Кошарка Кошарка/Женска кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Црвена звезда мтс у финалу Купа Милан Цига Васојевић

Кошаркашице Црвене звезде мтс први су финалиста Купа Милан Цига Васојевић који се одржава у Нишу! Црвено-беле су у првом полуфиналу савладале Краљево 80-69 (21-23, 17-16, 19-15, 23-15) и у утакмици за пехар играће против браниоца трофеја, екипе Арт Баскет.

Као и већина утакмица Црвене звезде и Краљева и утакмица која је одлучивала која екипа ће се пласирати у финале Купа Милан Цига Васојевић је била неизвесна. Почетак су обележиле серије, промене вођства и доста грешака обе екипе. Црвена звезда је тројком Милине Мишељић отворила утакмицу, затим је Краљево мини серијом дошло до вођства, а онда су уследиле две серије. Прво Звездина 6-0 за осетнију разлику у раној фази меча (4-10), а затим и Анђеле Радовић која је донела Краљеву 10-10 на средини прве четвртине. Кош за кош до финиша, када је Краљево успело да искористи грешке у нападу Звезде и тројком Александре Рачић дође до 23-16, али су Александра Катанић и Невена Наумчев тројком смањиле на коначних 23-21.

Серију поена између две четвртине наш тим је продужио до 18-0 и фуриозним стартом дошао до прве двоцифрене разлике, 23-34. Предвођене Машом Јанковић и Александром Катанић деловало је да наш тим дошао до ритма и контроле утакмице, али је у другом периоду уследио велики пад. Краљево је после пет минута стигло до поена са пенала преко Марије Тодоровић, а Милица Митровић је тројком преполовила минус. Звезда је успела да одбије тај налет, али у наредних пет минута је погодила само Дуња Зечевић са пенала, а Краљево серијом 11-1, уз још две тројке Милице Митровић, стигло до 39-38 и предности на полувремену.

Шест тројки Краљевчанки у првом полувремену, четири Милице Митровић, побољшала је Драгана Гобељић својом првом на старту трећег квартала, али је Маша Јанковић везаним поенима обезбедила изједначење, прво после средине прве четвртине, 42-42. Маша и Драгана Гобељић су наставиле са поенима, затим је Јелена Јовановић погодила за три поена, а Краљево новом серијом од шест поена вратило вођство, 50-47. Уследио је битан период, Звезда је успела да ухвати прикључак, стигне до егала, а у последњих тридесет секунди се ушло са 54-52 за Краљево после поена Милене Лаковић. Александра Катанић је фаулирана за три поена, била сигурна са пенала 3/3, да би после промашаја Милице Митровић за три поена, на другој страни бржа од сирене била Милина Мишељић и улазом завршила трећу четвртину за 54-57.

Контрола скока је била један од најбитних сегмената утакмице, а превагу је донела Кендриан Елиот, уз пет офанзивних скокова, а након једног од њих је донела 54-59. Краљево се поново враћало у меч, Анђела Радовић је погодила за три поена и 59-59, а њене саиграчице креирале 6-0 и дошле до вођства, које је потврдила на пет минута пре краја меча Драгана Гобељић за 67-65. У тим тренуцима, наш тим је поново показао карактер и одиграо одличну одбрану, која је Краљево избацило из ритма, а нашем тиму донело победничку серију 15-0! Звезда је преломила меч и рутински привела крају, а Анђела Радовић је са пенала поставила коначан резултат, 69-80.

Најефикаснија са 21 поеном била је Маша Јанковић, док су дабл-дабл учинак оствариле Александра Катанић са 17 поена (10 скокова) и Кендриан Елиот са 15 поена (11 скокова).

Тренер Црвене звезде мтс, Драган Вуковић честитао је обема екипама на приказаној игри и борби, и оценио да су одбрана и енергија нашег тима одличиле победника.

– Није фраза да је Куп увек тешко такмичење. Куп је куп. Игра се на једну утакмицу и овде кад дођете, као што смо ми дошли, са неким бременом фаворита, то није добро. Екипа Краљева која је изузетно искусна, квалитетна и играла је растерећено и стално је била ту негде, чак је у неком тренутку водила. Никако нисмо могли да их сломимо. Кад смо у другој четвртини направили неку серију, подигли разлику, нисмо успели и да преломимо. Краљево се својим искуством, променом одбране и изузетно добрих шутем за три поена стално држало у игри. Стално смо били у ситуацији да играмо за кош више. Можда смо пред крај направили оно што је требало. Мало смо променили начин игре у одбрани, променили смо мало и енергију, увели смо их у неке тешке шутеве, које смо ми покупили и знали на крају да искористимо. Што је, верујте ми, јако тешко. Екипа Краљева је старија и искуснија од нас. Пресудио је наш ростер, мало дужа клупа и мало већа енергија коју смо пружили. Ми смо играли са много енергије, али и глупости. Показатељ тога је индекс, где они имају 48, а ми 111. Ово кад погледате, ово је требало да буде 30 разлике. То је однос у индексу. Али ми то нисмо искористили. Краљево је играло стварно добро и натерали су нас на пуно промашених зицера, на много неодрађених контранапада, по чему смо ми иначе препознатљиви, то играмо доста добро. То вечерас нисмо одрадили како треба, нисмо погодили колико би требало. Али, понаваљам, Куп је тежак, где се у једној утакммици све решава. Све се добија и све се губи. Нисмо се добро прилагодили на утакмицу. Знали смо да ће тако бити. Идемо даље. Честитам Краљеву на одличној игри, али и мојој екипи јер смо стварно показали карактер и изгурали смо утакмицу до краја.

И капитен Црвене звезде мтс, Невена Наумчев је апострофирала одбрану у финишу као преломни фактор у борби за финале.

– Честитала бих екипи Краљева на изузетној борбености и енергији коју су пружиле токим свих 40 минута. Честитала бих и мојим саиграчицама на проласку у финале и на борбености, труду и залагању које смо свих 40 минута пружиле. Мислим да је требало да раније приведемо утакмицу крају. Нисмо се добро снашле на њихову зону. Промашиле смо доста шутева, да не причамо о зицерима. Биле смо збуњене, концентрација нам је падала, па се враћала, па смо енергијом пробале да се вратимо. Одбрана је у последњих пет минута била беспрекорна и честитала бих мојим саиграчицама на заслуженој победи.

У финалу Купа Милан Цига Васојевић у суботу од 18.30 састаће се Црвена звезда мтс и бранилац трофеја, Арт Баскет, који је тројком Адриане Ђоковић савладао Војводину 021 у другом полуфиналу.

ККЖ Црвена звезда мтс: Елиот 15 (11ск 1укл 3блк), Наумчев 3 (2ск 4ас 5укл), Чорто, Зечевић 1, Катанић 17 (10ск 3ас 3укл 1блк), Спасовски, Јанковић 21 (7ск 4ас 2укл 2блк), Недељков 5 (1ск 2ас 4укл), Бојовић 6 (5ск 3ас 1укл 1блк), Мишељић 7 (2ск 2ас 1укл), Авлијаш 2 (1ск), Јовановић 3 (1ск). Тренер: Драган Вуковић.

Извор: СДЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама