Кошарка Кошарка/Женска кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

КУП ЈЕ НАШ!

ККЖ Црвена звезда мтс победник је Купа Милан Цига Васојевић за сезону 2021/22! Након кошаркаша и црвено-бели женски колектив је тријумфовао у Нишу, у хали „Чаир“! Звезда је у финалу надиграла браниоца трофеја Арт Баскет 90-71 (23-18, 25-20, 19-23, 23-10)!

Четрнаести пехар националног Купа, 47. трофеј у клупској историји црвено-белог гиганта!

Црвена звезда отворила финале одлично, серијом 8-0 у прва два минута, после тројке Маше Јанковић. Арт Баскет је одговорио у наставку, али је Кендриан Елиот казнила нову грешку ривала, наговестила своје вече и повећала на 14-6, нешто касније и на 17-9. Црвена звезда је контролисала разлику од пет до осам поена вишка до тројке Стефановић и поена Митровић за 17-16, али су са пенала црвено-беле одбраниле предност и прву деоницу завршиле са 23-18 на свом конту.

Боље је Звезда кренула и у другој деоници, повела 27-18, а после тројке Милине Мишељић у 14. минуту стигла и до прве двоцифрене предности (36-24), па је тренер Арт Баскета морао да реагује тајм-аутом. Лако су црвено-беле долазиле до поена, имале поптуну контролу над утакмицом, Арт Баскет је био без решења. Марија Авлијаш је одговорила мини серијом на исту противника, тројком је донела 47-33, али је Арт Баскет овог пута са пенала успео да смањи минус у финишу, па је Црвена звезда имала 48-38 у својим рукама пред полувреме.

Трећа деоница почела је у знаку Арт Баскета, који се после серије 10-2, коју је покренула тројком Снежана Чолић, потпуно вратио у меч, 50-48. Уследио одговор црвено-белих преко Елиот (58-50), али су Невена Росић и Адриана Ђоковић држале равнотеже, а тројком је ћерка легендарне кошаркашице Црвене звезде Елеоноре Вилд, Адриана Ђоковић донела свом тиму 64-61. И тај налет су одбиле изабранице Драгана Вуковића преко Елиот и Нађе Недељков, а Марија Авлијаш умало погодила са своје половине у последњој секунди; 67-61.

У последњем кварталу није било недоумица. Када је Нађа Недељков после минут игре у последњој четвртини убацила прву тројку, Звезда је поново имала +9, а два минута касније донела је великих 76-63. Трећа тројка Нађе Недељков је значила да је трофеј Купа на прагу повратка на Мали Калемегдан, а серијом 8-0, уз тројке Александре Катанић и Кендриан Елиот, потврђено је питање победника, 87-67. До краја меча Звездине девојек су рутинирале утакмицу и славље је могло да почне.

Кендриан Елиот је са 22 поена и 12 скокова остварила нови дабл-дабл учинак, и са 32 индексна поена освојила признање МВП финалног меча. Наградну плакету доделила јој је бивша репрезентативка Милена Вукићевић, као и поклон ваучер за продужени викенд у хотелу „Стара планина“.

Маша Јанковић је убацила 15, Нађа Недељков 13, Александра Катанић и Марија Авлијаш по 10.

Златне медаље победнику Купа Милан Цига Васојевић екипи Црвене звезде мтс доделили су син Милана Циге Васојевића, Борис и бивша репрезентативка Марина Милојевић.

Пехар у трајно власништво победнику Купа Милан Цига Васојевић за 2022. годину, екипи Црвена звезда мтс доделио је председник КСС Предраг Даниловић, као и велики прелазни пехар капитену Невени Наумчев.

Тренер Црвене звезде мтс Драган Вуковић изјавио је после свог четвртог пехара Купа да је Црвена звезда заслужено стигла до трофеја и честитао организатору завршног турнира, као и свим екипама учесницима.

– Хвала граду Нишу и организатору КСС на овако добро организованом такмичењу. Куп је специфично такмичење, волим ово такмичење јер има посебну драж. Игра се на једну утакмицу, овде немате право на грешку. Побеђује онај ко има све победе. Спремали смо се за ову утакмицу можда и више него за полуфинале, мада је то могло да се изјалови, па да Арт не буде у финалу. То смо показали и на утакмици, где смо играли на моменте јако добро, па мало падали, дизали се. Пошто је ово спорт, ово је игра, сасвим је нормално да резулат иде горе-доле. Битно је ко је у коначном збиру имао највише поена. Честитао бих свим екипама које су учествовале на турниру јер су показале завидан ниво квалитета игре. А све то нам је потребно да бисмо подигли нашу кошарку на виши ниво. Честитао бих својим играчицама које су одрадиле наш договор. Било је ту и мањих грешака, али, кажем, ово је игра, ово је спорт. Грешке су саставни део спорта. али смо одрадили све и показали карактер да победимо, заслужено и да освојимо Куп.

Нађа Недељков је са три тројке у последњој четвртини преломила утакмицу.

– Прво бих честитала домаћину на одлично организованом турниру. Што се тиче финала, мислим да смо боље почеле, биле смо концентрисане, урадиле смо све што је био договор у свлачионици. Све смо испоштовале што се видело и по резултату. Како смо почеле, тако смо и завршиле утакмицу.

Црвено-беле већ у среду очекују нове обавезе, заостали меч против Дуге у „Баскет Ситију“, а затим и утакмица претпоследњег кола ЖКЛС против „црно-белих“.

ККЖ Црвена звезда мтс: Елиот 22 (12ск 1ас 2укл), Наумчев 7 (2ас 2укл), Чорто, Зечевић, Катанић 10 (7ск 7ас 2укл), Спасовски, Јанковић 15 (9ск 1ас 2укл), Недељков 13 (2ск 2укл), Бојовић 2 (2ск), Мишељић 5 (4ск 5ас 1блк), Авлијаш 10 (4ск 1ас), Јовановић 6 (3ск 2ас). Тренер: Драган Вуковић.

Извор: СДЦЗ, званичан сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМ

Скочи на траку са алаткама