Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Od Zenita do Zenita – prošao Zvezdin zenit

Revijalnim susretom u Sankt Peterburgu, Crvena zvezda je okončala svoje jesenje obaveze. Posle sudara sa ekipom Zenita, a koja je u julu mesecu bila i generalna proba pred početak tekuće sezone, mogu se svoditi ocene.

Foto: FK Crvena zvezda

U nikad kitnjastijoj kalendarskoj polusezoni, Crvena zvezda se okitila zvanjem jesenjeg šampiona, vrativši taj mali naslov budući da je prošle sezone zimovala kao drugoplasirana. Ne samo to, prednost u borbi za titulu koja donosi direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona meri se sa +10 u odnosu na večitog rivala. Posmatrajući površinu svega ovoga, reklo bi se da je polusezona čekirana kao uspešna. Ipak, stvari su nešto drugačije ako se posmatraju dublje.

OPERATIVCI NAPRAVILI TIM SA KOJIM SE ROBUJE ŠEMAMA

Nisu se previše upuštali u istraživanje tržišta rukovodioci sa Marakane. Radili su na sigurno sa taktikom – igrati na kartu povratnika. Nemanja Milunović vraćen je iz Alanje u kojoj je beležio toplo-hladna izdanja. Posle dugog natezanja i inicijalnog odbijanja, uz prkosne poruke upućene zvezdaškoj javnost, vraćen je još jedan igrač iz Turske – Aleksandar Pešić. U poznim danima prelaznog roka vraćen je i Srđan Mijailović, u trenucima kada je Crvena zvezda odigrala već dve utakmice grupne faze Lige Evrope, apsurd svega jeste da je doveden igrač koji nije mogao nastupati na evropskim utakmicama.

Drugi kriterijum dovođenja novih igrača jeste preporuka. Na asistenciju Grofa Božovića doveden je Kings Kangva, a oko Marka Marina zapazilo je Bukarija. Igrači poput Azarovija, Pruceva i Kalife Kulibalija prikazali su se kao dekor.

Plod “ad hok” rada jeste stanje na terenu. U postavi crveno-belih mora se naći mesto za neprikosnovenog Dragovića, najvećeg Zvezdinog prospekta – Strahinju Erakovića, ali i Milunovića koji je imao sjajan drugi deo prvog mandata u klubu, tj. u periodu od dolaska Dejana Stankovića. Sve ovo rezultiralo je iznuđenim prebacivanjem Erakovića na poziciju desnog beka što vidno sputava i njega, ali i ekipu jer igrač nominalno štoperske pozicije, ne raspolaže ni mrvicom ofanzivnih referenci za ovu poziciju.

Sredina terena pokazala se kao troma i nekompatibilna. Ulje na vatru na već kritičnu kariku dolivali su treneri Zvezde sumanutim rešenjima. Dejan Stanković je u Haifi izveo dvojac Kanga-Kangva što je Makabiju omogućilo da se naigra u toj utakmici. Miloš Milojević pokušao je da dođe do pobede u Monaku bez bedema na sredini terena. Epilog – da nije bilo kiše u Monaku, domaćini bi utakmicu završili nenatopljenih dresova imajući u vidu lakoću s kojom su stvarali šanse i vršili tranziciju.

GENERALNOG DIREKTORA NE OBAVEZUJE JAVNO IZGOVORENA REČ

Zvezdan Terzić se profilisao kao ličnost koja pred svaku narednu sezonu najavljuje novi stadion i glorifikuje ekipu kao “najbolju od Barija”. Avgusta ove godine je bez skromnosti najavljivao da bi Zvezda mogla i do polufinala Lige Evrope. Ipak, kad su rezultati izostali zaključci su drugačiji. Na nedavnom brifingu se pravdao – “nismo mi, već javnost je proglasila da imamo najbolji tim posle Barija”.

Nije ovo jedini slučaj u kojem generalni direktor Crvene zvezde ne mari za ono što je rekao. Krajem juna obećao je da će isplatiti sav dug za porez Republici Srbiji – ” Crvena zvezda jeste dužna za porez, ali u skladu sa zakonom i odobrenim reprogramom. Sve poreske obaveze, Crvena zvezda će očistiti do kraja septembra. Posle toga obratićemo se javnosti i detaljno prikazati sve naše prihode, da razobličimo svu neku lošu medijsku percepciju oko Crvene zvezde”. Taj septembar ipak nije došao, ali jesu novi dugovi koji se akumuliraju.

Izdvaja se i slučaj Ohi. Pošto se Crvena zvezda odrekla igrača koji je postizao golove na ono malo utakmica kad je dobijao priliku, a tu sposobnost pokazao u dresu novog kluba za razliku od njegove zamene, Kalife Kulibalija, kojem rukovodstvo želi da vide leđa, Zvezdan Terzić je držao glavu previsoko, pokušavajući da diše od sopstvenog zagađenja – “I po svim parametrima Kulibali je mnogo kvalitetniji igrač od Ohija. E sad, stvar je što Kulibali nije opravdao očekivanja”.

TRENER ROB NEVIDLJIVE STATISTIKE

Pre meča sa Zenitom, ruski novinari udostojili su se da postave pitanju Milošu Milojeviću ono što srpski mediji ne žele. Jedan ruski novinar pitao je trenera Milojevića koje su glavne promene nastale posle njegovog preuzimanja ekipe. Mladi trener rekao je – “ono što smo uradili u kratkom periodu u vidu fizičkih i fudbalskih parametara u smislu toga da smo se podigli za bar 20 posto, govori o realnim i dobrim stvarima”.

Teško da mnogi vide progres o kojem Miloš Milojević priča. Zvezda je pod njegovim vođstvom gro svojih utakmica rešavala golom ili dva razlike. Zapravo samo na četiri meča je Zvezda postizala više od dva gola na meču. Do kraja avgusta četiri je bio prosek primljenih golova protivnika Crvene zvezde.

Miloš Milojević je mnoge utakmice dobio u intervalu devedsetog minuta – Novi Pazar, Radnički Niš, Radnik Surdulica. Tu su i tesne pobede protiv Napretka, Kolubare, Mačve. O najgoroj evropskoj sezoni od 2017. smo već govorili.

NASTUPILA FAZA OPADANJA

U menadžment teoriji sasvim je prirodan koncept životnog ciklusa preduzeća. Ako ćemo konsultovati Isaka Adižesa, Zvezda se nalazi u fazi koja se nazova “rana birokratija” koju karakterišu dinamizam promena, menadžerska paranoja, teška anticipacija izazova, miopija. Alarmantno je jer posle nje sledi faza “potpune birokratije i smrti”.

Ipak, posledice po Zvezdu neće biti tako fatalne – svačiji i ničiji klub ne može staviti katanac na kapiju. Izvesno, Zvezda će biti šampion i opet će igrati Ligu šampiona. Milioni će se slivati u kasu. Ipak, ostaje problem miopije sudeći po najavama kormilara crveno-belog broda.

Miloš Milojević se u nedavnom intervjuu zadovoljio samom činjenicom da će se igrati Liga šampiona – “Samo igranje u Ligi šampiona je ogromna čast. Treba uvek iskoristiti tu privilegiju da promovišemo jednog igrača iz omladinske škole, finansijska dobit je odlična. Ako se u kontinuitetu igra Liga šampiona, jedno tri ili četiri godine, onda može da se kaže da je vreme za boljitak”.

Zvezdan Terzić je nastupajući prelazni rok najavio bez velikih promena – “Neće biti mnogo pojačanja, ali nije isključeno ni da bude 3-4 nova igrača”.

Crvena zvezda ima najstariju ekipu u Srbiji. Videli smo koliko na terenu naša ekipa deluje tromo i teško, da igra kao sa bukagijama na nogama. Prblem više je što su Zvezdine najjače karike upravo iz ove kategorije – Borjan, Rodić, Dragović, Kanga, Katai, Ivanić. Ako bi se sa ovim kosturom ekipe krenulo u Ligu šampionu, neće biti prijatno i pored primamljivih miliona, koji ipak nikako neće zalečiti Zvezdinu finansijsku ranu.

IZBORI ZA PREDSEDNIKA KLUBA GOVORE O NEČEMU

Nedavno je u Crvenoj zvezdi obeležen “praznik demokratije” kada je na izborima pobedio jedini kandidat sa listića – Svetozar Mijailović. Zvezdan Terzić je ovo objasnio kao potvrdu dobrog rada usled kog nema “opozicije”. Ipak, komparacija rezultata iz ovog i prethodnog izbornog ciklusa govori o promeni raspoloženja navijača.

Izbori 2018: Glasalo – 967; ZA – 943, PROTIV – 21, NEVAŽEĆI – 3

Izbori 2022: Glasalo – 844; ZA – 741, PROTIV – 95, NEVAŽEĆI – 8

Vreme neumitno teče, a pred upravom kluba je da ovoj bezličnoj i bezukusnoj sezoni donese ukus i ton i obezbedi perspektivu pred izazove u narednoj sezoni.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama