Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Звезда изашла као победник још једне драме и везала трећу победу у Евролиги

У узбудљивој завршници Црвена звезда успела да савлада Макаби и тиме је дошла до четврте победе, треће узастопне у евролигашкој конкуренцији.

Фото: Euroleague

Црвена звезда је преживела контранапад Макабија из Тел Авива, у мечу у ком је углавном била у резултатској предности и ​​победила 69-68, за три од три у Евролиги са Душком Ивановићем на клупи. Црвено-бели су смањили Макабијевих просечних 83,3 поена на 68 и однели огромну победу.

Добро је наш тим започео меч. Предвођена Луком Вилдосом (6 поена, 1 асистенција, 1 украдена лопта) и поентирањем Бентила и Петрушева који је при крају везао пет поена, Звезда је први део окончала резултатом 27-18. У овом периоду запаженију ролу одиграо је и Холанд који је дао енергију тиму и подебљао разлику са своја четири поена. Госте је у игри држао Лоренцо Браун.

У другој деоници забележили су црвено-бели највећу разлику на мечу, +10 од 32-22 у 14. минуту игре. Мини-серија Макабија (5-0) одржала је гостујућу екипу у игри. Даљи ток полувремена донео је грешке на обе стране. Звезда није експлоатисала “продате” лопте гостију са којима су предњачили Болдвин и Браун, па је предност пре паузе између два полувремена била само седам поена. Наш тим је лимитиро Макаби на тек 29 поена.

Наставак меча донео је безидејност у нападу, што су гости користили и полако топили предност. После украдене лопте Лоренцо Браун је лако положио у контри и донео свом тиму преокрет (38-39). Ипак, Звезда је имала одговор на ово – серијом 5-0 опет је вратила предност. Најпре је Недовић погодио за три, што је био први погодак из игре Звезде после дугог периода, уследили су потом сјајни поени Митровића.

Последњи период био је знатно течнији и ефикаснији.  Звездини бекови, Недовић и Ивановић погодили су тројке што је тиму донело +6 (60-54). Гости су кључеве игре поверили Брауну, који је имао лопту у својим рукама у сваком поседу Макабија. Он је одлучивао шта ће се десити. Својом егзекуцијом меч је приближио неизвесности при 62-60.

Уследио је врероватно кључни моменат на мечу, Звезда је отишла на +8 (68-60) после поена Добрића из контре. Ипак, Браун је одржао свој тим у животу до краја, уз помоћ Сорокина који је исправио његов покушај на обручу за 69-68. Уследиле су грешке Болдвина, па онда и Мартина. Тако је Макаби имао мало више од девет секунди да организује напад за победу.

Сасвим очекивано, лопта се нашла код Брауна који је покушао тешком тројком да “украде меч”, али је промашио далекометни шут за велику радост у Хали Александар Николић и трећи везани евролигашки тријумф – у трећој драми, после Асвела и Албе.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама