Košarka Košarka/Ženska košarka Košarka/Izveštaji i analize

Velika borba i želja nisu nagrađeni, poraz na evropskoj premijeri

Košarkašice Crvene zvezde mts poražene su u meču 1.kola grupe E Evrokupa u hali u Železniku od ruskog predstavnika Nadežda iz Orenburga 86-92 (11-21, 27-24, 28-28, 20-19).

Veliko veče, lepa slika na tribina koje su popunile mlađe kategorije, prva utakmica posle 12 godina na evropskoj sceni protiv jakog i atraktivnog protivnika, jednog favorita za osvajanje pehara u Evrokupu. Falila je nagrada za veliku borbu, želju, energiju… Kreirale su devojke i preokret posle minusa od 15 poena, ali iskustvo je bilo na strani protivnika. U egal finišu evroligaško iskustvo sticano godinama, kao i trofej Evrokupa, donelo je prekopotrebnu mirnoću i koncentraciju gošćama iz Orenburga.

Srcem su se crveno-bele suprotstavile iskustvu i kvalitetu protivnika, tako su i ušle u utakmicu. Hrabrom jako po bodove na premijeri, na domaćem terenu. Milina Mišeljić je postigla prve evropske poene za klub posle 12 godina, uzvratila je Adaora Elonu. Nakon perioda igre koš za koš, Neveni Naumčev je sviran nesportski faul, što su Natalija Žedik i veoma raspoložena Adaora Elona iskoristile i donele vođstvo Nadeždi, koje je potvrdila Žedikova prvom trojkom, (8-11). Aktivan rezultat je imala Crvena zvezda do poslednjih dva minuta, kada je ekipa koju predvodi Momir Tasić kreirala seriju 8-0 za kraj prve četvrtine i dvocifrenu razliku, 11-21.

Nadežda je produžila seriju između dve četvrtina na 13-0 i stekla maksimalnih +15 na startu drugog perioda igre, (11-26). Usledio je odgovor Crvene zvezde u vidu tri vezame trojke i serije 9-0, koju je prekinula uspešnom realizacijom van linije 6,75 Viktorija Medvedeva, (20-29). Zaigrale su čvršću odbranu izabranice Dragana Vukovića, ali evropsko neiskustvo i prvi meč posle 12 godina pauze ostavili su traga, pa su i arbitri to koristili, koji su svirali tri tehničke greške našem timu. Nevena Naumčev je podigla ekipu trojkom i energijom, ali MVP Afrobasketa i bivša saigračica naše Sonje Vasić, Adaora Elonu je bila nepogrešiva na drugoj strani, pa je svaki korak napred vraćala na početno mesto, započela je seriju 9-0, koju je nastavila Markiša Getling, (27-40). Ipak, kraj druge deonice pripao je našim devojkama, koje su mini serijom poenima Maše Janković i Alison Švagmejer stigle do 38-45.

Nekoliko neiskorišćenih zicera i slobodnih bacanja koštali su Zvezdu boljeg rezultata na poluvremenu protiv daleko iskusnijeg protivnika, koji je i najmanju grešku našeg tima kažnjavao.

Aktuelna i nekadašnja reprezentativka Rusije, Darija Namok i Natalija Žednik su odlično sarađivale, vratile su dvocifrenu prednost svom timu na početku kvartala u seriji 7-0, (40-52). Ali, odustajanje nikada nije bilo ni opcija, ni u karakteru našeg tima. Fantastičan i požrtvovan period igre doneo je furioznih 16-0 i četiri minuta bez koša i bez rešenja protivnika za veliki preokret i vođstvo 56-52. Darija Namok je prezela odgovornost i prekinula seriju Crvene zvezde, a zatim je očigledan faul u napadu nad Milinom Mišeljić okarakterisan kao „floping“ i nesportska greška, što je donelo 56-59 Nadeždi. Markiša Getling i Adaora Elonu su pogađale kada je bilo potrebno, Zvezda odgovarala trojkama, vezale su dve zaredom Kendrian Eliot i Milina Mišeljić, a u poslednjim sekundama četvrtine Getling pogodila za 66-73.

Početak poslednjeg kvartala je nagoveštavao da bi Zvezda mogla do povratka u meč i do nagrade za ogromnu borbu i trud, pa je za samo nekoliko sekundi minus od sedam poena smanjen na samo dva poenima Marije Avlijaš sa penala i trojkom Aleksandre Katanić, 71-73. I opet je Darija Namok asistirala saigračicama, a Markiša Getling veliko iskustvo i snagu iskoristila za nadmoć u reketu. Problem Draganu Vukoviću su zadavale i po četiri lične greške koje su imale Milica Bojović i Kendrian Eliot. Kada je odbranom uspevala da dođe do mogućnosti da izjednači, u napadu Zvezda nije birala najbolje opcije, ali su upornošću stigle crveno-bele do 77-77 na šest minuta do isteka vremena. Darija Namok je tada igrala na sigurna rešenja, spuštala se lopta u reket na Markišu Getling ili pas u „korner“ za Nataliju Žedik, koja je koristila i minimum slobodnog prostora za tri poena, (81-86). U samom finišu, Markiša Getling je bila sigurna sa penala, Zvezda nije, pa je konačan rezultat glasio 86-92 za Nadeždu.

Najefikasnija u redovima Crvene zvezde sa 17 poena bila je Maša Janković, po 16 su postigle Nevena Naumčev i Milina Mišeljić, Aleksandra Katanić je dodala 13, a dvocifrena sa 10 poena bila je i Alison Švagmejer. Na drugoj strani, Markiša Getling 26 poena (9sk), Adaora Elonu 23 (10/12 iz igre), Natalija Žedik 19, dok je Darija Namok uz 10 poena imala i 7 asistencija.

Trener Dragan Vuković je nakon meča istakao da je razlika koju je protivnik ostvario u prvoj četvrtini bila presudna za dalji tok meča.

– Novi smo u takmičenju, što se osetilo i videlo na samom početku utakmice kada nam je protivnik napravio 10 poena razlike, i mi smo celu utakmicu jurili tu razliku. Nismo uspeli, potrošili smo mnogo snage i energije protiv Nadežde, koja je jedan od favorita za osvajanje Evrokupa. Pokušaćemo u narednim utakmicama to da popravimo.

Kapiten Crvene zvezde mts Nevena Naumčev je čestitala protivniku na pobedi, pohvalila izdanje svoje ekipe, kojoj je malo falilo do velikog preokreta i iznenađenja.

– Mislim da smo imali dobru energiju, igrali smo protiv jednog od najvećih favorita za osvajanje Evrokupa i pokazali smo da možemo da pariramo. Nismo imale sreće, ovo nam je bila prva utakmica u jakom takmičenju, ali mislim da smo bile na visini zadatka. Sledeća utakmica nas očekuje protiv Olimpijakosa i pokušaćemo da osvojimo prve bodove. Čestitam ekipi Nadežde na pobedi i mojoj ekipi na borbi i prikazanom na ovom meču.

Naredni meč u Evrokupu nas očekuje narednog četvrtka u Atini protiv Olimpijakosa (18.30 časova). Pre puta u Atinu već u subotu će crveno-bele na parket na duel protiv Proletera 023 u okviru 3.kola ŽKLS.

KKŽ Crvena zvezda mts: Eliot 6 (2sk 2as 2ukl), Naumčev 16 (1as 1ukl), Švagmejer 10 (3sk 2as 1ukl), Čorto, Zečević, Katanić 10 (7sk 2as 2ukl), Janković 17 (6sk 3as 2ukl), Nedeljkov (1as), Bojović 4 (3sk 3as), Mišeljić 16 (4sk), Avlijaš 2 (1sk 1ukl), Jovanović 2 (1sk 3as). Trener: Dragan Vuković

Izvor: SDCZ, zvanični sajt 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama