Историја Фудбал ЦЗБГ

Звезда преко Француза постала вечна, али и трагични протагониста спортских завршница

Утакмицом против Монака, Црвена звезда ће имати свог деветог ривала који долази из Француске.

Црвена звезда на свом последњем гостовању у Француској

У својој дугогодишњој историји наступа на међународној сцени, Црвена звезда је имала судар са осам француских екипа. Историјски посматрано, екипе из ове земље најмање одговарају нашем клубу пошто из 14 одиграних утакмицама, имамо забележену једну победу, четири ремија и 9 пораза, уз негативну гол разлику 15-32. Проценат успешности против Француза износи 7.14%, слабије је само против екипа из Израела и Украјине мада на далеко мањем узорку. Слабију гол разлику Звезда има само против Италијана (-22).

Иако стоји да је фудбал вртоглаво еволуирао од трена кад је Звезда предвођена главним судијом, заједно сам неком француском екипом, први пут загазила копачком на травнатој подлози, да је дошло до знатног разилажења квалитета домаћег и европског фудбала и да је сваки меч прича за себе, статистика је индикативна и недвосмислена – Звезди никако не одговарају француски тимови као противници.

Парадоксално, Звезда је управо против Француза купила карту за вечност и бесмртност.  Био је то први сусрет са неком од францусих екипа. На стадиону Свети Никола у Барију 1991. Звезда је укрстила копља са веома квалитетном екипом Олимпика из Марсеља. Утакмица се памти као несадржајна. Инструкције Љупка Петровића биле су да се одигра дефанзиван меч и тиме онемогући ривалу да се размаше убојитим контрама које су их красили,  “Када имате лопту, вратите им је” – говорио је. У пенал серији за Звезду су погађали Просинечки, Бинић, Белодедић, Михајловић и Панчев, респективно. Аморос је промашио за свој тим на отварању серије.

Наредни сусрети са Французима чекани су до сезоне 1998/99. У првом колу Купа УЕФА Звезда је наишла на Мец.  Први меч играо се у Београду, а Звезда је славила 2:1. Повео је наш клуб већ у трећем минуту када је погодио Огњеновић. Пантелић је послао лопту у 16м, Друлић је из прве додао за Огњеновића који је лопту сместио у мрежу. У 12. минуту, после асистенције уписао је и погодак Друлић, искористивши лоше стајање штопера Меца. Лако је могао исти играч до још једног гола, али је дефанзива гостију изблокирала покушај. Гости у до гола стигли у 90. минуту, после убачаја Мириеа погодио је Бруно Родригез.

У реваншу је Звезда рано повела преко Винка Мариновића, играо се 18. минута.  Преокренули су домаћини головима Кастандеша у 38. и Мириеа са пенала у 68. минута. У пенал серији Звезда је славила са 4-3, једино је промашио Мићић, а погађали су Љубојевић, Шкорић, Аћимовић и Буњевчевић. Код домаћих пенал нису искористили Јестровић и Бофан.

Одмах у следећој рунди Звезда је опет морала до Француске, овог пута у Лион. Звезда је први меч морала да игра у Букурешту као домаћин. Мечу је присуствовало око 8.000 људи. Био је то садржајан дуел. Звезда је од старта опасно запретила, Огњеновић је шутирао поред гола. У 10. минуту је тукао Мариновић из слободног ударца и намучио голмана ривала. Три минута касније, опет Огњеновић прети ударцем у голманов угао, али је Звезда добила само корнер. Настављала је да прети Звезда, била много опаснија али је повела тек из пенала. Лионови играчи су несмотрено срушили Аћимовића са леђа, а судија Ромен је показао на белу тачку. Прецизан је био Шкорић. Бизаран гол примила је Црвена звезда, Граси је шутирао, лопту је поткачио Јеврић али од његовог контакта завршава на стативи и улази у мрежу. У завршници меча Звезда је остала и без нерешеног. Кано се лепо снашао после убачене лопте из слободног ударца са бока.

У реваншу су домаћи победили 3:2. Кавеља је погодио у 16. минуту, изједначио Буњевчевић у 31, а десет минута касније опет Лиону вратио предност Кавеља. Брзо је домаћин дошао и до трећег гола, у 43. минуту прецизан је био Кокар. У 90. минуту Огњеновић је крунисао неодустајње црвено-белих, али недовољно да се избегне пораз.

Сезону након тога опет је Звезда играла против Француза. Ривал је био Монпеље. Опет су црвено-бели били домаћини у Софији, а тај меч добили су номинални гости минималном победом, голом Локоа из 6. минута. На трибинама је наш тим имао ватрену подршку наших и навијача Левског, који је у то време предводио Љупко Петровић. Реванш је окончан резултатом 2:2. Уедек је погодио малу мрежу у 34. минуту, а у на старту другог полувремена виђена је голеада. Изједначио је Јелић у 48. минуту, ефектним поготком након што је из прве захватио лопту. У 53. минуту опет долазе у вођство домаћи голом Далеја, а три минута касније поравнава Бранко Бошковић са пенала. Пјановић је могао да донесе пролаз у 87. минуту, али је био присебан голман Монпељеа.

Пјановић после изгледне шансе у самом финишу меча

У сезони 2005/06. у групној фази Купа УЕФА, у оквиру последњег кола Звезда је гостовала у Стразбуру. Имао је наш клуб резултат који га води у тако жељено европско пролеће, водили смо 2:0 головима Басте и Ђокаја. У финишу следи помрачење – Гамеиро је смањио на 1:2 у 78. минуту, били су неопрезни наши играчи после слободног ударца. Трагедија се десила у 94. минуту. Опет слободан ударац, опет исто место са ког се убацује лопта и опет исти играч погађа. Овог пута је вребао на даљој стативи, где је био небрањен. Звезда је остала без европског пролећа.

У сезони 2011/12. Звезда је ношена еуфоријом после декласирања летонског Вентспилса дочеала Рен у плеј-офу. Ипак је француски тим био превелики залогај за екипу Роберта Просинечког. Стадион је био пун, атмосфера чију репризу и дан данас желимо, све је подрхтавало. Подрхтавали су и противнички играчи, Звезда је повела у 17. минуту голом Кадуа са пенала. У 20. минуту поништен је гол нашем тиму јер је Калуђеровић био у офсајду. Ипак, гости су из првог правог покушаја дошли до гола у 41. минуту после грешке на средини терена. У другом делу повредио се Каду, гости су се ослободили, а преокрет је донео Монтано из једне од контри. У ревашу лак тријимф домаћина 4:0.

И у наредној сезони Црвена звезда је у плеј-офу морала да се бори са Французима. Овог пута је била много ближа. Ривал је био Бордо, а очекивања знатно мања. Тим Александра Јанковића је одиграо врло добар меч у Београду без погодака. Реванш је био прави емотивни ролеркостер. Звезда је повела у надокнади времена првог полувремена голом Младеновића. Преокрет су донели Гуфран и Жусије у 53. и 71. минуту. У 90. минуту Звезда поравнава на 2:2 голом Микића и има резултат који је после пет година враћа у Европу. Ипак у последњим минутима нова трагедија – катастрофална реакција Николе Максимовића и процена Бајковића који руши противника. Гуфран користи пенал у 93. минуту за 3:2 и пласман у групну фазу.

Последњи пут је Звезда играла са француским представником 2018. године у оквиру групне фазе Лиге шампиона. На гостовању у Паризу наш тим је претрпео катастрофу 1:6. Био је то најубедљивији пораз нашег клуба у Европи. Хет-трик забележио је Нејмар, а погодили су још Кавани, Ембапе и Алхел ди Марија. Прве фудбалске знакове Звезда је на Парку принчева показала у 74. минуту. Владан Милојевић је убацио Ебисилја у игру, а Холанђанин је сјајно комбиновао са Марином који је донео гол утехе. После утакмице, подигла се прашина да је меч био намештен, а Црвена звезда је своју част морала да брани правним средствима. Случај је потом затворен без икаквих доказа.

У београдском мечу, у оквиру 6. кола групне фазе Звезда је имала теоретске шансе да презими у Лиги Европе. Коректни су били наши играчи, много бољу партију су приказали него у Паризу. Притискали смо ривала, стварали шансе. Ипак је класа била на ствари Парижана који су водили на полувремену головима Нејмара и Каванија. У 56. минуту је Гобељић снажним ударцем савладао Буфона, али су гости постигли након тога још два гола преко Маркињоса и Ембапеа.

Кратка ретроспектива нам показује да је Звезда свој највећи успех постигла против Француза, два пута се радовала са пенала, али је онда ређала неуспехе и то врло болне. Нема навијача Црвена звезде коме нису у ушима и даље коментаторски покличи “Дарко Панчев и Олмета. Дарко Панчев… Црвена звезда је шампион Европе! Црвена звезда је победник Купа европских шампиона!”; “Црвена звезда остаје на четвртом месту, а само десет секунди делило је фудбалере Црвена звезде од 1/16 финала Купа УЕФА” и “Не једанаестерац. Јао, јао, јао! Јао, јао! Каква грешка Максимовића, а онда и Бајковића”.

Црвена звезда у четвртак игра против Монака, али и традиције. Врло устаљена фраза каже да је традиција ту да се руши, па нек буде тако овог пута.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама