Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Zvezda pobedom započela novu godinu

Pred punom dvoranom ’’Aleksandar Nikolić’’ košarkaši Crvene zvezde mts savladali su Petrol Olimpiju rezultatom 80:76 (16:18, 24:19, 22:19, 18:20) i na taj način zadržali pobedničke navike iz 2017. godine.
Nezaboravna godina je iza košarkaša Crvene zvezde mts, ali pobedničke navike prisutne su i u novoj, 2018. godini. Kako su okončali godinu za nama, tako su i započeli novu – pobedom!
Rukovodstvo kluba sa Malog Kalemegdana odlučilo je da ulaz na prvu utakmicu u 2018. godini bude besplatan. Navijači su oberučke prihvatili poklon voljenog kluba i ispunili dvoranu ’’Aleksandar Nikolić’’ gotovo do poslednjeg mesta.
Publika je imala šta da vidi. Još jedan trijumf izabranika Dušana Alimpijevića i to protiv veoma motivisanog rivala koji je gotovo 40 minuta bio u egalu. Olimpija je pokazala izvanrednu partiju, ali su u odsudnim momentima igrači Crvene zvezde mts bili hladnokrvni, agresivni i bolji. Zahvaljujući tome, ostvarili su novu pobedu u ABA ligi i sačuvali prvo mesto na tabeli ABA lige pred utakmicu sa Žalgirisom u 16. kolu Evrolige koja će se igrati na istom mestu.
Na kraju rezultat je bip 80:76  za Zvezdu!
Od početka se igralo u žestokom ritmu. Motivisani gosti želeli su da ostave što bolji utisak u punoj dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’. Praktično se igralo poen za poen i u takvom odnosu snaga nijedna ekipa nije dolazila do osetnije prednosti.
Kako se utakmica razvijala crveno-beli su sve više pogađali, a promašaje su kupili odličnim ofanzivnim skokom. Ipak, nešto slabija odbrana u odnosu na prethodne mečeve i slabiji skok u odbrani ’’koštali’’ su Zvezdu da se rezultatski odlepi.
Potpuni egal prekinuo je Bjelica na nešto više od 20 sekundi pre poluvremena novom trojkom (40:37). Odlična odbrana crveno-belih sačuvala je to vođstvo do odlaska na poluvreme.
Igra ’’koš za koš’’ nastavila se i u trećoj deonici. Olimpija je igrala veoma dobru utakmicu, dok sa druge strane crveno-beli nisu uspevali da naprave veću seriju i steknu osetniju prednost. Zvezda nije uspevala da pronađe igru u reketu o čemu su svedočili slabiji procenti šuta za dva poena. Uprkos tome, velika borba i solidan šut za tri poena odolevali su naletima raspucanih Ljubljančana.
Međutim na manje od dva minuta krenula je furiozna serija koja se dugo čekala. Ročestijev prodor, potom zakucavanje Lesora iz ukradene lopte, Jankovićeva trojka i Lazićev pogodak pet sekundi pre kraja trećeg perioda doneli su seriju 9:2 i najvećih plus šest pred ulazak u poslednji kvartal (62:56).
Serija nije prestajala ni na početku poslednje deonice. Ročesti je pogodio karakterističan šut za tri poena i svoju ekipu doveo do novog najvećeg vođstva. Zvezda je pronašla ono za čim je tragala, serija i osetnija prednost koja je donosila kontrolu nad utakmicom (65:56).
Uporni gosti su prišli na tri razlike na minut i 44 do kraja utakmice (76:73) i prostora za bilo kakvo opuštanje nije bilo. Feldin je preuzeo odgovornost i ponovo bio hladnokrvan u odsudnim mometnima. Za ostatak posla bila je zadužena agresivna odbrana crveno-belih potpomognuta podrškom sa tribina.
Crvena zvezda mts – Petrol Olimpija 80:76 (16:18, 24:19, 22:19, 18:20)
Crvena zvezda mts: Radičević, Dangubić 13, Davidovac 6, Lazić 2, Antić 2, Feldin 13. Janković 3. Ročesti 16 (4as), Lesor 7 (8sk), Enis 5, Jovanović 1, Bjelica 12 (4as).
Nemanja Dangubić:
”Jedna veoma teška utakmica je iza nas. Zadovoljni smo pobedom, ali ne možemo biti previše zadovoljni igrom. U narednom periodu moramo da analiziramo ovaj meč da bismo što bolje dočekali utakmicu sa Žalgirisom. Čestitam Olimpiji na veoma dobroj utakmici”
Dušan Alimpijević:
”Odigrali smo utakmicu sa jednim pristupom koji ne sme da se dogodi ekipi koja pretenduje na osvajanje ABA lige i koja treba da gradi sebe od prve do poslednje sekunde. Ovo je bila jedna ružna utakmica, a za to smo najviše zaslužni mi. Osim tog pristupa, nije bilo ni koncentracije u oba smera. Meni je izuzetno žao što nismo ispoštovali ovu publiku koja je došla u velikom broju i ispunila dvoranu gotovo do poslednjeg mesta. Želim da im se zahvalim, ali i da im se izvinim što su gledali jednu ovakvu utakmicu. Kada svane naredni dan, upisana je nova pobeda, a mi se spremamo za naporan januar koji nas očekuje”.
Vest preuzeta sa sajta KK Crvena zvezda
Скочи на траку са алаткама