Кошарка Кошарка/Вести

Деценија успеха

Славни клуб, на чијим теренима су очеви српске кошарке Поповић, Станковић, Калембер, Гец… оснивали велику Црвену звезду, добио је тог дана нову управу која је осим великог имена уз префикс “велики” имао и речи попут: дуг, брига, неизвесност, али са новим људима које је предводио новоизабрани председник клуба Небојша Човић био спреман на велика одрицања, велике напоре, велики рад, велики ентузијазам, и коначно велику жељу да крене напред и врати се тамо где му је место.

КК Црвена звезда је на Скупштини тачно пре 10 година утврдио да има дуг од преко 15 милиона евра, сам и остављен од свих, добио је нову управу, новог председника новог партнера кроз УППР у виду КК ФМП (та сарадња трајала је до јуна 2015.године) и потпуно нову идеју како да крене напред…

Први и основни циљ био је постављање система, а окосница система били су људи који су поред знања у својим областима имали огромну енергију, емоцију и јасан мотив да Црвена звезда поново засија како само она уме. Пребогата историја је од стране већег дела јавности одавно стављена у фиоку под кључем и очито је постојао план да се кључ стави на место где никада неће бити пронађен. Међутим, на чело клуба су дошли они који су добро знали шта је Црвена звезда и колику снагу такав бренд поседује, а најбоље решење да се ‘’заборављена’’ историја обнови било је поставити Црвену звезду на врх где и припада. Пут је био тежак, за неке и немогућ, али не за нову управу и менаџмент који су трасирали пут за златне странице и писање модерне историје.

Данас, 10 година касније испоставља се да је тај пут био изузетно тежак, ал ии потпуно исправан, јер је бренд Црвена звезда поново добио на тежини , члан велике евролигашке породице, велики шампион са великом базом верних навијача, јасно постављеним системом рада од најмлађих селекција до првог тима до огранизације клуба.

Црвена звезда је у претходној деценији од те 2011. године и 4 играча у сениорском тиму, без млађих селекција, инфраструктуре и дворана и што је најважније било какве будућности – стигла до 5 титула првака АБА лиге, 6 титула првака Србије, 5 титула освајача Купа Радивоја Кораћа и суперкупа АБА лиге.

У претходних 10 година чак 67 играча се окитило макар са по једим пехаром, а клуб је успоставио и такву политику по којој је почео да приходује значајне суме новца од обештећења на играче које је развијао у клубу (Гудурић, Калинић, Марјановић, Кузмић…).

Много више од “сувих” бројки поносни смо на чињеницу да је клуб у претходном периоду развио систем развоја младих играча од којих су неки попут Гудурића, Добрића, Давидовца, Ускоковића, Лазаревића… корак по корак расли освајајући и јуниорске Евролиге, до првог тима Црвене звезде.

Подршка навијача која се огледа и кроз све већи број продатих сезонских улазница представља нам и највећу и најдражу потврду да радимо добре ствари – КК Црвена звезда од стотинак сезонских карата та 2011.године дошао је до импресивне бројке од преко 7.000 продатих сезонских улазница пред почетак сезоне 2019-2020 (укључујићи пакете за Евролигу) коју је прекинула пандемија, или просека од преко 5300 гледалаца на свакој утакмици у претходном периоду од 10 година (од којих меч четвртфинала Еврокупа 2013.године протиув Будивељника од 24.232 гледаоца и даље представља апсолутни рекорд на утакмицама у организацији ЕЦА Евролиге).

Осим раста сениорске екипе и млађих селекција, паралелно је растао и клуб. КК Црвена звезда није огроман апарат већ скуп људи који искрено воле тај клуб и боре се за њега, али и неправди са којима се суочавамо већ годинама, почев од напада да смо некакав “државни банкомат” па до приземних удараца да смо све што смо урадили, остварили на неспортски начин.

Црвена звезда је у периоду од тачно 10 година одиграла 700 такмичарских утакмица и остварила 473 победе. Али више од бројки и победа, поносни смо на чињеницу да смо знали да устанемо након тешких пораза, некада и неправди јер један клуб не чине победе, већ систем и људи на првом месту . Црвена звезда нису пехари, историја коју многи немају па је и не разумеју, или би да је избришу, већ људи -сви они који воле Црвену звезду (они који раде у њој и нема их пуно али изгарају свакодневно и боре се са проблемима често и невидљивим за ширу јавност), али и верна армија навијача – сви они који се брину, радују се, нервирају – сви они који “живе” Црвену звезду!

Црвена звезда је поштован евролигашки клуб, потпуно усклађен са строгим стандардима овог елитног такмичења, учесник четвртфинала (плејофа) овог такмичења, и полуфиналиста Еврокупа. Вишеструки освајач свих домаћих и регионалних такмичења, освајач јуниорске Евролиге и двоструки финалиста овог такмичења, место на коме су се промовисали многи велики играчи који су данас чланови НБА тимова и евролигашких клубова освајача тог такмичена, такође смо постали и клуб у који се њени бивши играчи данас радо враћају.

Клуб је бележио и бројне успехе ван терена што је још једна потврда да урађеног на пољу организације и управљања. Свесни да је модеран спорт много више од самог његовог врхунца, 40 узбудљивих минута на паркету, управа и менаџмент клуба уложили су много знања и енергије на пољу маркетинга и успешног пословања. Похвале за учињено стизале су у виду бројних награда: КК Црвена звезда проглашен је три пута за најбољи спортски бренд у регион, троструки је освајач Евролигине (Девотион маркетинг аwард) за најбољу маркетинг и бизнис стратегију (два бронзана и један сребрни трофеј). Такође, клуб је уважен од стране Евролиге као успешан партнер у великом ‘’Оне теам’’ пројекту, а то је резултат тога што је Црвена звезда у сам врх приоритета поставио друштвену одговорност и то реализовао уз помоћ својих бројних партнера. А, њих је заиста много, они су највећи пријатељ Црвене звезде и њихов допринос је део сваког успеха Клуба. На чврсту сарадњу и пријатељства са многим гигантима на тржишту Србије, региона, али и Европе и света смо посебно посебни.

Црвена звезда – клуб који има славну и турбулентну прошлост, добру садашњост и светлу будућност. Верујемо да би наши оснивачи Небојша Поповић, чика Бора Станковић, Гец, Калембер, па професор Александар Николић, чика Ранко Жеравица, наши освајачи Купа Купова, Мока, Дуци, вечити мангуп Бобан Јанковић, … и стотине других који су писали велику историју КК Црвена звезда били поносни – јер Црвена звезда је тамо где јој је по многима и место: Лидер у успесима на терену и начину рада поред њега!

Поносни смо на све успехе и начин на који смо до њих дошли. Поносни смо што смо уз себе имали и имамо најбоље људе и стручњаке у својим областима. Поносни смо што је Црвена звезда након једне деценије, када се осврнемо, на месту које јој у потпуности припада. Поносни смо што имамо најбоље и најверније навијаче уз себе који су увек ту када је тешко. Поносно стојимо и чекамо нове изазове. Знамо шта смо, знамо где смо и знамо где је Црвена звезда била и где је данас. Данас је на врху, а ту се она најбоље осећа. То је њена природна позиција.

Извор: ККЦЗ, званични сајт

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама