Fudbal Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Monako – najmlađa francuska ekipa sa dosta potencijala i oscilacija

Crvena zvezda u četvrtak otvara ovosezonsko takmičenje u Ligi Evrope, a rival na stadionu Rajko Mitić biće Monako.
Nije previše sreće imao naš klub kod izvlačenja protivnika iz drugog šešira, bilo je u toj konkurenciji boljih opcija, ali se volja žrebanja koje je donelo klub sa drugim najvećim budžetom u Ligi 1, mora prihvatiti. Ono što može biti pozitivno jeste da tim Monaka u datom momentu nije ni blizu zenita svoje forme.
 
Kovali su se veći planovi u letos, u svojim projekcijama Kneževi imali su Ligu šampiona. Međutim, Monako nije uspeo da preskoči PSV na tom putu. Bio je to bolan poraz za francuski klub jer je u 89. minutu ispustio rezultat koji ga vodi u  plej-of, morali su to da pokušaju kroz produžetke gde ipak nisu uspeli da slave. Imali su za čim da žale, jer su bili bolji rival od protivnika iz Ajndhovena, ali su Filipsovci iz četiri šuta tri puta savladali Nibela.
 
Monakova trenutna sezona teče po principu “toplo-hladno”. Pored bolne eliminacije iz Lige šampiona, doživeli su teške poraze od Lansa (1-4) i Troe (2-4), ali su napravili podvig na Parku Prinčeva ostavši neporaženi od PSŽ-a (1:1) i dobivši derbi u Nici (1:0).
 
Upravo u meču sa Nicom videlo se nešto što može da aludira na ne baš sjajnu atmosferu u ekipi Monaka. Trener Kleman je na klupi ostavio kapitena tima Visama ben Jedera, strelca 25 pogodaka prošle sezone, jer u aktuelnoj nije ni blizu te forme. Ben Jeder se u zagrevao u drugom poluvremenu, ali je Kleman odustao od toga da ga ubaci u igru. Kapiten tima je posle toga besno u 78. minutu skinuo dres, bacio ga i uputio se ka svlačionici. Iz kluba su po završetku meča šturo objasnili da je igrač morao zbog dijareje u toalat. Istina, ben Jeder igra ispod svog prepoznatljivog nivoa. Protiv Lansa je promašio prazan gol i evidentno je u psihološkoj krizi. Zamera mu se i dvomeč sa PSV-om, iako je bio strelac u revanš meču. Ne deluje da ima problema sa fizičkom spremom, jer dosta trči i korpulencijom čuva loptu. Ipak, fali mu lucidnosti u završnici.
 
Lošu formu kapitena koristi Embolo Bril. Švajcarac je nešto drugačiji tip igrača. Veoma je borben, dosta radi za tim i kad su defanzivni zadaci u pitanju. Spada u tip napadača koji više voli da asistira, nego da sam završava akcije. Najbolju utakmicu odigrao je protiv Strazbura, iako nije upisao ni gol ni asistenciju. To govori koliko mu je koletiv važniji od ličnog učinka. Protiv Rena je svoju ekipu spasio poraza, a u Nici je doneo trijumf. Krase ga sjajne fizičke sposobnosti, ima dosta snage pa se ne štedi u duelu i presingu. Neodoljivo fizički podseća na Balotelija.
 
Verovatno najbolji u ekipi Monaka je Mohamed Kamara, pridošlica iz Red bul Salcburga. Pravi je šef na terenu, ima ga svuda i postiže sve. Kada posmatramo doprinos na terenu, jasno je zašto je klub iz Kneževine olakšao kasu za 15 miliona koliko je koštao njegov dolazak. I on je bespoštedni borac, ne preza od duela. To pokazuju i dva žuta kartona iz tek četiri odigrane utakmice. Čini se da mu fali još jedan tehnički potkovaniji saigrač, jer sam vrlo često drži loptu više nego što treba pa je u takvim situacijama izgubi lošim dodavanjem kad pod pritiskom protivnika ostane bez rešenja.

Veoma značajan za Monako je i Aleksandar Golovin. Ruski reprezentativac je igrač sa velikom fudbalskom inteligencijom, sjajnom tehnikom i zamislima. Ipak, deluje da fizički nije najbolje pripremljen u ovom periodu. Pogled na njegovu statistiku kaže da brojevi ne prate njegov kvalitet, ali razlog treba tražiti u njegovoj poziciji na terenu. Zamisli trenera Klemana su takve da vrlo često mora da luta od pozicije koja mu najviše odgovara. Meč protiv Nice je slika celog mandata u Monaku. Imao je dve sjajne prilike ali ih nije iskoristio, ali je pored toga bio veoma važan za kreaciju svog tima. Monaku fale Golovinovi golovi.
 
Kleman u poslednje vreme forsira petoricu u poslednjoj liniji. Štoperi su Disasi, Sar i Badjašil. Sar je među njima najslabija karika. Često donosi sumnjiva rešenja u svojim intervancijama. Prvih četvrt sata u Nici su bila kritična, ali je potom stekao samopouzdanje i odigrao pristojnije.
 
Promenljivu formu pokazuje i Dijata. Iza sebe ima tešku povredu pa ovo ne čudi. Uglavnom ga trener forsira na desnoj strani, ali se čini da je mnogo opasniji kada je na suprotnoj kao što je slučaj bio protiv PSV-a. Zvezdin stari znanac, Minamino, je takođe na meti kritika. Očekivalo se više od igrača koji je stigao iz Liverpula. Na pripremnoj utakmici protiv Sautemptona je impresionirao, ali su dalje partije ispod svake kritike. Gubio je duele i lopte u opasnim zonama, nije pravio prednost u napadu, pa ga je trener opravdano sklonio na klupu. Njegova klasa je nesporna i pitanje je vremena kada će proraditi, možda će mu trener ukazati poverenje u četvrtak od starta.
 
Par na sredini sa Kamarom čini Fofana. On je igrač skromnijih tehničkih mogućnosti. Zadatak mu je pre svega da donese čvrstinu. Zna da se zaigra s loptom i to nije dobro za Monako, jer nije preterano kreativan. Kajo Enrike igra levog beka, ali nije najpouzdaniji u defanzivi. Po Monako ne deluje strašno jer igra sa petoricom u odbrani kada se brani. Na desnom beku je Agilar, spada u red iskusnijih igrača, ali i kritikovanijih. Često se potencira da nema tehniku da igra u ligama petice i da loše čita situacije. Njegova alternativa je mladi brazilski potencijal Vanderson, sa kojim na terenu dolaze velike odbrambene praznine u pozicioniranju. Mnogo je bolji u ofanzivi, ima snažan i precizan udarac, kvalitetan centaršut. Fizički posmatrano, ima veliki raspon pluća što mu omogućava da trči dosta. Može da odigra i u veznom redu.
 
Nibel je jedina opcija na golu. Golman je koji ima sjajne fizičke predispozicije. Uvek možemo videti njegove lepe parade, ali ono što stoji jeste slabo čitanje igre i razmišljanje pri donošenju odluka o pozicioniranju i kretanju na loptu kod centaršuteva.
 
Sve u svemu, Zvezdu očekuje veoma težak meč protiv prvog favorita grupe. Monako je talentovana mlada ekipa, najmlađa u francuskom prvenstvu, potentna u napadu. Imaju nedostatke u defanzivi, pre svega kada su bekovi u pitanju. Ne smemo zaboraviti da Monako igra za vikend protiv Liona, pa je pod znakom pitanja tim koji će Kleman izvesti u četvrtak, iako će mu biti važno da dobro startuje u Ligi Evrope.
 
Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM
 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama