Кошарка Кошарка/Женска кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Велика борба и жеља нису награђени, пораз на европској премијери

Кошаркашице Црвене звезде мтс поражене су у мечу 1.кола групе Е Еврокупа у хали у Железнику од руског представника Надежда из Оренбурга 86-92 (11-21, 27-24, 28-28, 20-19).

Велико вече, лепа слика на трибина које су попуниле млађе категорије, прва утакмица после 12 година на европској сцени против јаког и атрактивног противника, једног фаворита за освајање пехара у Еврокупу. Фалила је награда за велику борбу, жељу, енергију… Креирале су девојке и преокрет после минуса од 15 поена, али искуство је било на страни противника. У егал финишу евролигашко искуство стицано годинама, као и трофеј Еврокупа, донело је прекопотребну мирноћу и концентрацију гошћама из Оренбурга.

Срцем су се црвено-беле супротставиле искуству и квалитету противника, тако су и ушле у утакмицу. Храбром јако по бодове на премијери, на домаћем терену. Милина Мишељић је постигла прве европске поене за клуб после 12 година, узвратила је Адаора Елону. Након периода игре кош за кош, Невени Наумчев је свиран неспортски фаул, што су Наталија Жедик и веома расположена Адаора Елона искористиле и донеле вођство Надежди, које је потврдила Жедикова првом тројком, (8-11). Активан резултат је имала Црвена звезда до последњих два минута, када је екипа коју предводи Момир Тасић креирала серију 8-0 за крај прве четвртине и двоцифрену разлику, 11-21.

Надежда је продужила серију између две четвртина на 13-0 и стекла максималних +15 на старту другог периода игре, (11-26). Уследио је одговор Црвене звезде у виду три везаме тројке и серије 9-0, коју је прекинула успешном реализацијом ван линије 6,75 Викторија Медведева, (20-29). Заиграле су чвршћу одбрану изабранице Драгана Вуковића, али европско неискуство и први меч после 12 година паузе оставили су трага, па су и арбитри то користили, који су свирали три техничке грешке нашем тиму. Невена Наумчев је подигла екипу тројком и енергијом, али МВП Афробаскета и бивша саиграчица наше Соње Васић, Адаора Елону је била непогрешива на другој страни, па је сваки корак напред враћала на почетно место, започела је серију 9-0, коју је наставила Маркиша Гетлинг, (27-40). Ипак, крај друге деонице припао је нашим девојкама, које су мини серијом поенима Маше Јанковић и Алисон Швагмејер стигле до 38-45.

Неколико неискоришћених зицера и слободних бацања коштали су Звезду бољег резултата на полувремену против далеко искуснијег противника, који је и најмању грешку нашег тима кажњавао.

Актуелна и некадашња репрезентативка Русије, Дарија Намок и Наталија Жедник су одлично сарађивале, вратиле су двоцифрену предност свом тиму на почетку квартала у серији 7-0, (40-52). Али, одустајање никада није било ни опција, ни у карактеру нашег тима. Фантастичан и пожртвован период игре донео је фуриозних 16-0 и четири минута без коша и без решења противника за велики преокрет и вођство 56-52. Дарија Намок је презела одговорност и прекинула серију Црвене звезде, а затим је очигледан фаул у нападу над Милином Мишељић окарактерисан као „флопинг“ и неспортска грешка, што је донело 56-59 Надежди. Маркиша Гетлинг и Адаора Елону су погађале када је било потребно, Звезда одговарала тројкама, везале су две заредом Кендриан Елиот и Милина Мишељић, а у последњим секундама четвртине Гетлинг погодила за 66-73.

Почетак последњег квартала је наговештавао да би Звезда могла до повратка у меч и до награде за огромну борбу и труд, па је за само неколико секунди минус од седам поена смањен на само два поенима Марије Авлијаш са пенала и тројком Александре Катанић, 71-73. И опет је Дарија Намок асистирала саиграчицама, а Маркиша Гетлинг велико искуство и снагу искористила за надмоћ у рекету. Проблем Драгану Вуковићу су задавале и по четири личне грешке које су имале Милица Бојовић и Кендриан Елиот. Када је одбраном успевала да дође до могућности да изједначи, у нападу Звезда није бирала најбоље опције, али су упорношћу стигле црвено-беле до 77-77 на шест минута до истека времена. Дарија Намок је тада играла на сигурна решења, спуштала се лопта у рекет на Маркишу Гетлинг или пас у „корнер“ за Наталију Жедик, која је користила и минимум слободног простора за три поена, (81-86). У самом финишу, Маркиша Гетлинг је била сигурна са пенала, Звезда није, па је коначан резултат гласио 86-92 за Надежду.

Најефикаснија у редовима Црвене звезде са 17 поена била је Маша Јанковић, по 16 су постигле Невена Наумчев и Милина Мишељић, Александра Катанић је додала 13, а двоцифрена са 10 поена била је и Алисон Швагмејер. На другој страни, Маркиша Гетлинг 26 поена (9ск), Адаора Елону 23 (10/12 из игре), Наталија Жедик 19, док је Дарија Намок уз 10 поена имала и 7 асистенција.

Тренер Драган Вуковић је након меча истакао да је разлика коју је противник остварио у првој четвртини била пресудна за даљи ток меча.

– Нови смо у такмичењу, што се осетило и видело на самом почетку утакмице када нам је противник направио 10 поена разлике, и ми смо целу утакмицу јурили ту разлику. Нисмо успели, потрошили смо много снаге и енергије против Надежде, која је један од фаворита за освајање Еврокупа. Покушаћемо у наредним утакмицама то да поправимо.

Капитен Црвене звезде мтс Невена Наумчев је честитала противнику на победи, похвалила издање своје екипе, којој је мало фалило до великог преокрета и изненађења.

– Мислим да смо имали добру енергију, играли смо против једног од највећих фаворита за освајање Еврокупа и показали смо да можемо да парирамо. Нисмо имале среће, ово нам је била прва утакмица у јаком такмичењу, али мислим да смо биле на висини задатка. Следећа утакмица нас очекује против Олимпијакоса и покушаћемо да освојимо прве бодове. Честитам екипи Надежде на победи и мојој екипи на борби и приказаном на овом мечу.

Наредни меч у Еврокупу нас очекује наредног четвртка у Атини против Олимпијакоса (18.30 часова). Пре пута у Атину већ у суботу ће црвено-беле на паркет на дуел против Пролетера 023 у оквиру 3.кола ЖКЛС.

ККЖ Црвена звезда мтс: Елиот 6 (2ск 2ас 2укл), Наумчев 16 (1ас 1укл), Швагмејер 10 (3ск 2ас 1укл), Чорто, Зечевић, Катанић 10 (7ск 2ас 2укл), Јанковић 17 (6ск 3ас 2укл), Недељков (1ас), Бојовић 4 (3ск 3ас), Мишељић 16 (4ск), Авлијаш 2 (1ск 1укл), Јовановић 2 (1ск 3ас). Тренер: Драган Вуковић

Извор: СДЦЗ, званични сајт 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама