Кошарка Кошарка Кошарка/Вести Сећања

Пут Марка Мариновића Малине

Марко Мариновић

Данас се пред утакмицу с Борцем из Чачка присећамо бившег кошаркаша Црвене звезде, Марка Мариновића познатијег као “Малина”. Он се тренутно бави тренерским послом и предводи управо нашег противника у полуфиналу државног првенства, а ради се о екипи Борца. 

ПОЧЕЦИ ИГРАЧКЕ КАРИЈЕРЕ

Каријеру је почео у екипи  Борца за који од малена навија. Први мандат му је трајао између 2000 до 2004. године. У току првог периода са Борцем је позван на летњу универзијаду. На летњој универзијади је са репрезентацијом Србије и Црне Горе освојио злато у Тегу-у у Јужној Кореји 2003, када је био саиграч са Милетом Илићем, Бојаном Поповићем и Николом Васићем , тада исто будућим играчима Звезде за млађе од 22 године.  Изашао је на НБА драфт 2005. и није био изабран, па се вратио у Србију и потписао за екипу ФМП-а. Са екипом из Железника је освојио национални куп 2005 и Јадранску лигу 2006. године. Малина је 14 секунди до краја финала против Партизана постигао два слободна бацања која су одлучила победника, у тој утакмици је постигао укупно 15 поена.   Те сезоне је имао луду шутерску утакмицу када је за 33 минута проведена на паркету постигао 27 поена против Војводине из Новог Сада. Експедитивно су многе екипе реаговале на таленат младог Малине широм Европе, а дефинитивно су Шпанци највише тиме добили. Играо је и на Светском првенству у Јапану 2006. године када је СЦГ била поражена од стране Шпаније у осмини финала, која је касније и освојила.

ФМП шампион Јадранске лиге за сезону 2005/2006

ПРЕЛАЗАК У ИНОСТРАНСТВО

Следећи корак му је била Ђирона за коју је играо у сезони 2006/2007. Са првом иностраном екипом је освојио ФИБА Еврочеленџ (касније Еврокуп) и те сезоне је за 34 одигране утакмице бележио нешто више од 11 поена по утакмици, а чак 4 пута је постигао преко 20 поена међу којима му је најпознатија када је постигао 22 поена уз 8 скокова и 6 асистенција против Уникахе. Следеће сезоне остаје у Шпанији, али мења клуб преласком у Менорку. Те сезоне је пружао партије на готово истом нивоу као и прошле сезоне.

Малина у присуству Пешића и Овенса

 

ПОВРАТАК У СРБИЈУ И ПЕРИОД У ЗВЕЗДИ

Након серије у Шпанији Марко се враћа у Србију тј. у Црвену звезду. Тада је Звезду преузео чувени Светислав “Кари” Пешић који је већ сарађивао са Мариновићем у Ђирони када су заједно направили велики успех у Европи, и тако је по његовој одлуци млади плејмејкер обукао црвено беле боје. У Звезди је био један од кључних фактора у Пешићевом систему. Био је борац који је гинуо сваку утакмицу, али много неправде му је одузело шансу, слику и прилику да узме неки трофеј са Звездом. Најбољу партију сезоне је пружио управо у победи против Партизана у гостима. Успео је да забележи 19 поена, 2 асистенције, 5 украдених лопти и 1 рампу, ове бројке само показују како је играо против вечитог ривала. Мариновић се на крају сезоне опростио од Звезде уз поруку да му је јако тешко и да се захваљује свима из клуба, али да је професионалац па мора да истрпи.

ОСТАТАК КАРИЈЕРЕ

У августу 2009, је потписао уговор са Валенсијом. Та сезона му је била прва од драфта 2005. да није бележио преко 10 поена у просеку, али се прелазак свакако исплатио. Валенсија је те сезоне освојила Еврокуп у којој је Марко био други организатор игре. У финалу  је био трећи најефикаснији играч утакмице са 12 постигнутих поена од Валенсијиних свега 67, док је са друге стране Алба постигла само 44. Следеће сезоне је прешао у прошлогодишњег ривала Албу из Берлина у којој је играо постепено као и прошле сезоне. Онда се прошетао кроз Русију, Бугарску, Словенију, Румунију и на крају се вратио у Србију тачније у Борац где је завршио играчку каријеру и одмах после тога је постао нови тренер Борца.

Шампион Еврокупа 2010. године

Клубови и којима је играо: Борац, ФМП, Ђирона, Менорка, Црвена звезда, Валенсија, Алба, Краснаја, Јенисеј, Левски, Раднички, Олимпија, Стеауа, Крајова, Борац.

 

 

 

Малина са маском у стилу РИП Хемилтона

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Све вести можете коментарисати и на нашем ФОРУМУ

Скочи на траку са алаткама