Blog Košarka CZBG

Đe ba zapelo?

Autor: CZBG, Kapin D.

Nakon sinoćnje utakmice u Andori, koju su Zvezdini košarkaši izgubili rezultatom 91:80, kao i nekih prethodnih poraza, prevashodno od Monaka u Beogradu i Ulma u Nemačkoj, javili su se ponovo dežurni kritičari po društvenim mrežama.

Sve bi to bilo u redu (jer kritika kao kritika uvek mora da postoji), da dotični već sada ne počinju sa prizivanjem smene Milana Tomića i nekim šok terapijama. Istini za volju, Zvezda trenutno u Evrokupu ne pruža ni izbliza partije koje je pružala na samom početku ovog i ABA takmičenja, pa su i navijači postali malo nestrpljivi i sumnjičavi prema ovoj ekipi i našem strategu.

Ali, da li baš mora da se ide toliko daleko da se priziva smena g. Tomića? Da li je vreme da se sumnja u ovu ekipu i njene domete? Da li je vaskolika zvezdaška populacija, koja i onako ne prati toliko košarku i ostale sportove, kao što prati fudbal, zaboravila izuzetna izdanja, da ne kažemo sjajna i briljantna, iste ove ekipe sa istim strategom na klupi? Da li se zaboravlja da smo prvi u ABA ligi (bez poraza) i da nam je, faktički, to takmičenje najbitnije ako želimo da se vratimo tamo gde pripadamo – u Evroligu?

Naravno da porazi bole, da boli način na koji igrači pristupaju nekim utakmicama u kojima se, kao u onoj sinoć, nije videla prepoznatljiva odbrana i žar koji su u većem delu dosadašnje sezone krasili ovu ekipu. Narabno da mi kao zvezdaši želimo uvek više i bolje – želimo pobede i titule. Ali porazi su sastavni deo sporta i oni kad-tad moraju da dođu. Po mom skromnom mišljenju, bolje sada nego kada se bude odlučivalo o trofejima.

Ali, hajde da se pozabavimo malo ovim trenutnim porazima. Postavićemo jedno pitanje, većini znano iz slavne humorističke emisije “Nadrealista” – Đe ba zapelo?

Po nekom mom skromnom mišljenju radi se o dve stvari:

– Kao prvo, Zvezda je na samom početku sezone pružala, skoro pa, nerealno dobre partije. Posebno su njeni navijači bili prezadovoljni kako je “odvaljena” Budućnost u Podgorici i tada su svi govorili da, ako ovako nastavimo, Evroliga ponovno kuca na naša vrata i mi na njena. Ali, tada je trener Tomić izrekao nešto što je, po mom skromnom mišljenju, bila greška koja je dovela do trenutnog nezadovoljstva određenog broja navijača. Ako se sećate, trener Tomić je izjavio da je Zvezda trenutno na 50% od onoga što može i treba da pruža. Ej, pobedite, ma šta pobedite…oduvate Budućnost, Galatasaraj, Cedevitu, a trener vam kaže ovo je samo 50% od onoga koliko treba da pružamo!?!? Pa, ko to od nas nije poleteo u nebo i očekivao da se forma još diže i da protivnici sve lakše padaju na kolena pred našom Zvezdom?

Ipak, činjenica je da je, ako je igde pogrešio, Tomić pogrešio baš tu, sa tom izjavom. Nije bilo realno za očekivati da Zvezda u kontinuitetu pruža ovakve partije koje smo gore naveli, pre svega jer nema roster za to. Normalno je bilo za očekivati da pad negde, u nekom trenutku, mora da dođe.  Ali pošto nama navijačima nije lako shvatiti zamor materijala, mi očekujemo da ti igrači budu herkulesi, terminatori i ko zna šta još i da svaku utakmicu završavaju trijumfalno i sa nekom finaom, nama odgovarajućom, koš razlikom. Ako smo iole realni, shvatićemo da to nije moguće očekivati, ali eto, tu je trenerova greška. Bolje da u tm trenutku nije ništa izjavljivao jer nas je debelo uljuljkao.

– Druga stvar je igrački kadar. Ne bih želeo da u ovom delu napišem nešto što će biti pogrešno shvaćeno, a posebno mi nije namera da nekog napadam niti teram iz kluba, ali se na jednu stvar moram osvrnuti. Svi jako dobro znamo da je jedna od najosetljivijih pozicija u ekipi pozicija pleja. Na toj poziciji imamo Reglenda, Čovića i Radanova, kao i Berona koji je sekundarna opcija. Reglend je veći deo dosadašnje sezone odigrao odlično, a u nekim mečevima zaista fantastično. Međutim, njegova forma je malo počela da pada, a glavni razlog je potrošnja materijala. A potrošnja materijala (koja je uzrokovana umorom) dolazi upravo iz razloga jer njegove zamene nisu adekvatne i ne mogu da isporuče ono što trener i zvezdaška populacija od njih očekuju.Nikako ovim ne želim da umanjim njihove košarkaške kvalitete, posebno ne ljudske, ali kada Reglend zakaže u većini slučajeva staje cela ekipa. A čim nema organizatora igre, koji može da poveže redove, nastaje pad koji se trenutno vidi i zbog kojeg su mnogi nezadovoljni.

Znači, na poziciji pleja je najviše zapelo. Možemo pisati i pričati i o drugim pozicijama – npr. vidi se da je Perperoglu u padu forme, Cirbes takođe, ali opet, pozicija pleja je ključ u svakom trenutku. Da li će se tu nešto menjati ili ne, ostaje nam samo da čekamo i vidimo, ali i pored tog vidljivog problema nekako sam siguran da će Zvezda sa Tomićem na čelu ponovno podići formu i pokazati najbolje onda kada bude najpotrebnije.

Za sam kraj…bolje da se sada pitamo “đe ba zapelo”, nego li da dođemo do trenutka da kažemo “daj šta daš” ili “koga ti foliraš”, kao što nam se desilo prošle sezone.

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama