Фудбал Фудбал/Вести Фудбал/Извештаји и анализе ЦЗБГ

Велика пролећна дилема за Милојевића – компоновање дефанзивне линије

Руководству црвено-белих као да је гесло у актуелном прелазном року – дефанзиваца никад доста. Са данашњим озваничењем позајмице Алекса Вига, Црвена звезда уврстила је у своје редове и једанаестог играча који ће конкурисати за место у последњој линији тима.

На располагању Милошу Милојевићу налазе се два лева бека (Родић, Азарови), три десна бека (Гобељић, Лазар Николић и Виго) и чак шесторица штопера (Драговић, Ераковић, Милуновић, Панков, Спајић и Лековић). Често се у ситуацијама налик овој каже да ће шеф струке бити на слатким мукама, али изгледи су да ће Милош Милојевић бити суочен са правом главобољом.

Уз сав респект према играчима, постоји широки консензус да ће последње опције међу њима бити Гобељић и Панков. Међутим, седење на клупи неће јефтино коштати клуб. Кад је била прилика да се растерети играчки кадар и крене у реконструкцију тима, менаџмент је овом двојцу продужио уговоре до 2024. године. Шта ће бити са њима остаје нејасно, али извесно је да на тржишту не влада велика потражња за њима па опција одласка ту стаје. Слање на позајмице није пракса Црвене звезде када су у питању играчи у зрелим годинама.

Управо ту се отварају врата за Стефана Лековића. Девентаестогодишњи штопер је предводио Звездине омладинце у омладинској Лиги шампиона јесенас, а сениорски занат пекао је у Графичару наступајући у Првој лиги Србије. Повео га је Милош Милојевић у Турску где име прилике да учи од искусних првотимаца. Питање његовог статуса разрешиће се до наставка полусезоне. Опција останка при сениорском тиму би био знак да се на њега озбиљно рачуна, али минути нису гарантовани. Напротив, играчу у овим годинама су потребне утакмице а у овој конкуренцији мала је вероватноћа да ће за њега бити (великог) простора.

Звездин репрезентативац Страхиња Ераковић био је велика жеља Краснодара, али се клубови нису договорили око висине трансфера. У Краснодару је износ од 10 милиона евра сматран превисоким. Наш клуб одбио је да прода дефанзивца за 4 милиона евра. Преговори су прекинути и Ераковић остаје у Београду. Велика бука подигла се и око Александра Драговића којег је Дејан Станковић силно желео у Сампдорији, али је Драговић демантовао наводе да има жељу да оде.

Урош Спајић вратио се међу црвено-беле, али је у процесу опоравка после тешке повреде при кидању укрштених лигамената. Термин повратка на терен се нагађа, али би требало да буде потпуно спреман до почетка априла, па ће се Милојевић суочити са правом дилемом ко ће од Драговића, Ераковића, Милуновића, Спајића, Панкова и Лековића чинити тандем централних дефанзиваца.

Конкуренција је постала јака и на бековским позицијама. Неприкосновени Милан Родић је близу тога да остане без таквог примата јер се упадљивим партијама на припремним мечевима истакао Иракли Азарови. Алекс Виго је виђен као стартна опција на десном беку по процесу адаптације, а ту је и новајлија Лазар Николић. Опет треба подсетити на никад потрошеног Гобељића и Славољуба Срнића који је ускакао у бековске роле.

Мало је вероватно да ће се играти са три штопера. Прво, јер таква опција није била добра у неким мечевима јесенас. Друго, из опције би испали нагомилани бекови који нису профил играча који погодује да играју у везном реду испред тројице централних бекова.

Предност од десет бодова на табели у односу на најближег ривала даје реалне изгледе да ће Црвена звезда узети још једну титулу која би донела директан пласман у групну фазу Лиге шампиона, што значи да ће црвено-бели бити ослобођени обавеза у квалификацијама. Ово имплицира да неће бити традиционалног густог распореда који изискује много ротације. Чак и у пролећном делу полусезоне не би смело да има много комбинаторике у именима јер је потребно што боље уиграти тим за Лигу шампиона где бисмо били у улози аутсајдера.

Прегломазан играчки кадар, само у дефанзивној линији, ставља велики знак питања. То је оптерећење за буџет, а негативни ефекти могу се одразити и у незадовољству играча који не играју или изостанку прилике да се афирмише потенцијал као што је Лековић. Пред тренером Милојевићем налази се велика дилема – како укомпоновати дефанзивну линију? Избори неће бити лаки, али морају бити у најбољем интересу Црвене звезде.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама