Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Rezime sezone za mlađe kategorije u košarci 2020/21

Porazom juniora od madridskog Reala (5. jun) u poslednjem kolu grupne faze završnog turnira Evrolige, okončana je sezona za sve starosne kategorije Crvene zvezde u košarci. Ovde ćemo rezimirati učinak Zvezde u pionirskoj, kadetskoj i juniorskoj konkurenciji u oba pola, počevši od mlađih ka starijim uzrastima.

Pionirke (uzrast do 15 godina)

Pionirke su sezonu započele u prvenstvu Beograda. U prvom stepenu takmičenja, Zvezda je bila prva u svojoj grupi sa 10 pobeda iz 10 utakmica. 

U baražu za plasman na završni turnir prvenstva Beograda, eliminisale su Partizan 1953, tako što su pobedom u revanšu od 19 razlike nadoknadile minus od 13 poena iz prvog meča.

Na završnom turniru prvenstva Beograda zauzele su prvo mesto pobedama u sva 3 meča, i plasirale su se na završni turnir domaćeg prvenstva. Od beogradskih ekipa, pored Zvezde, dalje su otišli i Art basket i Vizura iz Zemuna.

U 1/4-finalu završnog turnira domaćeg prvenstva savladale su ekipu niškog Studenta (organizatora završnog turnira) sa 91:40. U 1/2-finalu su pobedile kragujevački Radnički sa 76:39, a u finalu beogradski Art basket sa 71:63 i osvojile titulu prvaka Srbije.

Učinak u zvaničnim utakmicama je bio 17 pobeda i 1 poraz.

Pioniri (uzrast do 15 godina)

Najkomplikovaniji sistem takmičenja od svih kojim se bavimo u ovom tekstu, sigurno je muški pionirski. Pioniri Zvezde su sezonu počeli u kvalifikacijama za kvalitetnu ligu Beograda. Zauzeli su prvo mesto u svojoj grupi sa sve 3 pobede i prošli su dalje zajeno sa drugoplasiranim IBC-om.

U kvalitetnoj ligi Beograda su zauzeli 4. mesto sa učinkom od 7 pobeda i 4 poraza. Prvih 10 na tabeli se plasiralo u baraž koji treba da odredi 5 beogradskih timova koji će ići u 1/2-finalni turnir domaćeg prvenstva. Kao četvrta na tabeli, Zvezda je bila uparena sa sedmoplasiranom Vivom.

Protiv Vive su zabeležili dve pobede.

Na polufinalnom turniru domaćeg prvenstva su bili drugi u svojoj grupi sa učinkom od dve pobede i jednog poraza. Prve dve ekipe iz svake od 4 grupe su se plasirale na završni turnir domaćeg prvenstva.

Na završnom turniru domaćeg prvenstva su stali već na prvoj prepreci. U 1/4-finalu ih je sa 88:75 savladala zemunska Vizura, organizator ove faze takmičenja i kasniji šampion Srbije.

Učinak u zvaničnim utakmicama je bio 14 pobeda i 6 poraza.

Kadetkinje (uzrast do 17 godina)

Kadetkinje su sezonu započele u kvalifikacijama za domaće prvenstvo i uspešno ih okončale kao prve u grupi sa sve 3 pobede, tako postavši jedna od 5 beogradskih ekipa koja se plasirala u domaće prvenstvo.

U ligaškom delu domaćeg prvenstva su bile ubedljivo prve na tabeli, sa 21 pobedom i jednim porazom i plasirale su se na završni turnir u kojem učestvuje prvih 8 na tabeli. Ujedno su postale i organizator završnog turnira.

U 1/4-finalu su pobedile Novosandku žensku košarkašku akademiju sa 92:50. Istim rezultatom je kasnije savladan beograski Ras, a u finalu je pala još jedna beogradska ekipa, Art basket, sa 86:53. Tako je Crvena zvezda postala prvak Srbije.

Učinak u zvaničnim utakmicama je bio 27 pobeda i 1 poraz.

Kadeti (uzrast do 17 godina)

Kadeti su sezonu započeli u kvalifikacijama za domaće prvenstvo, odnosno u drugom (poslednjem) krugu kvalifikacija, i sa sve 3 pobede zauzeli prvo mesto u svojoj grupi, time postavši jedna od 4 beogradske ekipe što su se plasirale u domaće prvenstvo.

U ligaškom delu domaćeg prvenstva su bili 3. na tabeli sa 18 pobeda i 4 poraza i plasirali su se na završni turnir zajedno sa ostalim ekipama koje su završile među prvih 8 na tabeli.

U 1/4-finalu završnog turnira su savladali Megu sa 87:80. Zatim su u 1/2-finalu pobedili Partizan sa 83:76, a u finalu su u neizvesnoj završnici poraženi od čačanskog Borca, organizatora završnog turnira sa 76:74.

Učinak u zvaničnim utakmicama je bio 23 pobede i 5 poraza.

Juniorke (uzrast do 19 godina)

Juniorke su sezonu započele u prvenstvu Beograda. U prvom stepenu su bile prve u svojoj grupi sa 8 pobeda iz 8 utakmica i plasirale su se u baraž za plasman na završni turnir prvenstva Beograda.

 U tom baražu su oba puta savladale Girl basket.

Na završnom turniru prvenstva Beograda su bile druge u grupi sa učinkom od dve pobede i jednog poraza, time postavši jedna od 3 beograske ekipe koje su se plasirale na završni turnir domaćeg prvenstva, čiji je organizator bio Art basket.

U 1/4-finalu su savladale Paraćin sa 112:37. U 1/2-finalu su pobedile Novosadsku žensku košarkašku akademiju sa 74:71, a u finalu je pao beograski Radivoj Korać sa 69:66. Tako je Zvezda postala prvak Srbije u sve 3 starosne kategorije u ženskoj konkurenciji.

Učinak u zvaničnim utakmicama je bio 15 pobeda i 1 poraz.

Juniori (uzrast do 19 godina)

Juniori su sezonu započeli u kvalifikacijama za domaće prvenstvo, odnosno u drugom (poslednjem) krugu kvalifikacija. Završili su kao drugi u svojoj grupi sa učinkom od dve pobede i jednog poraza i postali jedan od 4 beograska kluba koja su se plasirala u domaće prvenstvo.

Ligaški deo domaćeg prvenstva su završili na drugom mestu sa 17 pobeda i 5 poraza i plasirali se na završni turnir zajedno sa ostalim ekipama koje su bile među prvih 8 na tabeli.

U 1/4-finalu završnog turnira su pobedili čačanski Borac sa 81:61. Borbu za titulu su završili u 1/2-finalu, porazom od užičke Slobode, organizatora ove faze takmičenja sa 68:67 posle velike drame. U borbi za treće mesto su izgubili od Dinamika sa 60:54 i završili domaće prvenstvo kao 4. u Srbiji.

U regionalnoj ligi, koja se ove sezone odigrala u kup formatu u Čajetini, Zvezda je eliminisana na samom početku, u 1/4-finalu. Treći put u 4 duela ove sezone, savladala ih je užička Sloboda, ovoga puta sa 85:74. To je Zvezdi najlošiji plasman u ovom takmičenju za sada, nakon što su u prethodnim izdanjima stizali do finala, u kojim su gubili prvo od Cibone, a zatim od Mege.

Za kraj, tu je juniorska Evroliga, odnosno Addidas next generation tournament. Za razliku od domaćih takmičenja u Srbiji, kao i u regionlanoj ligi, ovde se takmiči uzrast do 18 godina, a ne 19. Zvezda je u kvalifikacionom turniru u Beogradu bila prva u grupi sa sve 3 pobede, u konkurenciji Partizana, Makabija iz Tel Aviva i Univerzitatee iz Kluža. Plasirali su se u finale u kojem čestvuju pobednici dve grupe ovog turnira.

U finalu su poraženi od Mege sa 82:80, uprkos velikoj prednosti koja je iznosila i 19 poena razlike. Mega se tako plasirala na završni turnir juniorske Evrolige kao jedan od 3 pobednika kvalifikacionih turnira. Zvezda je bila jedan od 5 timova koji su dobili specijalnu pozivnicu za završni turir koji se održao u Valensiji. Učešće su završili u grupnoj fazi kao 3. na tabeli (samo su pobendici grupa išli u finale), iza Reala iz Madrida i ASVEL-a, a ispred Žalgirisa iz Kaunasa.

Učinak u zvaničnim utakmicama je bio 24 pobede i 12 poraza.

Ukupan učinak Zvezde u mlađim kategorijama 2020/21 je – 120 pobeda i 26 poraza (82,19%), kao i 3 trofeja.

Ukupan učinak u muškoj konkurenciji 2020/21 je – 61 pobeda i 23 poraza (72,62%), bez osvojenih trofeja.

Ukupan učinak u ženskoj konkurenciji 2020/21 je – 59 pobeda i 3 poraza (95,16%) i 3 osvojena trofeja.

Dominacija u ženskoj konkurenciji je nastavljena, dok u muškarci, sem kadeta, ne spadaju u najuži krug favorita za domaće titule, već u favorite iz senke.

Sve vesti možete komentarisati i na našem FORUMU

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama