Albe.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama