Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Резиме сезоне за млађе категорије у кошарци 2020/21

Поразом јуниора од мадридског Реала (5. јун) у последњем колу групне фазе завршног турнира Евролиге, окончана је сезона за све старосне категорије Црвене звезде у кошарци. Овде ћемо резимирати учинак Звезде у пионирској, кадетској и јуниорској конкуренцији у оба пола, почевши од млађих ка старијим узрастима.

Пионирке (узраст до 15 година)

Пионирке су сезону започеле у првенству Београда. У првом степену такмичења, Звезда је била прва у својој групи са 10 победа из 10 утакмица. 

У баражу за пласман на завршни турнир првенства Београда, елиминисале су Партизан 1953, тако што су победом у реваншу од 19 разлике надокнадиле минус од 13 поена из првог меча.

На завршном турниру првенства Београда заузеле су прво место победама у сва 3 меча, и пласирале су се на завршни турнир домаћег првенства. Од београдских екипа, поред Звезде, даље су отишли и Арт баскет и Визура из Земуна.

У 1/4-финалу завршног турнира домаћег првенства савладале су екипу нишког Студента (организатора завршног турнира) са 91:40. У 1/2-финалу су победиле крагујевачки Раднички са 76:39, а у финалу београдски Арт баскет са 71:63 и освојиле титулу првака Србије.

Учинак у званичним утакмицама је био 17 победа и 1 пораз.

Пионири (узраст до 15 година)

Најкомпликованији систем такмичења од свих којим се бавимо у овом тексту, сигурно је мушки пионирски. Пионири Звезде су сезону почели у квалификацијама за квалитетну лигу Београда. Заузели су прво место у својој групи са све 3 победе и прошли су даље зајено са другопласираним ИБЦ-ом.

У квалитетној лиги Београда су заузели 4. место са учинком од 7 победа и 4 пораза. Првих 10 на табели се пласирало у бараж који треба да одреди 5 београдских тимова који ће ићи у 1/2-финални турнир домаћег првенства. Као четврта на табели, Звезда је била упарена са седмопласираном Вивом.

Против Виве су забележили две победе.

На полуфиналном турниру домаћег првенства су били други у својој групи са учинком од две победе и једног пораза. Прве две екипе из сваке од 4 групе су се пласирале на завршни турнир домаћег првенства.

На завршном турниру домаћег првенства су стали већ на првој препреци. У 1/4-финалу их је са 88:75 савладала земунска Визура, организатор ове фазе такмичења и каснији шампион Србије.

Учинак у званичним утакмицама је био 14 победа и 6 пораза.

Кадеткиње (узраст до 17 година)

Кадеткиње су сезону започеле у квалификацијама за домаће првенство и успешно их окончале као прве у групи са све 3 победе, тако поставши једна од 5 београдских екипа која се пласирала у домаће првенство.

У лигашком делу домаћег првенства су биле убедљиво прве на табели, са 21 победом и једним поразом и пласирале су се на завршни турнир у којем учествује првих 8 на табели. Уједно су постале и организатор завршног турнира.

У 1/4-финалу су победиле Новосандку женску кошаркашку академију са 92:50. Истим резултатом је касније савладан београски Рас, а у финалу је пала још једна београдска екипа, Арт баскет, са 86:53. Тако је Црвена звезда постала првак Србије.

Учинак у званичним утакмицама је био 27 победа и 1 пораз.

Кадети (узраст до 17 година)

Кадети су сезону започели у квалификацијама за домаће првенство, односно у другом (последњем) кругу квалификација, и са све 3 победе заузели прво место у својој групи, тиме поставши једна од 4 београдске екипе што су се пласирале у домаће првенство.

У лигашком делу домаћег првенства су били 3. на табели са 18 победа и 4 пораза и пласирали су се на завршни турнир заједно са осталим екипама које су завршиле међу првих 8 на табели.

У 1/4-финалу завршног турнира су савладали Мегу са 87:80. Затим су у 1/2-финалу победили Партизан са 83:76, а у финалу су у неизвесној завршници поражени од чачанског Борца, организатора завршног турнира са 76:74.

Учинак у званичним утакмицама је био 23 победе и 5 пораза.

Јуниорке (узраст до 19 година)

Јуниорке су сезону започеле у првенству Београда. У првом степену су биле прве у својој групи са 8 победа из 8 утакмица и пласирале су се у бараж за пласман на завршни турнир првенства Београда.

 У том баражу су оба пута савладале Гирл баскет.

На завршном турниру првенства Београда су биле друге у групи са учинком од две победе и једног пораза, тиме поставши једна од 3 београске екипе које су се пласирале на завршни турнир домаћег првенства, чији је организатор био Арт баскет.

У 1/4-финалу су савладале Параћин са 112:37. У 1/2-финалу су победиле Новосадску женску кошаркашку академију са 74:71, а у финалу је паo београски Радивој Кораћ са 69:66. Тако је Звезда постала првак Србије у све 3 старосне категорије у женској конкуренцији.

Учинак у званичним утакмицама је био 15 победа и 1 пораз.

Јуниори (узраст до 19 година)

Јуниори су сезону започели у квалификацијама за домаће првенство, односно у другом (последњем) кругу квалификација. Завршили су као други у својој групи са учинком од две победе и једног пораза и постали један од 4 београска клуба која су се пласирала у домаће првенство.

Лигашки део домаћег првенства су завршили на другом месту са 17 победа и 5 пораза и пласирали се на завршни турнир заједно са осталим екипама које су биле међу првих 8 на табели.

У 1/4-финалу завршног турнира су победили чачански Борац са 81:61. Борбу за титулу су завршили у 1/2-финалу, поразом од ужичке Слободе, организатора ове фазе такмичења са 68:67 после велике драме. У борби за треће место су изгубили од Динамика са 60:54 и завршили домаће првенство као 4. у Србији.

У регионалној лиги, која се ове сезоне одиграла у куп формату у Чајетини, Звезда је елиминисана на самом почетку, у 1/4-финалу. Трећи пут у 4 дуела ове сезоне, савладала их је ужичка Слобода, овога пута са 85:74. То је Звезди најлошији пласман у овом такмичењу за сада, након што су у претходним издањима стизали до финала, у којим су губили прво од Цибоне, а затим од Меге.

За крај, ту је јуниорска Евролига, односно Addidas next generation tournament. За разлику од домаћих такмичења у Србији, као и у регионланој лиги, овде се такмичи узраст до 18 година, а не 19. Звезда је у квалификационом турниру у Београду била прва у групи са све 3 победе, у конкуренцији Партизана, Макабија из Тел Авива и Универзитатее из Клужа. Пласирали су се у финале у којем чествују победници две групе овог турнира.

У финалу су поражени од Меге са 82:80, упркос великој предности која је износила и 19 поена разлике. Мега се тако пласирала на завршни турнир јуниорске Евролиге као један од 3 победника квалификационих турнира. Звезда је била један од 5 тимова који су добили специјалну позивницу за завршни турир који се одржао у Валенсији. Учешће су завршили у групној фази као 3. на табели (само су побендици група ишли у финале), иза Реала из Мадрида и АСВЕЛ-а, а испред Жалгириса из Каунаса.

Учинак у званичним утакмицама је био 24 победe и 12 поразa.

Укупан учинак Звезде у млађим категоријама 2020/21 је – 120 победа и 26 пораза (82,19%), као и 3 трофеја.

Укупан учинак у мушкој конкуренцији 2020/21 је – 61 победа и 23 пораза (72,62%), без освојених трофеја.

Укупан учинак у женској конкуренцији 2020/21 је – 59 победа и 3 пораза (95,16%) и 3 освојена трофеја.

Доминација у женској конкуренцији је настављена, док у мушкарци, сем кадета, не спадају у најужи круг фаворита за домаће титуле, већ у фаворите из сенке.

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

 

Скочи на траку са алаткама