Времеплов Историја Кошарка Кошарка Кошарка/Вести

Времеплов: “Сезона 2008/2009”

Састав: Немања Недовић (16), Филип Шепа (24), Стеван Милошевић (10), Немања Бјелица (44), Милан Милошевић (21), Мирко Ковач (11), Оливер Стевић (17), Борис Бакић (33), Стивен Марковић, Марко Кешељ (4), Владимир Штимац (30), Лоренс Робертс (5), Тадија Драгићевић (20), Марко Мариновић (14), Елмедин Кикановић (9), Андре Овенс (23), Никола Рондовић (25), Лазар Радосављевић (11)

Звезда је у свим такмичењима имала међусобни скор од 37 победа и 18 пораза

Тренер: Светислав Пешић
Председник: Слободан Вучићевић

Вучићевић представља Пешића

Такмичења: Еврокуп, НЛБ Лига, Куп Радивоја Кораћа, Суперлига Србије.

Успеси: Топ 16 фаза Еврокупа, топ 4 НЛБ Лиге и финала Купа Радивоја Кораћа и Суперлиге Србије.

Звезда је довођењем Вучићевића на место председника створила велике амбиције пред почетак нове сезоне. Он је био веома значајан за опоравак финансијске ситуације у клубу с тиме што је поред њега био и Зоран Драгулић. Прво и оно најбитније појачање је био тренер светске класе у виду Светислава Пешића. У његовом стилу он је саставио екипу пуну младих играча (касније репрезентативаца) уз мали број странаца који би “правили разлику”. Кешељ и Штимац као повратници док су били још увек веома млади и повратак тада “анонимног” Немање Бјелице из аустријске Аркаде.

НЛБ Лига: скор 19/7

Годину су почели врло добро на Јадрану са чак 5 победа за редом, од којих су ФМП у гостима (78:84) где су Кешељ, Мариновић, Кикановић и Овенс двоцифреним учинком вукли екипу до победе. Другу победу у том низу су остварили над Крком (56:83) где су Кикановић и Бакић били једини двоцифрени у екипи уз добро дефанзивно и скакачко вече Марка Кешеља.

Статистика Андреа Овенса у НЛБ Лиги
Тадија Драгићевић у утакмици против Памеса Валенсије

Трећа победа и можда најзанимљивија у овом кругу је била против Олимпије (84:77) када су Овенс (24 поена) и Мариновић (18 поена) имали сјајно шутерско вече и лепо дочекали звездаше у Пиониру по први пут те сезоне где су комбиновали 8 од 10 Звездиних тројки од којих је Овенс шутирао 6 од 7, а Малина 2 од 4, а и Драгићевић је имао добро вече. Преостале две утакмице су биле против Војводине и Сплита где је Бакић у гостима постигао кош за победу из двокорка где је направио сјајну финту, а уз то је Штимац имао сјајно вече од 22 поена у Новом Саду, док је против Сплићана било лакше где је Звезда двоцифреном разликом сјајном партијом Робертса од (23 поена и 7 скокова) дошла до победе. У наредних 5 утакмица је било остварено 3 победе и 2 пораза. Први је био убедљив пораз од Цибоне (86:63) где је бивши играч Хемофарма Рол Маршал убацио 22 док је код Звезде Овенс убацио 12. Касније Звезда дочекује Босну коју како савлада добрим партијама младог тандема Милошевића и Бјелице (100:87).

Статистика Марка Кешеља против Загреба

Први вечити дерби је био следећа станица која је била неизвесна до самог краја. Звезда је уз одличне партије Мариновића (19 поена) и Кикановића (22 поена) успела да донесе у гостима победу својој екипи (80:81). Утакмица у којој се много машило била је победа против Хелиоса (69:58) где су Мариновић и Робертс вукли екипу, а онда је уследио убедљив пораз од Хемофарма у Вршцу (84:65) где су Кикановић и Робертс били двоцифрени код Звезде. Онда је уследило 8 победа за редом против Задра (89:79) где су центри Кикановић/Штимац уз пратњу Мариновића доминирали, Загреба (80:84) где је Кешељ освојио јединог Звездиног МВП-а рунде на Јадрану те сезоне, Будућности (70:63) у коме је Робертс допринео са дабл даблом (16 поена, 10 скокова) , ФМП-а (77:65) странци су овог пута доминирали уз Лоренсових 18 и Андреових 17 поена, Крке (77:65) где је Овенс поново био расположен са 18 поена , Олимпије (72:76) и Овенс је поновио партију из Пионира с почетка сезоне само са 2 поена више (26) уз 4 тројке, Војводине (87:73) и ово је била 4 утакмица за редом у којој је Овенс био запажен овај пут са 21 поеном да би му против Сплита (62:67) Ковач и Малина прекинули низ где су били једини двоцифрени. Највише пораза за редом је уследило у овом делу сезоне где је Звезда бивала поражена три пута за редом од Цибоне (76:79), Босне (80:67) и Партизана (82:85) у дербију, а у сва три меча су били запажени Робертс и Бјелица. До краја сезоне је остало још само 5 утакмица где се Звезде провукла са 3 победе и 2 пораза до плејофа. Победа против Хелиоса (63:69) у гостима где су Драгићевић и Овенс напунили кош домаћина, онда освета Вршцу (77:69) где су Штимац и Мариновић били најефикаснији и Овенс је чак био близу трипл дабла, пораз од Задра (71:61) где је само Штимац био двоцифрен, победа против Загреба (95:83) где су Робертс, Кешељ, Овенс и Драгићевић имали сјајне партије и на крају пораз од Будућности (64:62) у коме је Бакић убацио 16 и Кикановић 13 поена.
Плејоф: У плејофу као четвртопласирани тим уз исти број победа и пораза као и две екипе испред нас (Цибона и Хемофарм) играли против Партизана који је на муке савладао наше кошаркаше (64:58) при томе да су Кикановић, Овенс и Стивен Марковић пружили коректне партије у којој смо завршили сезону у НЛБ лиги.

М. Милошевић у дуелу са Рол Маршалом

Куп Радивоја Кораћа: скор 2/1

Куп се одржао у Нишу, а ми смо остварили сасвим пристојан резултат. Прво смо се прошетали у четвртфиналу против Металца резултатом 83:66 и тако се пласирали у полуфинале. Муке су нас задесиле против екипе из Железника где смо тек у последњим минутима утакмице обезбедили победу резултатом 80:85.
У финалу нас је дочекао вечити ривал који је тек у последњој четвртини решио питање победника (80:65), када је Пешић видео да нема шансе је убацио млађе играче да се поиграју.

Драгићевић и Шепа

Еврокуп: скор 6/6 и 1/0 у квалификацијама

Већ шесту годину за редом смо били играли у Улеб Купу, али први пут под форматом Улебов Еврокуп. Звезда је аутоматски била део друге рунде квалификација где је чекала победника меча Гмундена из Аустрије и Тартуа из Естоније. Гмунден је био бољи у два сусрета против Тартуа. Екипа из Аустрије је доста намучила црвено беле, где је у првој утакмици било изједначено 82:82, а у другој је Звезда била боља 96:81 и тако добила место у такмичењу. У жребу су запали у групу Ф са Белгијском Спироуом, Пољским Туровом и Немачким Бамбергом. У 6 утакмица Звезда је победила у 5 наврата, али то није било довољно за прво место јер су већ у првом колу били поражени од Спироуа у гостима (71:65) где су Мариновић и Овенс сами вукли тим. 5 победа за редом је почело против Бамберга у Пиониру (82:65) где су Робертс, Овенс, Кикановић и М. Милошевић били главни играчи, док су онда уследиле две победе на Туровом који је водио некадашњи тренер Партизана Сашо Филиповски који је јако био изнервиран због лаких победа Звезде коју нису играчи његове екипе успели да зауставе.

Статистика Лоренса Робертса у Еврокупу

У Београду је резултат био 97:69 где су Робертс, Драгићевић и Кикановић имали преко 15 поена, а у Пољској 76:86 где је Кешељ убацио 20, док су Робертс, Бјелица и Штимац били двоцифрени. У Белгији смо дошли по освету где смо путем Робертсове могуће најбоље партије у Звездином дресу дошли до победе (93:91). Он је убацио 20 поена, додао 10 скокова, 3 асистенције, 2 рампе и 1 украдену лопту. Групу су завршили са лаком победом над Бамбергом резултатом 53:67 где су Ковач и М. Милошевић били носиоци. У топ 16 фази су запали у групу К са Памесом (Валенсија), Хемофармом и Азовмашом где се нису лепо провели. Овај пут је скор био обрнут тачније са 5:1 на 1:5 где смо само Азовмаш у Украјини успели да савладамо, али је ипак било занимљиво гледати дуеле са Памесом због “шоу” програма који је Овенс пружио. У првој утакмици је Звезда била поражена од Валенсије резултатом 73:85 где је Овенс убацио 25 поена. Онда је уследила победа над Азвомашом (62:74) где су Малина и Кешељ били рутински испрангијали са тројкама. Хемофарм није дао мира Звезди где је у Вршцу уследила победа (88:73) у којој је једини запажени био Бакић, а у Београду још тежи пораз (65:91) где су Штимац, Кикановић и Овенс играли на нивоу. Памеса је добила 82:80 у Шпанији где је поново Овенс имао своје вече уз то да је Тадија био најбољи играч на терену, а у последњем колу је Звезда изгубила од Азовмаша (72:95) где су Кикановић и Бакић били двоцифрени.

Суперлига Србије: скор 10/4

Овенс и Пешић

Звезда је аутоматски била пласирана у првом шеширу такмичења где је 8 екипа учествовало у две групе. Звезда је упала у другу групу са Хемофармом, Лајонсом и Борцем. Групу је прошла као прва с истим међусобним скором као и Хемофарм од 5/1, али са бољом кош разликом. Борац је савладан био лако (109:90), једини пораз је запао у Вршцу од Хемофарма (82:79), убедљива победа над Лајонсом (91:63), победа у Чачку (74:81), пала је освета над Хемофармом (81:76) и последња над Лајонсом (52:64). Звезда је играла против ФМП-а који је био други у првој групи. Прошли смо у финале рутински где смо почистили екипу из Железника са 3:0. (72:69), (54:72), (55:50).
Финале је опет било између вечитих и као и увек није могло да прође без контроверзних грешака судија, незгода.. Партизан је Звезди “одузео” трофеј са 3:2 у финалној серији где је везао две победе (70:58), (54:68), а онда је Звезда узвратила (58:63), (75:73) и на крају у последњој утакмици где је тренерски великан црвено белих осудио домаћу кошарку због суђења у коме је Партизан славио (73:61).

Пешић дели медаље својим кошаркашима

Скандал је настао када нико из савеза КСС-а није поделио Звездиним играчима медаље па је то морао урадити Кари. Српску кошарку су осудили (љубитељи спорта) на пропаст након овог момента због савеза, док у чину коме су Пешић и Опачић били похваљени због исправног поступка.

Немања Бјелица
Марко Мариновић
Лоренс Робертс
Елмедин Кикановић
Борис Бакић
Скочи на траку са алаткама