Blog Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Crvena zvezda ima desnog beka…

Operativci našeg kluba bili su izričiti i jasni – Crvena zvezda ima desnog beka i nije deficitarna na toj poziciji.

U minuloj i tekućoj sezoni Crvena zvezda lutala je sa igračem na poziciji desnog beka. Smenjivali su se Marko Gobeljić, Milan Gajić, Kristijano Pičini, Strahinja Eraković , Slavoljub Srnić i željeni učinak nije dobila ni od jednog.

Većina pobrojanih svoju karijeru nije ni počela na desnom beku. Marko Gobeljić je iz kruševačkog Napretka doveden kao defanzivni vezni, Strahinja Eraković je silom (ne)prilika prekomandovan na tu poziciju, a Slavoljub Srnić je od krilnog napadača postao vezni fudbaler, levi bek a onda i desni.

U Crvenoj zvezdi termin “univerzalac” je postao eufemizam za igrača nedefinisanih sposobnosti i uloga. Ponosni su rukovodioci našeg kluba na široki igrački kadar oformljen za borbu na tri fronta, ali je ispod te površinske slike situacija malo drugačija – krpi se Zvezdin tim za svaku zahtevniju utakmicu. Igrači koji nemaju reference da igraju domaće takmičenje i prave prednost protiv slabih rivala, pronalaze svoju ulogu u evropskim utakmicama i derbiju. Tako je Slavoljub Srnić igrač koga isključivo gledamo samo u evropskim večerima i na derbiju. I nije samo njemu zapala takva rola, rehabilitovala je Zvezda za takve potrebe ranije i Gobeljića, Pankova, Nemanju Milića.

Veliko poverenje ukazivano je Srniću i Gobeljiću. Vladan Milojević je pohvalno govorio o Gobeljiću – “Gobeljić poseduje veliki potencijal i iskristalisaće se pozicija u budućnosti. Reč je o reprezentativnom kalibru. Možda je rešenje da bude desni bek najjače selekcije”.

Gobeljić je, pak,  jedan od najmaleroznijih igrača po Crvenu zvezdu. Na Malti je protiv ekipe Florijane startovao grubo, dobio crveni karton brzo pošto je ušao na teren u drugom poluvremenu. Portiv Suduve je Slavickasu polomio nogu, dobrio crveni karton i četiri utakmice suspenzije. Protiv Genta je promašio prazan gol sa dva metra pri tesnom rezultatu 2:1.  U Milanu je skrivio penal, onda opet promašio prazan gol iz neposredne blizine, kojim bi Crvena zvezda imala rezultat za prolaz, a sve to uveličao je i crvenim kartonom 20 minuta pre kraja meča. Crvenim kartonima tu nije kraj, jer je zbog svađe sa sudijom isključen i protiv Midtjilanda. Penal je skrivio i u Bragi, meču gde je Zvezda vagala između prvog i trećeg mesta, srećom naš tim uspeo je da poravna do kraja.

Slavoljub Srnić je pehove imao protiv Rendžersa, Makabi Haife i Monaka skrivljenim penalima. Gotovo da su sva tri bila ničim izazvana i neobjašnjiva. Inače, u svom prvom mandatu Srnića je na desnom beku probao Grof Božović, ali se igrač usprotivio i rekao da mu pozicija ne odgovara. Juče mu to nije bio problem. Sazreo je Srnić, ali i Zvezda koja više nije kao ona iz Grofovog vremena. Obaveze sad mnogo lakše padaju, samo kad je u pitanju meč za prestiž.

Doskorašnji bek Pičini je prikazao mečeve za zaborav. Najupečatljiviji je revanš protiv Rendžersa gde je u prvom poluvremenu zadobio udarac ali je tvrdoglavo odbio da izađe sa terena, želeo je najbolje i da pomogne ekipi. Ipak, brzi Rajan Kent mu je umakao u jednoj kontri, Pičiniju je pukla tetiva dok ga je jurio i nije mogao da ga sustigne pa je Rendžers iz tog napada izjednačio i srušio san Zvezde o velikom preokretu.

Milan Gajić je među njima delovao “najpismenije” za tu poziciju, ali je bio nekonstantan. Valja reći da prošle godine nismo imali igrača po desnom krilu koji je pravio razliku, pa Gajić nije mogao mnogo ni da doprinese. U retkim mečevima gde je delovao sa Falkom, Crvena zvezda je bila najubojitija po toj desnoj strani. Nije ni čudo što se sve vrtelo oko Rodića, Ivanića i Kataija na suprotnom delu terena.

Stranjiha Eraković nema tehniku da igra na bekovskoj poziciji. Defanzivne zadatke obavlja vrlo dobro, ali se nikada ne ubacuje u napadu, ne trči iza leđa protivniku i nema njegovih centaršuteva po toj desnoj strani. Sa njim na poziciji desnog beka, Zvezda gubi na ubojitosti u ofanzivi.

Međutim, Mrkela je rekao “Imamo igrače koji mogu da zadovolje na toj poziciji. Jedan od njih je Gobeljić, odlično je igrao protiv Zenita. I Eraković može da pokrije bekovsku poziciju i u nogama ima više odigranih mečeva na poziciji beka. Nismo deficitarni na tom mestu”. 

Trener Miloš Milojević nedavno je izjavio “mislim da nam ne treba novi desni bek, pre svega zato što imamo Gobeljića i mladog Stankovića”. Ipak, na derbiju je tamo poslao Erakovića, a juče Srnića.

Izgleda da u Crvenoj zvezdi ne razlikuju kvantitet od kvaliteta kada pričaju da nismo deficitarni sa desnim bekom. Ironično, sami sebe demantuju na svakoj ozbiljnoj utakmici kad na toj poziciju počnu igrači koji inicijalno nisu fudbaleri za tu poziciju.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Komentar

Kliknite da biste objavili komentar

  • Crvena Zvezda …NEMAAAAA.. DESNOG BEKAAAA…. kvalitetnog zadnjeg veznog a bogami ni napadača. Ali zato ima tvrdoglavu ili nesposobnu UPRAVU da reaguje na to.

Skoči na traku sa alatkama