Fudbal Fudbal/Vesti Fudbal/Izveštaji i analize CZBG

Velika prolećna dilema za Milojevića – komponovanje defanzivne linije

Rukovodstvu crveno-belih kao da je geslo u aktuelnom prelaznom roku – defanzivaca nikad dosta. Sa današnjim ozvaničenjem pozajmice Aleksa Viga, Crvena zvezda uvrstila je u svoje redove i jedanaestog igrača koji će konkurisati za mesto u poslednjoj liniji tima.

Na raspolaganju Milošu Milojeviću nalaze se dva leva beka (Rodić, Azarovi), tri desna beka (Gobeljić, Lazar Nikolić i Vigo) i čak šestorica štopera (Dragović, Eraković, Milunović, Pankov, Spajić i Leković). Često se u situacijama nalik ovoj kaže da će šef struke biti na slatkim mukama, ali izgledi su da će Miloš Milojević biti suočen sa pravom glavoboljom.

Uz sav respekt prema igračima, postoji široki konsenzus da će poslednje opcije među njima biti Gobeljić i Pankov. Međutim, sedenje na klupi neće jeftino koštati klub. Kad je bila prilika da se rastereti igrački kadar i krene u rekonstrukciju tima, menadžment je ovom dvojcu produžio ugovore do 2024. godine. Šta će biti sa njima ostaje nejasno, ali izvesno je da na tržištu ne vlada velika potražnja za njima pa opcija odlaska tu staje. Slanje na pozajmice nije praksa Crvene zvezde kada su u pitanju igrači u zrelim godinama.

Upravo tu se otvaraju vrata za Stefana Lekovića. Deventaestogodišnji štoper je predvodio Zvezdine omladince u omladinskoj Ligi šampiona jesenas, a seniorski zanat pekao je u Grafičaru nastupajući u Prvoj ligi Srbije. Poveo ga je Miloš Milojević u Tursku gde ime prilike da uči od iskusnih prvotimaca. Pitanje njegovog statusa razrešiće se do nastavka polusezone. Opcija ostanka pri seniorskom timu bi bio znak da se na njega ozbiljno računa, ali minuti nisu garantovani. Naprotiv, igraču u ovim godinama su potrebne utakmice a u ovoj konkurenciji mala je verovatnoća da će za njega biti (velikog) prostora.

Zvezdin reprezentativac Strahinja Eraković bio je velika želja Krasnodara, ali se klubovi nisu dogovorili oko visine transfera. U Krasnodaru je iznos od 10 miliona evra smatran previsokim. Naš klub odbio je da proda defanzivca za 4 miliona evra. Pregovori su prekinuti i Eraković ostaje u Beogradu. Velika buka podigla se i oko Aleksandra Dragovića kojeg je Dejan Stanković silno želeo u Sampdoriji, ali je Dragović demantovao navode da ima želju da ode.

Uroš Spajić vratio se među crveno-bele, ali je u procesu oporavka posle teške povrede pri kidanju ukrštenih ligamenata. Termin povratka na teren se nagađa, ali bi trebalo da bude potpuno spreman do početka aprila, pa će se Milojević suočiti sa pravom dilemom ko će od Dragovića, Erakovića, Milunovića, Spajića, Pankova i Lekovića činiti tandem centralnih defanzivaca.

Konkurencija je postala jaka i na bekovskim pozicijama. Neprikosnoveni Milan Rodić je blizu toga da ostane bez takvog primata jer se upadljivim partijama na pripremnim mečevima istakao Irakli Azarovi. Aleks Vigo je viđen kao startna opcija na desnom beku po procesu adaptacije, a tu je i novajlija Lazar Nikolić. Opet treba podsetiti na nikad potrošenog Gobeljića i Slavoljuba Srnića koji je uskakao u bekovske role.

Malo je verovatno da će se igrati sa tri štopera. Prvo, jer takva opcija nije bila dobra u nekim mečevima jesenas. Drugo, iz opcije bi ispali nagomilani bekovi koji nisu profil igrača koji pogoduje da igraju u veznom redu ispred trojice centralnih bekova.

Prednost od deset bodova na tabeli u odnosu na najbližeg rivala daje realne izglede da će Crvena zvezda uzeti još jednu titulu koja bi donela direktan plasman u grupnu fazu Lige šampiona, što znači da će crveno-beli biti oslobođeni obaveza u kvalifikacijama. Ovo implicira da neće biti tradicionalnog gustog rasporeda koji iziskuje mnogo rotacije. Čak i u prolećnom delu polusezone ne bi smelo da ima mnogo kombinatorike u imenima jer je potrebno što bolje uigrati tim za Ligu šampiona gde bismo bili u ulozi autsajdera.

Preglomazan igrački kadar, samo u defanzivnoj liniji, stavlja veliki znak pitanja. To je opterećenje za budžet, a negativni efekti mogu se odraziti i u nezadovoljstvu igrača koji ne igraju ili izostanku prilike da se afirmiše potencijal kao što je Leković. Pred trenerom Milojevićem nalazi se velika dilema – kako ukomponovati defanzivnu liniju? Izbori neće biti laki, ali moraju biti u najboljem interesu Crvene zvezde.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama