Vremeplov Istorija Košarka Košarka Košarka/Vesti

Vremeplov: “Sezona 2008/2009”

Sastav: Nemanja Nedović (16), Filip Šepa (24), Stevan Milošević (10), Nemanja Bjelica (44), Milan Milošević (21), Mirko Kovač (11), Oliver Stević (17), Boris Bakić (33), Stiven Marković, Marko Kešelj (4), Vladimir Štimac (30), Lorens Roberts (5), Tadija Dragićević (20), Marko Marinović (14), Elmedin Kikanović (9), Andre Ovens (23), Nikola Rondović (25), Lazar Radosavljević (11)

Zvezda je u svim takmičenjima imala međusobni skor od 37 pobeda i 18 poraza

Trener: Svetislav Pešić
Predsednik: Slobodan Vučićević

Vučićević predstavlja Pešića

Takmičenja: Evrokup, NLB Liga, Kup Radivoja Koraća, Superliga Srbije.

Uspesi: Top 16 faza Evrokupa, top 4 NLB Lige i finala Kupa Radivoja Koraća i Superlige Srbije.

Zvezda je dovođenjem Vučićevića na mesto predsednika stvorila velike ambicije pred početak nove sezone. On je bio veoma značajan za oporavak finansijske situacije u klubu s time što je pored njega bio i Zoran Dragulić. Prvo i ono najbitnije pojačanje je bio trener svetske klase u vidu Svetislava Pešića. U njegovom stilu on je sastavio ekipu punu mladih igrača (kasnije reprezentativaca) uz mali broj stranaca koji bi “pravili razliku”. Kešelj i Štimac kao povratnici dok su bili još uvek veoma mladi i povratak tada “anonimnog” Nemanje Bjelice iz austrijske Arkade.

NLBLiga: skor 19/7

Godinu su počeli vrlo dobro na Jadranu sa čak 5 pobeda za redom, od kojih su FMP u gostima (78:84) gde su Kešelj, Marinović, Kikanović i Ovens dvocifrenim učinkom vukli ekipu do pobede. Drugu pobedu u tom nizu su ostvarili nad Krkom (56:83) gde su Kikanović i Bakić bili jedini dvocifreni u ekipi uz dobro defanzivno i skakačko veče Marka Kešelja.

Statistika Andrea Ovensa u NLB Ligi
Tadija Dragićević u utakmici protiv Pamesa Valensije

Treća pobeda i možda najzanimljivija u ovom krugu je bila protiv Olimpije (84:77) kada su Ovens (24 poena) i Marinović (18 poena) imali sjajno šutersko veče i lepo dočekali zvezdaše u Pioniru po prvi put te sezone gde su kombinovali 8 od 10 Zvezdinih trojki od kojih je Ovens šutirao 6 od 7, a Malina 2 od 4, a i Dragićević je imao dobro veče. Preostale dve utakmice su bile protiv Vojvodine i Splita gde je Bakić u gostima postigao koš za pobedu iz dvokorka gde je napravio sjajnu fintu, a uz to je Štimac imao sjajno veče od 22 poena u Novom Sadu, dok je protiv Splićana bilo lakše gde je Zvezda dvocifrenom razlikom sjajnom partijom Robertsa od (23 poena i 7 skokova) došla do pobede. U narednih 5 utakmica je bilo ostvareno 3 pobede i 2 poraza. Prvi je bio ubedljiv poraz od Cibone (86:63) gde je bivši igrač Hemofarma Rol Maršal ubacio 22 dok je kod Zvezde Ovens ubacio 12. Kasnije Zvezda dočekuje Bosnu koju kako savlada dobrim partijama mladog tandema Miloševića i Bjelice (100:87).

Statistika Marka Kešelja protiv Zagreba

Prvi večiti derbi je bio sledeća stanica koja je bila neizvesna do samog kraja. Zvezda je uz odlične partije Marinovića (19 poena) i Kikanovića (22 poena) uspela da donese u gostima pobedu svojoj ekipi (80:81). Utakmica u kojoj se mnogo mašilo bila je pobeda protiv Heliosa (69:58) gde su Marinović i Roberts vukli ekipu, a onda je usledio ubedljiv poraz od Hemofarma u Vršcu (84:65) gde su Kikanović i Roberts bili dvocifreni kod Zvezde. Onda je usledilo 8 pobeda za redom protiv Zadra (89:79) gde su centri Kikanović/Štimac uz pratnju Marinovića dominirali, Zagreba (80:84) gde je Kešelj osvojio jedinog Zvezdinog MVP-a runde na Jadranu te sezone, Budućnosti (70:63) u kome je Roberts doprineo sa dabl dablom (16 poena, 10 skokova) , FMP-a (77:65) stranci su ovog puta dominirali uz Lorensovih 18 i Andreovih 17 poena, Krke (77:65) gde je Ovens ponovo bio raspoložen sa 18 poena , Olimpije (72:76) i Ovens je ponovio partiju iz Pionira s početka sezone samo sa 2 poena više (26) uz 4 trojke, Vojvodine (87:73) i ovo je bila 4 utakmica za redom u kojoj je Ovens bio zapažen ovaj put sa 21 poenom da bi mu protiv Splita (62:67) Kovač i Malina prekinuli niz gde su bili jedini dvocifreni. Najviše poraza za redom je usledilo u ovom delu sezone gde je Zvezda bivala poražena tri puta za redom od Cibone (76:79), Bosne (80:67) i Partizana (82:85) u derbiju, a u sva tri meča su bili zapaženi Roberts i Bjelica. Do kraja sezone je ostalo još samo 5 utakmica gde se Zvezde provukla sa 3 pobede i 2 poraza do plejofa. Pobeda protiv Heliosa (63:69) u gostima gde su Dragićević i Ovens napunili koš domaćina, onda osveta Vršcu (77:69) gde su Štimac i Marinović bili najefikasniji i Ovens je čak bio blizu tripl dabla, poraz od Zadra (71:61) gde je samo Štimac bio dvocifren, pobeda protiv Zagreba (95:83) gde su Roberts, Kešelj, Ovens i Dragićević imali sjajne partije i na kraju poraz od Budućnosti (64:62) u kome je Bakić ubacio 16 i Kikanović 13 poena.
Plejof: U plejofu kao četvrtoplasirani tim uz isti broj pobeda i poraza kao i dve ekipe ispred nas (Cibona i Hemofarm) igrali protiv Partizana koji je na muke savladao naše košarkaše (64:58) pri tome da su Kikanović, Ovens i Stiven Marković pružili korektne partije u kojoj smo završili sezonu u NLB ligi.

M. Milošević u duelu sa Rol Maršalom

Kup Radivoja Koraća:skor 2/1

Kup se održao u Nišu, a mi smo ostvarili sasvim pristojan rezultat. Prvo smo se prošetali u četvrtfinalu protiv Metalca rezultatom 83:66 i tako se plasirali u polufinale. Muke su nas zadesile protiv ekipe iz Železnika gde smo tek u poslednjim minutima utakmice obezbedili pobedu rezultatom 80:85.
U finalu nas je dočekao večiti rival koji je tek u poslednjoj četvrtini rešio pitanje pobednika (80:65), kada je Pešić video da nema šanse je ubacio mlađe igrače da se poigraju.

Dragićević i Šepa

Evrokup: skor 6/6 i 1/0 u kvalifikacijama

Već šestu godinu za redom smo bili igrali u Uleb Kupu, ali prvi put pod formatom Ulebov Evrokup. Zvezda je automatski bila deo druge runde kvalifikacija gde je čekala pobednika meča Gmundena iz Austrije i Tartua iz Estonije. Gmunden je bio bolji u dva susreta protiv Tartua. Ekipa iz Austrije je dosta namučila crveno bele, gde je u prvoj utakmici bilo izjednačeno 82:82, a u drugoj je Zvezda bila bolja 96:81 i tako dobila mesto u takmičenju. U žrebu su zapali u grupu F sa Belgijskom Spirouom, Poljskim Turovom i Nemačkim Bambergom. U 6 utakmica Zvezda je pobedila u 5 navrata, ali to nije bilo dovoljno za prvo mesto jer su već u prvom kolu bili poraženi od Spiroua u gostima (71:65) gde su Marinović i Ovens sami vukli tim. 5 pobeda za redom je počelo protiv Bamberga u Pioniru (82:65) gde su Roberts, Ovens, Kikanović i M. Milošević bili glavni igrači, dok su onda usledile dve pobede na Turovom koji je vodio nekadašnji trener Partizana Sašo Filipovski koji je jako bio iznerviran zbog lakih pobeda Zvezde koju nisu igrači njegove ekipe uspeli da zaustave.

Statistika Lorensa Robertsa u Evrokupu

U Beogradu je rezultat bio 97:69 gde su Roberts, Dragićević i Kikanović imali preko 15 poena, a u Poljskoj 76:86 gde je Kešelj ubacio 20, dok su Roberts, Bjelica i Štimac bili dvocifreni. U Belgiji smo došli po osvetu gde smo putem Robertsove moguće najbolje partije u Zvezdinom dresu došli do pobede (93:91). On je ubacio 20 poena, dodao 10 skokova, 3 asistencije, 2 rampe i 1 ukradenu loptu. Grupu su završili sa lakom pobedom nad Bambergom rezultatom 53:67 gde su Kovač i M. Milošević bili nosioci. U top 16 fazi su zapali u grupu K sa Pamesom (Valensija), Hemofarmom i Azovmašom gde se nisu lepo proveli. Ovaj put je skor bio obrnut tačnije sa 5:1 na 1:5 gde smo samo Azovmaš u Ukrajini uspeli da savladamo, ali je ipak bilo zanimljivo gledati duele sa Pamesom zbog “šou” programa koji je Ovens pružio. U prvoj utakmici je Zvezda bila poražena od Valensije rezultatom 73:85 gde je Ovens ubacio 25 poena. Onda je usledila pobeda nad Azvomašom (62:74) gde su Malina i Kešelj bili rutinski isprangijali sa trojkama. Hemofarm nije dao mira Zvezdi gde je u Vršcu usledila pobeda (88:73) u kojoj je jedini zapaženi bio Bakić, a u Beogradu još teži poraz (65:91) gde su Štimac, Kikanović i Ovens igrali na nivou. Pamesa je dobila 82:80 u Španiji gde je ponovo Ovens imao svoje veče uz to da je Tadija bio najbolji igrač na terenu, a u poslednjem kolu je Zvezda izgubila od Azovmaša (72:95) gde su Kikanović i Bakić bili dvocifreni.

Superliga Srbije: skor 10/4

Ovens i Pešić

Zvezda je automatski bila plasirana u prvom šeširu takmičenja gde je 8 ekipa učestvovalo u dve grupe. Zvezda je upala u drugu grupu sa Hemofarmom, Lajonsom i Borcem. Grupu je prošla kao prva s istim međusobnim skorom kao i Hemofarm od 5/1, ali sa boljom koš razlikom. Borac je savladan bio lako (109:90), jedini poraz je zapao u Vršcu od Hemofarma (82:79), ubedljiva pobeda nad Lajonsom (91:63), pobeda u Čačku (74:81), pala je osveta nad Hemofarmom (81:76) i poslednja nad Lajonsom (52:64). Zvezda je igrala protiv FMP-a koji je bio drugi u prvoj grupi. Prošli smo u finale rutinski gde smo počistili ekipu iz Železnika sa 3:0. (72:69), (54:72), (55:50).
Finale je opet bilo između večitih i kao i uvek nije moglo da prođe bez kontroverznih grešaka sudija, nezgoda.. Partizan je Zvezdi “oduzeo” trofej sa 3:2 u finalnoj seriji gde je vezao dve pobede (70:58), (54:68), a onda je Zvezda uzvratila (58:63), (75:73) i na kraju u poslednjoj utakmici gde je trenerski velikan crveno belih osudio domaću košarku zbog suđenja u kome je Partizan slavio (73:61).

Pešić deli medalje svojim košarkašima

Skandal je nastao kada niko iz saveza KSS-a nije podelio Zvezdinim igračima medalje pa je to morao uraditi Kari. Srpsku košarku su osudili (ljubitelji sporta) na propast nakon ovog momenta zbog saveza, dok u činu kome su Pešić i Opačić bili pohvaljeni zbog ispravnog postupka.

Nemanja Bjelica
Marko Marinović
Lorens Roberts
Elmedin Kikanović
Boris Bakić

Komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama