Времеплов Сећања Фудбал

Времеплов: Сећање на Звездин двомеч са Брагом 2005

Детаљ са двомеча између Звезде и Браге 2005.
Акција са двомеча Црвене Звезде и Браге, одиграног 2005. године у склопу тадашњег Купа УЕФА

Ближи се 16. септембар, када ће Звезда на свом стадиону дочекати португалску Брагу у првом колу реформисане Лиге Европе. Управо та Брага је донела срећу Звезди за улазак у главну фазу неког великог фудбалског надметања те давне 2005. године, па вам зато доносимо сећања на 15. и 29. септембар, када се играо двомеч за улазак у групну фазу наведеног такмичења, које је у то време носило назив Куп УЕФА.

Први меч између Црвене звезде и Браге одигран је 15. септембра 2005. године на „Маракани“, а резултат је био 0:0. Тадашњи шеф стручног штаба „црвено-белих“ Валтер Зенга није могао да рачуна на високог нападача Николу Жигића који је био суспендован због црвеног картона у квалификацијама. Звезда је имала велику подршку са трибина пошто је на нашем највећем стадиону било присутно 45.000 гледалаца. Најбољу шансу наш тим је имао у 16. минуту преко Милана Пуровића који је после шута главом погодио пречку након сјајног додавања Марка Перовића. Са друге стране Брага је имала најбољу шансу почетком утакмице, када је шутирао Вандерсон Алмеида, а лопта је закачила неког од наших фудбалера и преварила Ранђеловића те потом погодила стативу. Даљи ток утакмице је протекао без већих прилика, Звезда је претила ударцима са дистанце Јанковића, Пуровића и Мудринића, али промене резултата није било.
 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА –  БРАГА 0:0 (0:0)
 
Стадион: „Црвена звезда“.
Гледалаца: 45.000.
Судија: Руд Босен (Холандија).
 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Ранђеловић, Јоксимовић (од 83. Ђокај), Дудић, Бишевац, Луковић, Ковачевић, Јанковић, Младеновић, Перовић(од 75. Баста), Мудринић
(од 63. Стојановић), Пуровић. 
                                                                                      
БРАГА: Сантос, Нунес, Нем, Луис, Фереира, Фелипе, Мадрид, Вандињо, Мораес (од 87. Жорж), Томас (од 81. Беваква), Диас (од 60. Росато).
 

На другом мечу одиграном две недеље касније у Португалу дуел између Браге и Црвене звезде је поново завршен нерешеним резултатом, али овога пута виђена су два поготка. Звезда је стигла до предности у 11. минуту сјајним голом Милана Пуровића који је из веома тешке позиције шутирао волеј ударцем, лопта је одскочила од земљу и потом лобовала чувара мреже Браге за велику радост нашег тима. После поготка тог поготка Брага је заиграла веома офанзивно, али су црвено-бели успешно одолевали нападима домаћег тима. У другом полувремену играло се веома чврсто, без превише шанси све до 85. минута када су португалци постигли гол. Росато је извео слободан ударац, а лопту је главом закачио Жаиме Жуниор и успео да превари чувара мреже Црвене звезде. До краја сусрета промене резултата није било па се на тај начин захваљујући голу у гостима наш тим пласирао у групну фазу Купа УЕФА.
 
Стадион: „Естадио Муниципал де Брага“.
Гледалаца: 19.452.
Судија: Франц Ксавер Вак (Немачка). 
 
БРАГА: Сантос, Нунес, Нем, Луис, Фереира (од 34. Росато), Фелипен (од 55. Жаиме), Мадрид, Вандињо (од 73. Жорж), Леал, Беваква, Диас.
 
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Стојковић, Баста, Дудић, Јоксимовић, Луковић, Ковачевић, Јанковић(од 87. Миладиновић), Младеновић, Пуровић (од 55. Ђокај), Мудринић (од 37. Миловановић), Жигић.
 

Но, Звездин успех остварен на основу тадашњег правила „пролаз на основу гола у гостима“, које је важило до сезоне 2020/2021, није могло да остане у сенци нереда. Наиме, приликом славља „црвено-белих“, голман противничког тима Пауло Сантош није могао да се суздржи, па је изазвао тешке инциденте и на терену и на трибинама. Кренула је општа гурка, а потом и тучњава на терену међу играчима, која се пренела на трибине, па чак и на новинарску ложу у коју су били смештени и представници београдских медија, пошто су навијачи Браге хтели да искале бес на новинаре. Ипак, након малог гуркања и бацања пластичних флаша, брзо се све смирило захваљујући португалским колегама.

Црвена звезда и Брага су се сусрели такође после две године у оквиру групне фазе Купа УЕФА, тада се играо само један меч и Звезда је гостовала у Португалу. Утакмица је завршена резултатом 2:0 у корист тима из Португала.

После Браге 2005…

Но, фокус у овом тексту је чињеница да је под вођством италијанског тренера Валтера Зенге, првог иностраног стручњака у Звездиној историји, Звезда управо у сезони 2005/2006 изборила прву значајну улогу у неком од УЕФА-иних такмичења у модерној ери ове угледне фудбалске организације, која је започела са реформисаним такмичењем Лига шампиона (некадашњим Купом европских шампиона) у сезони 1992/1993. Тада је Звезда успела да се домогне главне фазе неког великог фудбалског такмичења после 13 година паузе.

Након овог славног тријумфа, тадашњи председник клуба Драган Стојковић Пикси је изјавио да је тај пласман посветио свом некадашњем клупском саиграчу и пријатељу Дејану Савићевићу, који је у то време доживео тешку повреду у саобраћајној несрећи, уз жељу да се што пре опорави. На све то је додао да ће обећане премије играчима за пласман у лигу Купа УЕФА бити и веће од обећаних на основу заслуга.

Историја је била исписана. Звезда је те 2005. први пут у модерној ери пословања УЕФА-е успела да се домогне групне фазе неке од њихових такмичења, а у јесењем делу сезоне 2005/2006 у наведеном такмичењу се Звезда састала са Ромом и Базелом у Београду, као и са Стразбуром и Тромсеом на гостујућем терену.

Извори: СДЦЗ, званичан сајт, РСБ форум

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама