Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Umorna Zvezda poražena od Panatinaikosa

Košarkaši Crvene zvezde mts nisu uspeli da savladaju višestrukog prvaka Evrope Panatinaikos. Grci su bili bolji u dvorani ’’Aleksandar Nikolić’’ rezultatom 63:69 (15:20, 23:21, 11:17, 14:11).
Serija gostovanja uzela je danak u redovima Crvene zvezde mts. Evidentno umorni crveno-beli vratili su se u Beograd posle serije gostovanja koja je obuhvatila Valensiju, Mornar i Istanbul koji su praktično u tri različita dela Evrope. I onda utakmicu u Beogradu protiv Panatinaikosa u svega sedam dana.
Uprkos umoru, na krilima navijača crveno-beli su se borili do poslednjeg daha. Zahvaljujući beskompromisnoj borbi došli u priliku da u potpunosti preokrenu rezultat protiv Panatinaikosa, ali stali na korak od čudesnog ’’kambeka’’.
Iako su izabranici Dušana Alimpijevića poraženi od Panatinaikosa rezultatom 63:69, njihova borba je nagrađena od strane vernih navijača. Crveno-beli su ispraćeni aplauzom u svlačionicu. Nažalost, vremena za odmor nema. Već u ponedeljak sledi gostovanje u Sremskoj Mitrovici za nastavak borbe za pol poziciju u ABA ligi koju crveno-bele trenutno zauzimaju.
Panatinaikos je nešto bolje započeo utakmicu, pre svega zahvaljujući šutu spolja koji je dobro služio njegove visoke igrače. Poveli su Atinjani 7:13, ali je Dangubićeva energija bila pokretač serije 8:0 koja je donela potpuni preokret. Ipak, crveno-beli nisu imali dovoljno raspoloženih igrača u uvodu utakmice. Zvezda je do kraja deonice postigla samo dva poena i to je doprinelo novoj seriju i preokretu pa su gosti na kraju prvog perioda imali pet poena prednosti (15:20).
Drugi period počeo je pogotkom Singltona, ali je Zvezda pokazivala sve bolju igru u odbrani. Kada se na agresivnu igru u defanzivi nadovezao Feldin to je značilo i novo vođstvo crveno-belih i to nakon nove serije, ovog puta – 8:0 (23:22).
U nastavku je viđena prava borba sa izrazito agresivnim odbranama na obe strane. Igralo se praktično koš za koš. Zvezdinu minimalnu prednost čuvali su Ročesti i Bjelica koji su igrali sve bolje i bolje kako je utakmica odmicala.
Ipak, Gist i Dentmon su u praktično poslednjih 30 sekundi prvog poluvremena ubacili koš uz faul, a potom i trojku uz zvuk sirene koji su doneli novi prekoret i vođstvo Atinjanima pred odlazak na duži odmor (38:41).
Drugo poluvreme je započelo novom trojkom Singltona. Crveno-beli nisu imali pomoć od šuta za tri poena, ali su to nadoknađivali velikom borbenošću koja je donosila skokove u napadu. Međutim, Panatinaikos je igrao veoma agresivno i dobro u odbrani. Zvezda je tragala za raspoloženim šuterima i dok je takva bila situacija Grci su došli do najvećeg vođstva (42:55). Bilo je još nešto više od 13 minuta do kraja.
Najava boljeg šuterskog raspoloženja bila je Jankovićeva trojka, a kada je Lesor pogodio iz ofanzivnog skoka crveno-beli su mini serijom 5:1 smanjili dvocifreni zaostatak na minus devet pred ulazak u poslednji kvartal – 49:58.
U poslednjem periodu Zvezda je zaigrala izuzetno agresivno u odbrani i zahvaljujući tome onemogućila Panatinaikos da pogodi iz igre preko tri minuta. Ipak, sreća je okrenula leđa, mnogo lopti izlazilo iz obruča pa to nije u potpunosti materijalizovano. Gabriel je na drugoj strani pogodio trojku preko ruke i sa minus šest crveno-beli su otišli na minus 9 (53:62).
Zvezda se borila do kraja i ta borba donela joj je nadu za potpuni preokret. Ipak, kao i tokom čitave utakmice šut nije služio umorne crveno-bele pa je Feldin promašio trojku za izjednačenje 30 sekundi pre kraja.

Dušan Alimpijević:
”Nažalost, nismo imali dovoljno energije da odigramo kako znamo i umemo. Definitivno se vidi da je taj put ostavio traga na nas i da u pojedinim momentima kada odigramo odbranu dobro 20 sekundi, u poslednje četiri padne koncentracija. Tada neka posle dobre odbrane ih nateramo na loš šut, kada ne dodirne obruč, ali padne u njihove ruke. To je pad u koncentraciji. Bio bih licemeran kada bih zamerio bilo šta mojim igračima. Mislim da smo se borili koliko su naše mogućnosti u našem trenutku. Nemojte zaboraviti da je ovaj tim sam došao u ovu situaciju, nenormalnu situaciju da postane normalno da se očekuje da Crvena zvezda pobeđuje u kontinuitetu Evroligi”

Crvena zvezda mts – Panatinaikos 63:69 (15:20, 23:21, 11:17, 14:11)

Crvena zvezda mts: Dangubić 4 (6sk), Davidovac, Lazić 3, Antić 2, Dobrić 5, Feldin 21, Janković 5, Ročesti 7, Lesor 8 (5sk), Dilan, Jovanović, Bjelica 8.
Vest preuzeta sa sajta KK Crvena zvezda
Скочи на траку са алаткама