Košarka Košarka Košarka/Vesti Sećanja

Put Marka Marinovića Maline

Marko Marinović

Danas se pred utakmicu s Borcem iz Čačka prisećamo bivšeg košarkaša Crvene zvezde, Marka Marinovića poznatijeg kao “Malina”. On se trenutno bavi trenerskim poslom i predvodi upravo našeg protivnika u polufinalu državnog prvenstva, a radi se o ekipi Borca. 

POČECI IGRAČKE KARIJERE

Karijeru je počeo u ekipi  Borca za koji od malena navija. Prvi mandat mu je trajao između 2000 do 2004. godine. U toku prvog perioda sa Borcem je pozvan na letnju univerzijadu. Na letnjoj univerzijadi je sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore osvojio zlato u Tegu-u u Južnoj Koreji 2003, kada je bio saigrač sa Miletom Ilićem, Bojanom Popovićem i Nikolom Vasićem , tada isto budućim igračima Zvezde za mlađe od 22 godine.  Izašao je na NBA draft 2005. i nije bio izabran, pa se vratio u Srbiju i potpisao za ekipu FMP-a. Sa ekipom iz Železnika je osvojio nacionalni kup 2005 i Jadransku ligu 2006. godine. Malina je 14 sekundi do kraja finala protiv Partizana postigao dva slobodna bacanja koja su odlučila pobednika, u toj utakmici je postigao ukupno 15 poena.   Te sezone je imao ludu šutersku utakmicu kada je za 33 minuta provedena na parketu postigao 27 poena protiv Vojvodine iz Novog Sada. Ekspeditivno su mnoge ekipe reagovale na talenat mladog Maline širom Evrope, a definitivno su Španci najviše time dobili. Igrao je i na Svetskom prvenstvu u Japanu 2006. godine kada je SCG bila poražena od strane Španije u osmini finala, koja je kasnije i osvojila.

FMP šampion Jadranske lige za sezonu 2005/2006

PRELAZAK U INOSTRANSTVO

Sledeći korak mu je bila Đirona za koju je igrao u sezoni 2006/2007. Sa prvom inostranom ekipom je osvojio FIBA Evročelendž (kasnije Evrokup) i te sezone je za 34 odigrane utakmice beležio nešto više od 11 poena po utakmici, a čak 4 puta je postigao preko 20 poena među kojima mu je najpoznatija kada je postigao 22 poena uz 8 skokova i 6 asistencija protiv Unikahe. Sledeće sezone ostaje u Španiji, ali menja klub prelaskom u Menorku. Te sezone je pružao partije na gotovo istom nivou kao i prošle sezone.

Malina u prisustvu Pešića i Ovensa

 

POVRATAK U SRBIJU I PERIOD U ZVEZDI

Nakon serije u Španiji Marko se vraća u Srbiju tj. u Crvenu zvezdu. Tada je Zvezdu preuzeo čuveni Svetislav “Kari” Pešić koji je već sarađivao sa Marinovićem u Đironi kada su zajedno napravili veliki uspeh u Evropi, i tako je po njegovoj odluci mladi plejmejker obukao crveno bele boje. U Zvezdi je bio jedan od ključnih faktora u Pešićevom sistemu. Bio je borac koji je ginuo svaku utakmicu, ali mnogo nepravde mu je oduzelo šansu, sliku i priliku da uzme neki trofej sa Zvezdom. Najbolju partiju sezone je pružio upravo u pobedi protiv Partizana u gostima. Uspeo je da zabeleži 19 poena, 2 asistencije, 5 ukradenih lopti i 1 rampu, ove brojke samo pokazuju kako je igrao protiv večitog rivala. Marinović se na kraju sezone oprostio od Zvezde uz poruku da mu je jako teško i da se zahvaljuje svima iz kluba, ali da je profesionalac pa mora da istrpi.

OSTATAK KARIJERE

U avgustu 2009, je potpisao ugovor sa Valensijom. Ta sezona mu je bila prva od drafta 2005. da nije beležio preko 10 poena u proseku, ali se prelazak svakako isplatio. Valensija je te sezone osvojila Evrokup u kojoj je Marko bio drugi organizator igre. U finalu  je bio treći najefikasniji igrač utakmice sa 12 postignutih poena od Valensijinih svega 67, dok je sa druge strane Alba postigla samo 44. Sledeće sezone je prešao u prošlogodišnjeg rivala Albu iz Berlina u kojoj je igrao postepeno kao i prošle sezone. Onda se prošetao kroz Rusiju, Bugarsku, Sloveniju, Rumuniju i na kraju se vratio u Srbiju tačnije u Borac gde je završio igračku karijeru i odmah posle toga je postao novi trener Borca.

Šampion Evrokupa 2010. godine

Klubovi i kojima je igrao: Borac, FMP, Đirona, Menorka, Crvena zvezda, Valensija, Alba, Krasnaja, Jenisej, Levski, Radnički, Olimpija, Steaua, Krajova, Borac.

 

 

 

Malina sa maskom u stilu RIP Hemiltona

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama