Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Од Зенита до Зенита – прошао Звездин зенит

Ревијалним сусретом у Санкт Петербургу, Црвена звезда је окончала своје јесење обавезе. После судара са екипом Зенита, а која је у јулу месецу била и генерална проба пред почетак текуће сезоне, могу се сводити оцене.

Фото: ФК Црвена звезда

У никад китњастијој календарској полусезони, Црвена звезда се окитила звањем јесењег шампиона, вративши тај мали наслов будући да је прошле сезоне зимовала као другопласирана. Не само то, предност у борби за титулу која доноси директан пласман у групну фазу Лиге шампиона мери се са +10 у односу на вечитог ривала. Посматрајући површину свега овога, рекло би се да је полусезона чекирана као успешна. Ипак, ствари су нешто другачије ако се посматрају дубље.

ОПЕРАТИВЦИ НАПРАВИЛИ ТИМ СА КОЈИМ СЕ РОБУЈЕ ШЕМАМА

Нису се превише упуштали у истраживање тржишта руководиоци са Маракане. Радили су на сигурно са тактиком – играти на карту повратника. Немања Милуновић враћен је из Алање у којој је бележио топло-хладна издања. После дугог натезања и иницијалног одбијања, уз пркосне поруке упућене звездашкој јавност, враћен је још један играч из Турске – Александар Пешић. У позним данима прелазног рока враћен је и Срђан Мијаиловић, у тренуцима када је Црвена звезда одиграла већ две утакмице групне фазе Лиге Европе, апсурд свега јесте да је доведен играч који није могао наступати на европским утакмицама.

Други критеријум довођења нових играча јесте препорука. На асистенцију Грофа Божовића доведен је Кингс Кангва, а око Марка Марина запазило је Букарија. Играчи попут Азаровија, Пруцева и Калифе Кулибалија приказали су се као декор.

Плод “ад хок” рада јесте стање на терену. У постави црвено-белих мора се наћи место за неприкосновеног Драговића, највећег Звездиног проспекта – Страхињу Ераковића, али и Милуновића који је имао сјајан други део првог мандата у клубу, тј. у периоду од доласка Дејана Станковића. Све ово резултирало је изнуђеним пребацивањем Ераковића на позицију десног бека што видно спутава и њега, али и екипу јер играч номинално штоперске позиције, не располаже ни мрвицом офанзивних референци за ову позицију.

Средина терена показала се као трома и некомпатибилна. Уље на ватру на већ критичну карику доливали су тренери Звезде суманутим решењима. Дејан Станковић је у Хаифи извео двојац Канга-Кангва што је Макабију омогућило да се наигра у тој утакмици. Милош Милојевић покушао је да дође до победе у Монаку без бедема на средини терена. Епилог – да није било кише у Монаку, домаћини би утакмицу завршили ненатопљених дресова имајући у виду лакоћу с којом су стварали шансе и вршили транзицију.

ГЕНЕРАЛНОГ ДИРЕКТОРА НЕ ОБАВЕЗУЈЕ ЈАВНО ИЗГОВОРЕНА РЕЧ

Звездан Терзић се профилисао као личност која пред сваку наредну сезону најављује нови стадион и глорификује екипу као “најбољу од Барија”. Августа ове године је без скромности најављивао да би Звезда могла и до полуфинала Лиге Европе. Ипак, кад су резултати изостали закључци су другачији. На недавном брифингу се правдао – “нисмо ми, већ јавност је прогласила да имамо најбољи тим после Барија”.

Није ово једини случај у којем генерални директор Црвене звезде не мари за оно што је рекао. Крајем јуна обећао је да ће исплатити сав дуг за порез Републици Србији – ” Црвена звезда јесте дужна за порез, али у складу са законом и одобреним репрограмом. Све пореске обавезе, Црвена звезда ће очистити до краја септембра. После тога обратићемо се јавности и детаљно приказати све наше приходе, да разобличимо сву неку лошу медијску перцепцију око Црвене звезде”. Тај септембар ипак није дошао, али јесу нови дугови који се акумулирају.

Издваја се и случај Охи. Пошто се Црвена звезда одрекла играча који је постизао голове на оно мало утакмица кад је добијао прилику, а ту способност показао у дресу новог клуба за разлику од његове замене, Калифе Кулибалија, којем руководство жели да виде леђа, Звездан Терзић је држао главу превисоко, покушавајући да дише од сопственог загађења – “И по свим параметрима Кулибали је много квалитетнији играч од Охија. Е сад, ствар је што Кулибали није оправдао очекивања”.

ТРЕНЕР РОБ НЕВИДЉИВЕ СТАТИСТИКЕ

Пре меча са Зенитом, руски новинари удостојили су се да поставе питању Милошу Милојевићу оно што српски медији не желе. Један руски новинар питао је тренера Милојевића које су главне промене настале после његовог преузимања екипе. Млади тренер рекао је – “оно што смо урадили у кратком периоду у виду физичких и фудбалских параметара у смислу тога да смо се подигли за бар 20 посто, говори о реалним и добрим стварима”.

Тешко да многи виде прогрес о којем Милош Милојевић прича. Звезда је под његовим вођством гро својих утакмица решавала голом или два разлике. Заправо само на четири меча је Звезда постизала више од два гола на мечу. До краја августа четири је био просек примљених голова противника Црвене звезде.

Милош Милојевић је многе утакмице добио у интервалу деведсетог минута – Нови Пазар, Раднички Ниш, Радник Сурдулица. Ту су и тесне победе против Напретка, Колубаре, Мачве. О најгорој европској сезони од 2017. смо већ говорили.

НАСТУПИЛА ФАЗА ОПАДАЊА

У менаџмент теорији сасвим је природан концепт животног циклуса предузећа. Ако ћемо консултовати Исака Адижеса, Звезда се налази у фази која се назова “рана бирократија” коју карактеришу динамизам промена, менаџерска параноја, тешка антиципација изазова, миопија. Алармантно је јер после ње следи фаза “потпуне бирократије и смрти”.

Ипак, последице по Звезду неће бити тако фаталне – свачији и ничији клуб не може ставити катанац на капију. Извесно, Звезда ће бити шампион и опет ће играти Лигу шампиона. Милиони ће се сливати у касу. Ипак, остаје проблем миопије судећи по најавама кормилара црвено-белог брода.

Милош Милојевић се у недавном интервјуу задовољио самом чињеницом да ће се играти Лига шампиона – “Само играње у Лиги шампиона је огромна част. Треба увек искористити ту привилегију да промовишемо једног играча из омладинске школе, финансијска добит је одлична. Ако се у континуитету игра Лига шампиона, једно три или четири године, онда може да се каже да је време за бољитак”.

Звездан Терзић је наступајући прелазни рок најавио без великих промена – “Неће бити много појачања, али није искључено ни да буде 3-4 нова играча”.

Црвена звезда има најстарију екипу у Србији. Видели смо колико на терену наша екипа делује тромо и тешко, да игра као са букагијама на ногама. Прблем више је што су Звездине најјаче карике управо из ове категорије – Борјан, Родић, Драговић, Канга, Катаи, Иванић. Ако би се са овим костуром екипе кренуло у Лигу шампиону, неће бити пријатно и поред примамљивих милиона, који ипак никако неће залечити Звездину финансијску рану.

ИЗБОРИ ЗА ПРЕДСЕДНИКА КЛУБА ГОВОРЕ О НЕЧЕМУ

Недавно је у Црвеној звезди обележен “празник демократије” када је на изборима победио једини кандидат са листића – Светозар Мијаиловић. Звездан Терзић је ово објаснио као потврду доброг рада услед ког нема “опозиције”. Ипак, компарација резултата из овог и претходног изборног циклуса говори о промени расположења навијача.

Избори 2018: Гласало – 967; ЗА – 943, ПРОТИВ – 21, НЕВАЖЕЋИ – 3

Избори 2022: Гласало – 844; ЗА – 741, ПРОТИВ – 95, НЕВАЖЕЋИ – 8

Време неумитно тече, а пред управом клуба је да овој безличној и безукусној сезони донесе укус и тон и обезбеди перспективу пред изазове у наредној сезони.

Скочи на траку са алаткама