Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

KK Crvena zvezda: rezime polusezone

Pre samo pet meseci na Malom Kalemegdanu slavila se tripla kruna KK Crvena zvezda. Uz nekoliko hiljada navijača, gotovo horski Zvezdi su pevali kapiten Luka Mitrović, Čarls Dženkins, Marko Simonović, Nejt Volters, Ognjen Kuzmić, Marko Gudurić, Dion Tompson, Nemanja Dangubić, Ognjen Dobrić, Branko Lazić, Stefan Jović, Boriša Simanić, Petar Rakićević, kao i trener Dejan Radonjić. Osvojenim titulama u Jadranskoj ligi, Kupu Radivoja Koraća i Superligi Srbije, ovi momci su zaokružili jednu od najuspešnijih sezona u istoriji našeg kluba.

Ipak, kada je krenula sezona 2017/2018 tim Crvene zvezde je ostao bez važnih igrača, ali i najtrofejnijeg trenera. Pored Dejana Radonjića, sa Malog Kalemegdana otišli su Mitrović, Simonović, Gudurić, Tompson, Jović, Dženkins, Kuzmić i Volters. Može se reći da su neki odlasci bili potpuno očekivani, pa se stručni štab Crvene zvezde upustio u potragu novih igrača i trenera. Čast da sa klupe predvodi crveno-beli tim ukazana je Dušanu Alimpijeviću, u tom trenutku treneru FMP-a. Uprkos činjicama da je tokom 2017. godine bio na čelu Spartaka, koji je odveo u Superligu Srbije, kao i FMP-a sa kojim je u polufinalu istog takmičenja izbacio favorizovani Partizan, a potom finalnu seriju izgubio upravo od Zvezde, mladi stručnjak se po dolasku na mesto šefa struke našeg kluba suočio sa brojnim sumnjama i osporavanjima. Na sve to, Alimpijević je samo zatražio malo vremena, strpljenja i poverenja.

Related image
Foto: Marko Metlas

Na prvom treningu, koji je održan u hali “Aleksandar Nikolić”, pojavili su se Petar Rakićević, Nikola Radičević, Aleksa Radanov, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac, Marko Kešelj, Nemanja Dangubić, Stefan Lazarević, Boriša Simanić, Stefan Janković, Nikola Jovanović, Dragan Apić i Mirko Bjelica, a predvođeni trenerom Alimpijevićem i pomoćnim trenerom, legendom našeg kluba, Milenkom Topićem. Opravdano odsutan bio je novi kapiten, Branko Lazić, dok su se u narednom periodu timu priključili i Tejlor Ročesti, Džejms Feldin, Matijas Lesor i verovatno najzvučnije pojačanje, Pero Antić. Pred novu sezonu i nove izazove, kapiten Crvene zvezde imao je da poruči samo jedno: “Verujte u nas”. I verovali smo.

FOTO: Moja Crvena zvezda
FOTO: Moja Crvena zvezda

U narednim mesecima usledila je bitka na dva fronta. Bez obzira na sve promene koje su zadesile crveno-belu ekipu, ona je i dalje slovila za favorita u ABA ligi, pa se tako na polusezoni nalaze na liderskoj poziciji na tabeli, sa 12 pobeda i dva poraza. Možda i više nego što je bilo očekivano i realno, ovi momci ostvarili su i u Evroligi. Na kraju godine nalaze se na 11. poziciji, uz skor od šest pobeda i devet poraza, ali i šansom da se nađu u završnici elitnog takmičenja.

A kako je tekla polusezona? Na samom startu, naši košarkaši vezali su tri pobede u Jadranskoj ligi i nagovestili dominaciju, kao i prethodne godine. Savladane su ekipe Mornara, Mege i Olimpije. Sa druge strane, na premijeri u Evroligi, Žalgiris je bio uspešniji, da bi usledio i prvi poraz u ABA ligi, i to od jednog od glavnih konkurenata – podgoričke Budućnosti. U oktobru, pred domaćim navijačima, košarkaši Zvezde upisali su prvu Evroligašku pobedu. Posle, sada već tradicionalnog, nadglašavanja himne, pala je Barselona, koja nije uspela da nađe rešenje za Bjelicu i Ročestija, koji su zajedno upisali 45 poena. Početak sezone protekao je u usponima i padovima, pa je nakon ove velike pobede usledio hladan tuš, izazvan porazima od Cedevite i Himkija. Ipak, trener Alimpijević uspeo je da podigne čitavu ekipu i skine još jedan skalp Evropskom velikanu – Makabiju. Pred polupraznom Arenom, preokret je režirao Ročesti (22p), a veliku podršku imao je od Bjelice, koji je bio nepogrešiv prilikom šuta za tri poena. Još je zabeležena pobeda protiv MZT-a, zatim poraz od Bamberga, da bi usledio večiti derbi i, prema mišljenju Alimpijevića, najvažnija ovosezonska utakmica. Ponovo predvođeni Milkom Bjelicom, koji je preuzeo ulogu lidera u ekipi i postigao 29 poena, crveno-beli košarkaši postigli su čak 14 trojki na ovoj utakmici i tako stigli do “stotke” (100:84).

Image result for milko bjelica mondo
Foto: MN Press

Ovaj derbi je samo nagovestio dominaciju Crvene zvezde u Jadranskoj ligi, u kojoj je do kraja 2017. godine ostvarila maksimalan učinak – šest pobeda u šest utakmica. Padali su redom FPM, Zadar, Igokea, Cibona, Mornar i Mega Bemaks. Sa druge strane, u utakmicama Evrolige, Zvezda je najpre vezala četiri poraza (Unikaha, CSKA, Olimpijakos i Baskonija), da bi u desetom kolu napravila pravu senzaciju i savladala favorizovani Real Madrid. I to u Madridu. Mnogo toga dobijeno je u ovoj utakmici, pa ne čudi što je mnogi smatraju jednom od najvećih pobeda Crvene zvezde. Prethodnih sezona naša ekipa gubila je na ovom terenu i po 30 poena razlike, da bi trojkom Antića, sedam sekundi pre kraja, niz od pet uzastopnih poraza u Evroligi bio prekinut. Uz to treba dodati i da su Zvezdini košarkaši ubacili čak 17 trojki.

FOTO: N. Negovanović
FOTO: N. Negovanović

Puni samopouzdanja i uz podršku fudbalera našeg kluba, košarkaši su se vratili u Pionir, gde su u narednom kolu čekali ekipu Efesa. Odličan šut sa distance je i dalje služio crveno-belu ekipu (14/28), Feldin je odigrao najbolju utakmicu do tada i upisao 29 poena, a sve to donelo je Zvezdi novu “stotku” ove sezone (100:81). Pobednički niz nastavljen je i u Valensiji. Istoimena ekipa savladana je rezultatom 86:82. Predvođeni Antićem i Feldinom (26p) crveno-beli su serijom od 17:0 uspeli da stignu zaostatak, a onda u dramatičnoj završnici dođu i do pobede i to poenima Feldina sa linije penala. U decembru su usledili mečevi protiv Fenerbahčea, Panatinaikosa i Armanija. Aktuelni prvak Evrope ostavio je naš tim bez šanse u ovom duelu i ostvario ubedljivu pobedu (82:56), da bi do trijumfa došao i Makabi u narednom kolu. Loš šut iz igre bio je presudan u ovom meču, pa su Atinski “Zeleni” upisali pobedu rezultatom 69:63 i tako odneli bodove iz Beograda. Ipak, košarkaši sa Malog Kalemegdana su na sjajan način zatvorili 2017. godinu. U Milanu ih je dočekala ekipa Armanija, koja je savladana rezultatom 91:88 i to po treći put. Ponovo su Feldin (19p) i Bjelica (18p) bili najkorisniji igrači, pa je Zvezda zabeležila šestu Evroligašku pobedu. Prvi meč u novoj godini, naši košarkaši igrali su u okviru ABA lige i slavili protiv Olimpije, za skor 12-2.

Na kraju godine, kada se saberu utisci, može se reći da je trener Alimpijević sa pravom tražio vreme, strpljenje i poverenje. Nakon, možda i očekivanih, oscilacija na početku sezone, čini se da Zvezda iza sebe ima više nego uspešnu godinu. Kako je najavljeno, titula u ABA ligi je i dalje prioritet, a s obzirom na to da je naš klub na čelnoj poziciji, šanse za to su više nego realne. Ako pogledamo učinjeno u Evropskom takmičenju, skor od šest pobeda i devet poraza, možda ni najveći optimisti nisu očekivali, što znači da Zvezdini ratnici i dalje imaju šansu za plasman u nokaut fazu. A, ko zna, možda i fajnal-for u Beogradu.

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама