Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Монако – најмлађа француска екипа са доста потенцијала и осцилација

Црвена звезда у четвртак отвара овосезонско такмичење у Лиги Европе, а ривал на стадиону Рајко Митић биће Монако.
Није превише среће имао наш клуб код извлачења противника из другог шешира, било је у тој конкуренцији бољих опција, али се воља жребања које је донело клуб са другим највећим буџетом у Лиги 1, мора прихватити. Оно што може бити позитивно јесте да тим Монака у датом моменту није ни близу зенита своје форме.
 
Ковали су се већи планови у летос, у својим пројекцијама Кнежеви имали су Лигу шампиона. Међутим, Монако није успео да прескочи ПСВ на том путу. Био је то болан пораз за француски клуб јер је у 89. минуту испустио резултат који га води у  плеј-оф, морали су то да покушају кроз продужетке где ипак нису успели да славе. Имали су за чим да жале, јер су били бољи ривал од противника из Ајндховена, али су Филипсовци из четири шута три пута савладали Нибела.
 
Монакова тренутна сезона тече по принципу “топло-хладно”. Поред болне елиминације из Лиге шампиона, доживели су тешке поразе од Ланса (1-4) и Трое (2-4), али су направили подвиг на Парку Принчева оставши непоражени од ПСЖ-а (1:1) и добивши дерби у Ници (1:0).
 
Управо у мечу са Ницом видело се нешто што може да алудира на не баш сјајну атмосферу у екипи Монака. Тренер Клеман је на клупи оставио капитена тима Висама бен Једера, стрелца 25 погодака прошле сезоне, јер у актуелној није ни близу те форме. Бен Једер се у загревао у другом полувремену, али је Клеман одустао од тога да га убаци у игру. Капитен тима је после тога бесно у 78. минуту скинуо дрес, бацио га и упутио се ка свлачионици. Из клуба су по завршетку меча штуро објаснили да је играч морао због дијареје у тоалат. Истина, бен Једер игра испод свог препознатљивог нивоа. Против Ланса је промашио празан гол и евидентно је у психолошкој кризи. Замера му се и двомеч са ПСВ-ом, иако је био стрелац у реванш мечу. Не делује да има проблема са физичком спремом, јер доста трчи и корпуленцијом чува лопту. Ипак, фали му луцидности у завршници.
 
Лошу форму капитена користи Емболо Брил. Швајцарац је нешто другачији тип играча. Веома је борбен, доста ради за тим и кад су дефанзивни задаци у питању. Спада у тип нападача који више воли да асистира, него да сам завршава акције. Најбољу утакмицу одиграо је против Стразбура, иако није уписао ни гол ни асистенцију. То говори колико му је колетив важнији од личног учинка. Против Рена је своју екипу спасио пораза, а у Ници је донео тријумф. Красе га сјајне физичке способности, има доста снаге па се не штеди у дуелу и пресингу. Неодољиво физички подсећа на Балотелија.
 
Вероватно најбољи у екипи Монака је Мохамед Камара, придошлица из Ред бул Салцбурга. Прави је шеф на терену, има га свуда и постиже све. Када посматрамо допринос на терену, јасно је зашто је клуб из Кнежевине олакшао касу за 15 милиона колико је коштао његов долазак. И он је беспоштедни борац, не преза од дуела. То показују и два жута картона из тек четири одигране утакмице. Чини се да му фали још један технички поткованији саиграч, јер сам врло често држи лопту више него што треба па је у таквим ситуацијама изгуби лошим додавањем кад под притиском противника остане без решења.

Веома значајан за Монако је и Александар Головин. Руски репрезентативац је играч са великом фудбалском интелигенцијом, сјајном техником и замислима. Ипак, делује да физички није најбоље припремљен у овом периоду. Поглед на његову статистику каже да бројеви не прате његов квалитет, али разлог треба тражити у његовој позицији на терену. Замисли тренера Клемана су такве да врло често мора да лута од позиције која му највише одговара. Меч против Нице је слика целог мандата у Монаку. Имао је две сјајне прилике али их није искористио, али је поред тога био веома важан за креацију свог тима. Монаку фале Головинови голови.
 
Клеман у последње време форсира петорицу у последњој линији. Штопери су Дисаси, Сар и Бадјашил. Сар је међу њима најслабија карика. Често доноси сумњива решења у својим интерванцијама. Првих четврт сата у Ници су била критична, али је потом стекао самопоуздање и одиграо пристојније.
 
Променљиву форму показује и Дијата. Иза себе има тешку повреду па ово не чуди. Углавном га тренер форсира на десној страни, али се чини да је много опаснији када је на супротној као што је случај био против ПСВ-а. Звездин стари знанац, Минамино, је такође на мети критика. Очекивало се више од играча који је стигао из Ливерпула. На припремној утакмици против Саутемптона је импресионирао, али су даље партије испод сваке критике. Губио је дуеле и лопте у опасним зонама, није правио предност у нападу, па га је тренер оправдано склонио на клупу. Његова класа је неспорна и питање је времена када ће прорадити, можда ће му тренер указати поверење у четвртак од старта.
 
Пар на средини са Камаром чини Фофана. Он је играч скромнијих техничких могућности. Задатак му је пре свега да донесе чврстину. Зна да се заигра с лоптом и то није добро за Монако, јер није претерано креативан. Кајо Енрике игра левог бека, али није најпоузданији у дефанзиви. По Монако не делује страшно јер игра са петорицом у одбрани када се брани. На десном беку је Агилар, спада у ред искуснијих играча, али и критикованијих. Често се потенцира да нема технику да игра у лигама петице и да лоше чита ситуације. Његова алтернатива је млади бразилски потенцијал Вандерсон, са којим на терену долазе велике одбрамбене празнине у позиционирању. Много је бољи у офанзиви, има снажан и прецизан ударац, квалитетан центаршут. Физички посматрано, има велики распон плућа што му омогућава да трчи доста. Може да одигра и у везном реду.
 
Нибел је једина опција на голу. Голман је који има сјајне физичке предиспозиције. Увек можемо видети његове лепе параде, али оно што стоји јесте слабо читање игре и размишљање при доношењу одлука о позиционирању и кретању на лопту код центаршутева.
 
Све у свему, Звезду очекује веома тежак меч против првог фаворита групе. Монако је талентована млада екипа, најмлађа у француском првенству, потентна у нападу. Имају недостатке у дефанзиви, пре свега када су бекови у питању. Не смемо заборавити да Монако игра за викенд против Лиона, па је под знаком питања тим који ће Клеман извести у четвртак, иако ће му бити важно да добро стартује у Лиги Европе.
 
Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ
 
Скочи на траку са алаткама