Vremeplov Sećanja Fudbal

Vremeplov: Sećanje na Zvezdin dvomeč sa Bragom 2005

Detalj sa dvomeča između Zvezde i Brage 2005.
Akcija sa dvomeča Crvene Zvezde i Brage, odigranog 2005. godine u sklopu tadašnjeg Kupa UEFA

Bliži se 16. septembar, kada će Zvezda na svom stadionu dočekati portugalsku Bragu u prvom kolu reformisane Lige Evrope. Upravo ta Braga je donela sreću Zvezdi za ulazak u glavnu fazu nekog velikog fudbalskog nadmetanja te davne 2005. godine, pa vam zato donosimo sećanja na 15. i 29. septembar, kada se igrao dvomeč za ulazak u grupnu fazu navedenog takmičenja, koje je u to vreme nosilo naziv Kup UEFA.

Prvi meč između Crvene zvezde i Brage odigran je 15. septembra 2005. godine na „Marakani“, a rezultat je bio 0:0. Tadašnji šef stručnog štaba „crveno-belih“ Valter Zenga nije mogao da računa na visokog napadača Nikolu Žigića koji je bio suspendovan zbog crvenog kartona u kvalifikacijama. Zvezda je imala veliku podršku sa tribina pošto je na našem najvećem stadionu bilo prisutno 45.000 gledalaca. Najbolju šansu naš tim je imao u 16. minutu preko Milana Purovića koji je posle šuta glavom pogodio prečku nakon sjajnog dodavanja Marka Perovića. Sa druge strane Braga je imala najbolju šansu početkom utakmice, kada je šutirao Vanderson Almeida, a lopta je zakačila nekog od naših fudbalera i prevarila Ranđelovića te potom pogodila stativu. Dalji tok utakmice je protekao bez većih prilika, Zvezda je pretila udarcima sa distance Jankovića, Purovića i Mudrinića, ali promene rezultata nije bilo.
 
CRVENA ZVEZDA –  BRAGA 0:0 (0:0)
 
Stadion: „Crvena zvezda“.
Gledalaca: 45.000.
Sudija: Rud Bosen (Holandija).
 
CRVENA ZVEZDA: Ranđelović, Joksimović (od 83. Đokaj), Dudić, Biševac, Luković, Kovačević, Janković, Mladenović, Perović(od 75. Basta), Mudrinić
(od 63. Stojanović), Purović. 
                                                                                      
BRAGA: Santos, Nunes, Nem, Luis, Fereira, Felipe, Madrid, Vandinjo, Moraes (od 87. Žorž), Tomas (od 81. Bevakva), Dias (od 60. Rosato).
 

Na drugom meču odigranom dve nedelje kasnije u Portugalu duel između Brage i Crvene zvezde je ponovo završen nerešenim rezultatom, ali ovoga puta viđena su dva pogotka. Zvezda je stigla do prednosti u 11. minutu sjajnim golom Milana Purovića koji je iz veoma teške pozicije šutirao volej udarcem, lopta je odskočila od zemlju i potom lobovala čuvara mreže Brage za veliku radost našeg tima. Posle pogotka tog pogotka Braga je zaigrala veoma ofanzivno, ali su crveno-beli uspešno odolevali napadima domaćeg tima. U drugom poluvremenu igralo se veoma čvrsto, bez previše šansi sve do 85. minuta kada su portugalci postigli gol. Rosato je izveo slobodan udarac, a loptu je glavom zakačio Žaime Žunior i uspeo da prevari čuvara mreže Crvene zvezde. Do kraja susreta promene rezultata nije bilo pa se na taj način zahvaljujući golu u gostima naš tim plasirao u grupnu fazu Kupa UEFA.
 
Stadion: „Estadio Municipal de Braga“.
Gledalaca: 19.452.
Sudija: Franc Ksaver Vak (Nemačka). 
 
BRAGA: Santos, Nunes, Nem, Luis, Fereira (od 34. Rosato), Felipen (od 55. Žaime), Madrid, Vandinjo (od 73. Žorž), Leal, Bevakva, Dias.
 
CRVENA ZVEZDA: Stojković, Basta, Dudić, Joksimović, Luković, Kovačević, Janković(od 87. Miladinović), Mladenović, Purović (od 55. Đokaj), Mudrinić (od 37. Milovanović), Žigić.
 

No, Zvezdin uspeh ostvaren na osnovu tadašnjeg pravila „prolaz na osnovu gola u gostima“, koje je važilo do sezone 2020/2021, nije moglo da ostane u senci nereda. Naime, prilikom slavlja „crveno-belih“, golman protivničkog tima Paulo Santoš nije mogao da se suzdrži, pa je izazvao teške incidente i na terenu i na tribinama. Krenula je opšta gurka, a potom i tučnjava na terenu među igračima, koja se prenela na tribine, pa čak i na novinarsku ložu u koju su bili smešteni i predstavnici beogradskih medija, pošto su navijači Brage hteli da iskale bes na novinare. Ipak, nakon malog gurkanja i bacanja plastičnih flaša, brzo se sve smirilo zahvaljujući portugalskim kolegama.

Crvena zvezda i Braga su se susreli takođe posle dve godine u okviru grupne faze Kupa UEFA, tada se igrao samo jedan meč i Zvezda je gostovala u Portugalu. Utakmica je završena rezultatom 2:0 u korist tima iz Portugala.

Posle Brage 2005…

No, fokus u ovom tekstu je činjenica da je pod vođstvom italijanskog trenera Valtera Zenge, prvog inostranog stručnjaka u Zvezdinoj istoriji, Zvezda upravo u sezoni 2005/2006 izborila prvu značajnu ulogu u nekom od UEFA-inih takmičenja u modernoj eri ove ugledne fudbalske organizacije, koja je započela sa reformisanim takmičenjem Liga šampiona (nekadašnjim Kupom evropskih šampiona) u sezoni 1992/1993. Tada je Zvezda uspela da se domogne glavne faze nekog velikog fudbalskog takmičenja posle 13 godina pauze.

Nakon ovog slavnog trijumfa, tadašnji predsednik kluba Dragan Stojković Piksi je izjavio da je taj plasman posvetio svom nekadašnjem klupskom saigraču i prijatelju Dejanu Savićeviću, koji je u to vreme doživeo tešku povredu u saobraćajnoj nesreći, uz želju da se što pre oporavi. Na sve to je dodao da će obećane premije igračima za plasman u ligu Kupa UEFA biti i veće od obećanih na osnovu zasluga.

Istorija je bila ispisana. Zvezda je te 2005. prvi put u modernoj eri poslovanja UEFA-e uspela da se domogne grupne faze neke od njihovih takmičenja, a u jesenjem delu sezone 2005/2006 u navedenom takmičenju se Zvezda sastala sa Romom i Bazelom u Beogradu, kao i sa Strazburom i Tromseom na gostujućem terenu.

Izvori: SDCZ, zvaničan sajt, RSB forum

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama