Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

Crvena zvezda mts u finalu Kupa Milan Ciga Vasojević

Košarkašice Crvene zvezde mts prvi su finalista Kupa Milan Ciga Vasojević koji se održava u Nišu! Crveno-bele su u prvom polufinalu savladale Kraljevo 80-69 (21-23, 17-16, 19-15, 23-15) i u utakmici za pehar igraće protiv branioca trofeja, ekipe Art Basket.

Kao i većina utakmica Crvene zvezde i Kraljeva i utakmica koja je odlučivala koja ekipa će se plasirati u finale Kupa Milan Ciga Vasojević je bila neizvesna. Početak su obeležile serije, promene vođstva i dosta grešaka obe ekipe. Crvena zvezda je trojkom Miline Mišeljić otvorila utakmicu, zatim je Kraljevo mini serijom došlo do vođstva, a onda su usledile dve serije. Prvo Zvezdina 6-0 za osetniju razliku u ranoj fazi meča (4-10), a zatim i Anđele Radović koja je donela Kraljevu 10-10 na sredini prve četvrtine. Koš za koš do finiša, kada je Kraljevo uspelo da iskoristi greške u napadu Zvezde i trojkom Aleksandre Račić dođe do 23-16, ali su Aleksandra Katanić i Nevena Naumčev trojkom smanjile na konačnih 23-21.

Seriju poena između dve četvrtine naš tim je produžio do 18-0 i furioznim startom došao do prve dvocifrene razlike, 23-34. Predvođene Mašom Janković i Aleksandrom Katanić delovalo je da naš tim došao do ritma i kontrole utakmice, ali je u drugom periodu usledio veliki pad. Kraljevo je posle pet minuta stiglo do poena sa penala preko Marije Todorović, a Milica Mitrović je trojkom prepolovila minus. Zvezda je uspela da odbije taj nalet, ali u narednih pet minuta je pogodila samo Dunja Zečević sa penala, a Kraljevo serijom 11-1, uz još dve trojke Milice Mitrović, stiglo do 39-38 i prednosti na poluvremenu.

Šest trojki Kraljevčanki u prvom poluvremenu, četiri Milice Mitrović, poboljšala je Dragana Gobeljić svojom prvom na startu trećeg kvartala, ali je Maša Janković vezanim poenima obezbedila izjednačenje, prvo posle sredine prve četvrtine, 42-42. Maša i Dragana Gobeljić su nastavile sa poenima, zatim je Jelena Jovanović pogodila za tri poena, a Kraljevo novom serijom od šest poena vratilo vođstvo, 50-47. Usledio je bitan period, Zvezda je uspela da uhvati priključak, stigne do egala, a u poslednjih trideset sekundi se ušlo sa 54-52 za Kraljevo posle poena Milene Laković. Aleksandra Katanić je faulirana za tri poena, bila sigurna sa penala 3/3, da bi posle promašaja Milice Mitrović za tri poena, na drugoj strani brža od sirene bila Milina Mišeljić i ulazom završila treću četvrtinu za 54-57.

Kontrola skoka je bila jedan od najbitnih segmenata utakmice, a prevagu je donela Kendrian Eliot, uz pet ofanzivnih skokova, a nakon jednog od njih je donela 54-59. Kraljevo se ponovo vraćalo u meč, Anđela Radović je pogodila za tri poena i 59-59, a njene saigračice kreirale 6-0 i došle do vođstva, koje je potvrdila na pet minuta pre kraja meča Dragana Gobeljić za 67-65. U tim trenucima, naš tim je ponovo pokazao karakter i odigrao odličnu odbranu, koja je Kraljevo izbacilo iz ritma, a našem timu donelo pobedničku seriju 15-0! Zvezda je prelomila meč i rutinski privela kraju, a Anđela Radović je sa penala postavila konačan rezultat, 69-80.

Najefikasnija sa 21 poenom bila je Maša Janković, dok su dabl-dabl učinak ostvarile Aleksandra Katanić sa 17 poena (10 skokova) i Kendrian Eliot sa 15 poena (11 skokova).

Trener Crvene zvezde mts, Dragan Vuković čestitao je obema ekipama na prikazanoj igri i borbi, i ocenio da su odbrana i energija našeg tima odličile pobednika.

– Nije fraza da je Kup uvek teško takmičenje. Kup je kup. Igra se na jednu utakmicu i ovde kad dođete, kao što smo mi došli, sa nekim bremenom favorita, to nije dobro. Ekipa Kraljeva koja je izuzetno iskusna, kvalitetna i igrala je rasterećeno i stalno je bila tu negde, čak je u nekom trenutku vodila. Nikako nismo mogli da ih slomimo. Kad smo u drugoj četvrtini napravili neku seriju, podigli razliku, nismo uspeli i da prelomimo. Kraljevo se svojim iskustvom, promenom odbrane i izuzetno dobrih šutem za tri poena stalno držalo u igri. Stalno smo bili u situaciji da igramo za koš više. Možda smo pred kraj napravili ono što je trebalo. Malo smo promenili način igre u odbrani, promenili smo malo i energiju, uveli smo ih u neke teške šuteve, koje smo mi pokupili i znali na kraju da iskoristimo. Što je, verujte mi, jako teško. Ekipa Kraljeva je starija i iskusnija od nas. Presudio je naš roster, malo duža klupa i malo veća energija koju smo pružili. Mi smo igrali sa mnogo energije, ali i gluposti. Pokazatelj toga je indeks, gde oni imaju 48, a mi 111. Ovo kad pogledate, ovo je trebalo da bude 30 razlike. To je odnos u indeksu. Ali mi to nismo iskoristili. Kraljevo je igralo stvarno dobro i naterali su nas na puno promašenih zicera, na mnogo neodrađenih kontranapada, po čemu smo mi inače prepoznatljivi, to igramo dosta dobro. To večeras nismo odradili kako treba, nismo pogodili koliko bi trebalo. Ali, ponavaljam, Kup je težak, gde se u jednoj utakmmici sve rešava. Sve se dobija i sve se gubi. Nismo se dobro prilagodili na utakmicu. Znali smo da će tako biti. Idemo dalje. Čestitam Kraljevu na odličnoj igri, ali i mojoj ekipi jer smo stvarno pokazali karakter i izgurali smo utakmicu do kraja.

I kapiten Crvene zvezde mts, Nevena Naumčev je apostrofirala odbranu u finišu kao prelomni faktor u borbi za finale.

– Čestitala bih ekipi Kraljeva na izuzetnoj borbenosti i energiji koju su pružile tokim svih 40 minuta. Čestitala bih i mojim saigračicama na prolasku u finale i na borbenosti, trudu i zalaganju koje smo svih 40 minuta pružile. Mislim da je trebalo da ranije privedemo utakmicu kraju. Nismo se dobro snašle na njihovu zonu. Promašile smo dosta šuteva, da ne pričamo o zicerima. Bile smo zbunjene, koncentracija nam je padala, pa se vraćala, pa smo energijom probale da se vratimo. Odbrana je u poslednjih pet minuta bila besprekorna i čestitala bih mojim saigračicama na zasluženoj pobedi.

U finalu Kupa Milan Ciga Vasojević u subotu od 18.30 sastaće se Crvena zvezda mts i branilac trofeja, Art Basket, koji je trojkom Adriane Đoković savladao Vojvodinu 021 u drugom polufinalu.

KKŽ Crvena zvezda mts: Eliot 15 (11sk 1ukl 3blk), Naumčev 3 (2sk 4as 5ukl), Čorto, Zečević 1, Katanić 17 (10sk 3as 3ukl 1blk), Spasovski, Janković 21 (7sk 4as 2ukl 2blk), Nedeljkov 5 (1sk 2as 4ukl), Bojović 6 (5sk 3as 1ukl 1blk), Mišeljić 7 (2sk 2as 1ukl), Avlijaš 2 (1sk), Jovanović 3 (1sk). Trener: Dragan Vuković.

Izvor: SDCZ, zvaničan sajt

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUM

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama