Istorija Fudbal CZBG

Zvezda preko Francuza postala večna, ali i tragični protagonista sportskih završnica

Utakmicom protiv Monaka, Crvena zvezda će imati svog devetog rivala koji dolazi iz Francuske.

Crvena zvezda na svom poslednjem gostovanju u Francuskoj

U svojoj dugogodišnjoj istoriji nastupa na međunarodnoj sceni, Crvena zvezda je imala sudar sa osam francuskih ekipa. Istorijski posmatrano, ekipe iz ove zemlje najmanje odgovaraju našem klubu pošto iz 14 odigranih utakmicama, imamo zabeleženu jednu pobedu, četiri remija i 9 poraza, uz negativnu gol razliku 15-32. Procenat uspešnosti protiv Francuza iznosi 7.14%, slabije je samo protiv ekipa iz Izraela i Ukrajine mada na daleko manjem uzorku. Slabiju gol razliku Zvezda ima samo protiv Italijana (-22).

Iako stoji da je fudbal vrtoglavo evoluirao od trena kad je Zvezda predvođena glavnim sudijom, zajedno sam nekom francuskom ekipom, prvi put zagazila kopačkom na travnatoj podlozi, da je došlo do znatnog razilaženja kvaliteta domaćeg i evropskog fudbala i da je svaki meč priča za sebe, statistika je indikativna i nedvosmislena – Zvezdi nikako ne odgovaraju francuski timovi kao protivnici.

Paradoksalno, Zvezda je upravo protiv Francuza kupila kartu za večnost i besmrtnost.  Bio je to prvi susret sa nekom od francusih ekipa. Na stadionu Sveti Nikola u Bariju 1991. Zvezda je ukrstila koplja sa veoma kvalitetnom ekipom Olimpika iz Marselja. Utakmica se pamti kao nesadržajna. Instrukcije Ljupka Petrovića bile su da se odigra defanzivan meč i time onemogući rivalu da se razmaše ubojitim kontrama koje su ih krasili,  “Kada imate loptu, vratite im je” – govorio je. U penal seriji za Zvezdu su pogađali Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović i Pančev, respektivno. Amoros je promašio za svoj tim na otvaranju serije.

Naredni susreti sa Francuzima čekani su do sezone 1998/99. U prvom kolu Kupa UEFA Zvezda je naišla na Mec.  Prvi meč igrao se u Beogradu, a Zvezda je slavila 2:1. Poveo je naš klub već u trećem minutu kada je pogodio Ognjenović. Pantelić je poslao loptu u 16m, Drulić je iz prve dodao za Ognjenovića koji je loptu smestio u mrežu. U 12. minutu, posle asistencije upisao je i pogodak Drulić, iskoristivši loše stajanje štopera Meca. Lako je mogao isti igrač do još jednog gola, ali je defanziva gostiju izblokirala pokušaj. Gosti u do gola stigli u 90. minutu, posle ubačaja Miriea pogodio je Bruno Rodrigez.

U revanšu je Zvezda rano povela preko Vinka Marinovića, igrao se 18. minuta.  Preokrenuli su domaćini golovima Kastandeša u 38. i Miriea sa penala u 68. minuta. U penal seriji Zvezda je slavila sa 4-3, jedino je promašio Mićić, a pogađali su Ljubojević, Škorić, Aćimović i Bunjevčević. Kod domaćih penal nisu iskoristili Jestrović i Bofan.

Odmah u sledećoj rundi Zvezda je opet morala do Francuske, ovog puta u Lion. Zvezda je prvi meč morala da igra u Bukureštu kao domaćin. Meču je prisustvovalo oko 8.000 ljudi. Bio je to sadržajan duel. Zvezda je od starta opasno zapretila, Ognjenović je šutirao pored gola. U 10. minutu je tukao Marinović iz slobodnog udarca i namučio golmana rivala. Tri minuta kasnije, opet Ognjenović preti udarcem u golmanov ugao, ali je Zvezda dobila samo korner. Nastavljala je da preti Zvezda, bila mnogo opasnija ali je povela tek iz penala. Lionovi igrači su nesmotreno srušili Aćimovića sa leđa, a sudija Romen je pokazao na belu tačku. Precizan je bio Škorić. Bizaran gol primila je Crvena zvezda, Grasi je šutirao, loptu je potkačio Jevrić ali od njegovog kontakta završava na stativi i ulazi u mrežu. U završnici meča Zvezda je ostala i bez nerešenog. Kano se lepo snašao posle ubačene lopte iz slobodnog udarca sa boka.

U revanšu su domaći pobedili 3:2. Kavelja je pogodio u 16. minutu, izjednačio Bunjevčević u 31, a deset minuta kasnije opet Lionu vratio prednost Kavelja. Brzo je domaćin došao i do trećeg gola, u 43. minutu precizan je bio Kokar. U 90. minutu Ognjenović je krunisao neodustajnje crveno-belih, ali nedovoljno da se izbegne poraz.

Sezonu nakon toga opet je Zvezda igrala protiv Francuza. Rival je bio Monpelje. Opet su crveno-beli bili domaćini u Sofiji, a taj meč dobili su nominalni gosti minimalnom pobedom, golom Lokoa iz 6. minuta. Na tribinama je naš tim imao vatrenu podršku naših i navijača Levskog, koji je u to vreme predvodio Ljupko Petrović. Revanš je okončan rezultatom 2:2. Uedek je pogodio malu mrežu u 34. minutu, a u na startu drugog poluvremena viđena je goleada. Izjednačio je Jelić u 48. minutu, efektnim pogotkom nakon što je iz prve zahvatio loptu. U 53. minutu opet dolaze u vođstvo domaći golom Daleja, a tri minuta kasnije poravnava Branko Bošković sa penala. Pjanović je mogao da donese prolaz u 87. minutu, ali je bio priseban golman Monpeljea.

Pjanović posle izgledne šanse u samom finišu meča

U sezoni 2005/06. u grupnoj fazi Kupa UEFA, u okviru poslednjeg kola Zvezda je gostovala u Strazburu. Imao je naš klub rezultat koji ga vodi u tako željeno evropsko proleće, vodili smo 2:0 golovima Baste i Đokaja. U finišu sledi pomračenje – Gameiro je smanjio na 1:2 u 78. minutu, bili su neoprezni naši igrači posle slobodnog udarca. Tragedija se desila u 94. minutu. Opet slobodan udarac, opet isto mesto sa kog se ubacuje lopta i opet isti igrač pogađa. Ovog puta je vrebao na daljoj stativi, gde je bio nebranjen. Zvezda je ostala bez evropskog proleća.

U sezoni 2011/12. Zvezda je nošena euforijom posle deklasiranja letonskog Ventspilsa dočeala Ren u plej-ofu. Ipak je francuski tim bio preveliki zalogaj za ekipu Roberta Prosinečkog. Stadion je bio pun, atmosfera čiju reprizu i dan danas želimo, sve je podrhtavalo. Podrhtavali su i protivnički igrači, Zvezda je povela u 17. minutu golom Kadua sa penala. U 20. minutu poništen je gol našem timu jer je Kaluđerović bio u ofsajdu. Ipak, gosti su iz prvog pravog pokušaja došli do gola u 41. minutu posle greške na sredini terena. U drugom delu povredio se Kadu, gosti su se oslobodili, a preokret je doneo Montano iz jedne od kontri. U revašu lak trijimf domaćina 4:0.

I u narednoj sezoni Crvena zvezda je u plej-ofu morala da se bori sa Francuzima. Ovog puta je bila mnogo bliža. Rival je bio Bordo, a očekivanja znatno manja. Tim Aleksandra Jankovića je odigrao vrlo dobar meč u Beogradu bez pogodaka. Revanš je bio pravi emotivni rolerkoster. Zvezda je povela u nadoknadi vremena prvog poluvremena golom Mladenovića. Preokret su doneli Gufran i Žusije u 53. i 71. minutu. U 90. minutu Zvezda poravnava na 2:2 golom Mikića i ima rezultat koji je posle pet godina vraća u Evropu. Ipak u poslednjim minutima nova tragedija – katastrofalna reakcija Nikole Maksimovića i procena Bajkovića koji ruši protivnika. Gufran koristi penal u 93. minutu za 3:2 i plasman u grupnu fazu.

Poslednji put je Zvezda igrala sa francuskim predstavnikom 2018. godine u okviru grupne faze Lige šampiona. Na gostovanju u Parizu naš tim je pretrpeo katastrofu 1:6. Bio je to najubedljiviji poraz našeg kluba u Evropi. Het-trik zabeležio je Nejmar, a pogodili su još Kavani, Embape i Alhel di Marija. Prve fudbalske znakove Zvezda je na Parku prinčeva pokazala u 74. minutu. Vladan Milojević je ubacio Ebisilja u igru, a Holanđanin je sjajno kombinovao sa Marinom koji je doneo gol utehe. Posle utakmice, podigla se prašina da je meč bio namešten, a Crvena zvezda je svoju čast morala da brani pravnim sredstvima. Slučaj je potom zatvoren bez ikakvih dokaza.

U beogradskom meču, u okviru 6. kola grupne faze Zvezda je imala teoretske šanse da prezimi u Ligi Evrope. Korektni su bili naši igrači, mnogo bolju partiju su prikazali nego u Parizu. Pritiskali smo rivala, stvarali šanse. Ipak je klasa bila na stvari Parižana koji su vodili na poluvremenu golovima Nejmara i Kavanija. U 56. minutu je Gobeljić snažnim udarcem savladao Bufona, ali su gosti postigli nakon toga još dva gola preko Markinjosa i Embapea.

Kratka retrospektiva nam pokazuje da je Zvezda svoj najveći uspeh postigla protiv Francuza, dva puta se radovala sa penala, ali je onda ređala neuspehe i to vrlo bolne. Nema navijača Crvena zvezde kome nisu u ušima i dalje komentatorski pokliči “Darko Pančev i Olmeta. Darko Pančev… Crvena zvezda je šampion Evrope! Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona!”; “Crvena zvezda ostaje na četvrtom mestu, a samo deset sekundi delilo je fudbalere Crvena zvezde od 1/16 finala Kupa UEFA” i “Ne jedanaesterac. Jao, jao, jao! Jao, jao! Kakva greška Maksimovića, a onda i Bajkovića”.

Crvena zvezda u četvrtak igra protiv Monaka, ali i tradicije. Vrlo ustaljena fraza kaže da je tradicija tu da se ruši, pa nek bude tako ovog puta.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama