Блог Кошарка ЦЗБГ

Ђе ба запело?

Аутор: ЦЗБГ, Капин Д.

Након синоћње утакмице у Андори, коју су Звездини кошаркаши изгубили резултатом 91:80, као и неких претходних пораза, превасходно од Монака у Београду и Улма у Немачкој, јавили су се поново дежурни критичари по друштвеним мрежама.

Све би то било у реду (јер критика као критика увек мора да постоји), да дотични већ сада не почињу са призивањем смене Милана Томића и неким шок терапијама. Истини за вољу, Звезда тренутно у Еврокупу не пружа ни изблиза партије које је пружала на самом почетку овог и АБА такмичења, па су и навијачи постали мало нестрпљиви и сумњичави према овој екипи и нашем стратегу.

Али, да ли баш мора да се иде толико далеко да се призива смена г. Томића? Да ли је време да се сумња у ову екипу и њене домете? Да ли је васколика звездашка популација, која и онако не прати толико кошарку и остале спортове, као што прати фудбал, заборавила изузетна издања, да не кажемо сјајна и бриљантна, исте ове екипе са истим стратегом на клупи? Да ли се заборавља да смо први у АБА лиги (без пораза) и да нам је, фактички, то такмичење најбитније ако желимо да се вратимо тамо где припадамо – у Евролигу?

Наравно да порази боле, да боли начин на који играчи приступају неким утакмицама у којима се, као у оној синоћ, није видела препознатљива одбрана и жар који су у већем делу досадашње сезоне красили ову екипу. Нарабно да ми као звездаши желимо увек више и боље – желимо победе и титуле. Али порази су саставни део спорта и они кад-тад морају да дођу. По мом скромном мишљењу, боље сада него када се буде одлучивало о трофејима.

Али, хајде да се позабавимо мало овим тренутним поразима. Поставићемо једно питање, већини знано из славне хумористичке емисије “Надреалиста” – Ђе ба запело?

По неком мом скромном мишљењу ради се о две ствари:

– Као прво, Звезда је на самом почетку сезоне пружала, скоро па, нереално добре партије. Посебно су њени навијачи били презадовољни како је “одваљена” Будућност у Подгорици и тада су сви говорили да, ако овако наставимо, Евролига поновно куца на наша врата и ми на њена. Али, тада је тренер Томић изрекао нешто што је, по мом скромном мишљењу, била грешка која је довела до тренутног незадовољства одређеног броја навијача. Ако се сећате, тренер Томић је изјавио да је Звезда тренутно на 50% од онога што може и треба да пружа. Еј, победите, ма шта победите…одувате Будућност, Галатасарај, Цедевиту, а тренер вам каже ово је само 50% од онога колико треба да пружамо!?!? Па, ко то од нас није полетео у небо и очекивао да се форма још диже и да противници све лакше падају на колена пред нашом Звездом?

Ипак, чињеница је да је, ако је игде погрешио, Томић погрешио баш ту, са том изјавом. Није било реално за очекивати да Звезда у континуитету пружа овакве партије које смо горе навели, пре свега јер нема ростер за то. Нормално је било за очекивати да пад негде, у неком тренутку, мора да дође.  Али пошто нама навијачима није лако схватити замор материјала, ми очекујемо да ти играчи буду херкулеси, терминатори и ко зна шта још и да сваку утакмицу завршавају тријумфално и са неком финаом, нама одговарајућом, кош разликом. Ако смо иоле реални, схватићемо да то није могуће очекивати, али ето, ту је тренерова грешка. Боље да у тм тренутку није ништа изјављивао јер нас је дебело уљуљкао.

– Друга ствар је играчки кадар. Не бих желео да у овом делу напишем нешто што ће бити погрешно схваћено, а посебно ми није намера да неког нападам нити терам из клуба, али се на једну ствар морам осврнути. Сви јако добро знамо да је једна од најосетљивијих позиција у екипи позиција плеја. На тој позицији имамо Регленда, Човића и Раданова, као и Берона који је секундарна опција. Регленд је већи део досадашње сезоне одиграо одлично, а у неким мечевима заиста фантастично. Међутим, његова форма је мало почела да пада, а главни разлог је потрошња материјала. А потрошња материјала (која је узрокована умором) долази управо из разлога јер његове замене нису адекватне и не могу да испоруче оно што тренер и звездашка популација од њих очекују.Никако овим не желим да умањим њихове кошаркашке квалитете, посебно не људске, али када Регленд закаже у већини случајева стаје цела екипа. А чим нема организатора игре, који може да повеже редове, настаје пад који се тренутно види и због којег су многи незадовољни.

Значи, на позицији плеја је највише запело. Можемо писати и причати и о другим позицијама – нпр. види се да је Перпероглу у паду форме, Цирбес такође, али опет, позиција плеја је кључ у сваком тренутку. Да ли ће се ту нешто мењати или не, остаје нам само да чекамо и видимо, али и поред тог видљивог проблема некако сам сигуран да ће Звезда са Томићем на челу поновно подићи форму и показати најбоље онда када буде најпотребније.

За сам крај…боље да се сада питамо “ђе ба запело”, него ли да дођемо до тренутка да кажемо “дај шта даш” или “кога ти фолираш”, као што нам се десило прошле сезоне.

Скочи на траку са алаткама