Блог Фудбал Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Црвена звезда има десног бека…

Оперативци нашег клуба били су изричити и јасни – Црвена звезда има десног бека и није дефицитарна на тој позицији.

У минулој и текућој сезони Црвена звезда лутала је са играчем на позицији десног бека. Смењивали су се Марко Гобељић, Милан Гајић, Кристијано Пичини, Страхиња Ераковић , Славољуб Срнић и жељени учинак није добила ни од једног.

Већина побројаних своју каријеру није ни почела на десном беку. Марко Гобељић је из крушевачког Напретка доведен као дефанзивни везни, Страхиња Ераковић је силом (не)прилика прекомандован на ту позицију, а Славољуб Срнић је од крилног нападача постао везни фудбалер, леви бек а онда и десни.

У Црвеној звезди термин “универзалац” је постао еуфемизам за играча недефинисаних способности и улога. Поносни су руководиоци нашег клуба на широки играчки кадар оформљен за борбу на три фронта, али је испод те површинске слике ситуација мало другачија – крпи се Звездин тим за сваку захтевнију утакмицу. Играчи који немају референце да играју домаће такмичење и праве предност против слабих ривала, проналазе своју улогу у европским утакмицама и дербију. Тако је Славољуб Срнић играч кога искључиво гледамо само у европским вечерима и на дербију. И није само њему запала таква рола, рехабилитовала је Звезда за такве потребе раније и Гобељића, Панкова, Немању Милића.

Велико поверење указивано је Срнићу и Гобељићу. Владан Милојевић је похвално говорио о Гобељићу – “Гобељић поседује велики потенцијал и искристалисаће се позиција у будућности. Реч је о репрезентативном калибру. Можда је решење да буде десни бек најјаче селекције”.

Гобељић је, пак,  један од најмалерознијих играча по Црвену звезду. На Малти је против екипе Флоријане стартовао грубо, добио црвени картон брзо пошто је ушао на терен у другом полувремену. Портив Судуве је Славицкасу поломио ногу, добрио црвени картон и четири утакмице суспензије. Против Гента је промашио празан гол са два метра при тесном резултату 2:1.  У Милану је скривио пенал, онда опет промашио празан гол из непосредне близине, којим би Црвена звезда имала резултат за пролаз, а све то увеличао је и црвеним картоном 20 минута пре краја меча. Црвеним картонима ту није крај, јер је због свађе са судијом искључен и против Мидтјиланда. Пенал је скривио и у Браги, мечу где је Звезда вагала између првог и трећег места, срећом наш тим успео је да поравна до краја.

Славољуб Срнић је пехове имао против Ренџерса, Макаби Хаифе и Монака скривљеним пеналима. Готово да су сва три била ничим изазвана и необјашњива. Иначе, у свом првом мандату Срнића је на десном беку пробао Гроф Божовић, али се играч успротивио и рекао да му позиција не одговара. Јуче му то није био проблем. Сазрео је Срнић, али и Звезда која више није као она из Грофовог времена. Обавезе сад много лакше падају, само кад је у питању меч за престиж.

Доскорашњи бек Пичини је приказао мечеве за заборав. Најупечатљивији је реванш против Ренџерса где је у првом полувремену задобио ударац али је тврдоглаво одбио да изађе са терена, желео је најбоље и да помогне екипи. Ипак, брзи Рајан Кент му је умакао у једној контри, Пичинију је пукла тетива док га је јурио и није могао да га сустигне па је Ренџерс из тог напада изједначио и срушио сан Звезде о великом преокрету.

Милан Гајић је међу њима деловао “најписменије” за ту позицију, али је био неконстантан. Ваља рећи да прошле године нисмо имали играча по десном крилу који је правио разлику, па Гајић није могао много ни да допринесе. У ретким мечевима где је деловао са Фалком, Црвена звезда је била најубојитија по тој десној страни. Није ни чудо што се све вртело око Родића, Иванића и Катаија на супротном делу терена.

Страњиха Ераковић нема технику да игра на бековској позицији. Дефанзивне задатке обавља врло добро, али се никада не убацује у нападу, не трчи иза леђа противнику и нема његових центаршутева по тој десној страни. Са њим на позицији десног бека, Звезда губи на убојитости у офанзиви.

Међутим, Мркела је рекао “Имамо играче који могу да задовоље на тој позицији. Један од њих је Гобељић, одлично је играо против Зенита. И Ераковић може да покрије бековску позицију и у ногама има више одиграних мечева на позицији бека. Нисмо дефицитарни на том месту”. 

Тренер Милош Милојевић недавно је изјавио “мислим да нам не треба нови десни бек, пре свега зато што имамо Гобељића и младог Станковића”. Ипак, на дербију је тамо послао Ераковића, а јуче Срнића.

Изгледа да у Црвеној звезди не разликују квантитет од квалитета када причају да нисмо дефицитарни са десним беком. Иронично, сами себе демантују на свакој озбиљној утакмици кад на тој позицију почну играчи који иницијално нису фудбалери за ту позицију.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама