Кошарка Кошарка/Извештаји и анализе

Ma kako je dobro, videti te opet!

Autor: CZBG, Nikola S. Foto: zvanični sajt ABA lige

Opet u Zagrebu. Drugu godinu zaredom naši momci dižu pehar namenjen pobedniku ABA lige u glavnom gradu Hrvatske. Još jednom su pokazali klasu i izdigli se iznad svih nedaća i umora, koji su bili rezultat igranja u Evroligi. Nakon svega što se dešavalo u ovoj sezoni, spavanja na aerodromu, igranja 2-3 utakmice sedmično 7 meseci, Zvezda je još jednom pokazala ko je najbolji na Jadranu. Ekipa koja je ove godine postavila novi rekord po broju pobeda u jednoj sezoni, moramo biti objektivni i reći da je svakako zaslužila osvajanje trećeg uzastopnog pehara. Od Ljubljane do Skoplja, Zvezda je ređala pobedu za pobedom, uz jedan poraz, u gradskom i večitom derbiju sa Partizanom. Nosioci Zvezdine ekipe su ove sezone bili:

-Stefan Jović, Marko Simonović, Čarls Dženkins, Milko Bjelica, Ognjen Kuzmić, Nejt Volters, Branko Lazić, Nemanja Dangubić, Marko Gudurić i, naravno čovek koji je digao pehar večeras, kapiten, Luka Mitrović

Moraju se spomenuti i uloge Diona Tompsona, Ognjena Dobrića, Boriše Simanića i Petra Rakićevića.

Kada bismo tražili razloge Zvezdine titule, mogli bismo naći dva odgovora: 1) Timska igra- čitave sezone je Zvezdina igrala najlepšu košarka u ABA ligi, skoro nikada na 2-3 uzastopne utakmice nije bio isti najbolji strelac i to je upravo ono što je donosilo tu ljepotu Zvezdine igre, uvek se tražila najbolja pozicija, najbolja situacija za postizanje poena, 2) ODBRANA- Zvezdina odlika od dolaska Dejana Radonjića, jednostavno rečeno, nijedna ekipa nije našla rešenje za Zvezdinu defanzivu, uništavali su protivnike pritiskom, terali ih na teške šuteve na isteku napada, u reketu je Kuzmić čekao svakoga ko bi prošao prvu liniju odbrane koju sačinjavaju Jović, Dženkins i Lazić.

Iz sezone u sezoni, često osporavani trener, Dejan Radonjić, izvlači najbolje iz svojih igrača, pa su tako ove sezone pod njegovim rukovodstvom procvetali, pre svih, Ognjen Kuzmić- postao je jedan od najboljih evropskih centara, a u Panatinaikosu je imao ulogu rezervnog centra, sa mizernom minutažom. Ove sezone je taj isti Kuzmić bio jedan od najboljih skakača i defanzivaca Evrope. Drugi igrač koji je doživeo renesansu ove godine je, naravno, Čarls Dženkins. Kada ekipa klone duhom, tu je uvek omiljeni Đenka da ukrade neku loptu na perimetru i digne temperaturu u dvorani. Poenterski je takođe bio jedan od boljih, pogotovo na kraju sezone kada je preuzeo ulogu pleja usled povrede Stefana Jovića.

Što se same večerašnje utakmice tiče, Zvezda je u drugom poluvremenu potpuno slomila protivnika koji se više nije mogao rezultatski vratiti u meč.Na samom početku Zvezda je povela 8-0, preko Kuzmića, Lazića i Mitrovića, ali Cedevita se brzo oporavila i do kraja prvog perioda, stigla do izjednačenja.Nošena Lukom Babićem i njegovim trojkama, predstavnici Hrvatske stižu do 16-16, ali tada kormilo preuzimaju Volters i Gudurić i Zvezdi ipak donose perdnost na kraju prvog perioda, 18-22.

Druga četvrtina počinje sjajnom igrom domaćina, koji više puta stižu do prednosti, preko Tomasa i Džejmsa. Ipak tada se pali Zvezdina mašina i odbrana koju smo već spominjali toliko puta, do kraja prvog poluvremena Zvezda upisuje pet ukradenih loptu i potpuno uništava igru Cedevite. Te ukradene se pretvaraju u lake poene, pa tako Zvezda stiže do prednosti 33-43. Od tog udarca se domaći tim više nije oporavio, Zvezda preko Simonovića, Tomspona i Dangubića drži prednost do poluvremena. Rezultat 39-46.

Nakon velikog odmora, Zvezda nastavlja sa neverovatnom odbranom, prosto uništava zagrepčane, koji u trećem periodu upisuju samo 9 poena, naspram Zvezdinih 19. Koš rešetaju redom, Lazić, Tomspon, Dženkins… Već u ovom periodu se videla nemoć igrača Cedevite koji su ostajali bez daha, igrali sve lošiju odbranu, a u napadu jednostavno ništa nije išlo, otvorene trojke su promašivali Babić, Tomas, Šurna. Na kraju trećeg perioda rezultat je iznosio  48-65.

U poslednjem periodu se igrala košarka, tako da kažemo, samo da se odigra. Domaćini nisu imali snage za bilo kakav napad na šampiona i produženje serije. Zvezda je stigla i do najveće prednosti koja je iznosila +23. Na samom kraju utakmice naš tim je “digao nogu sa gasa”, popustio u odbrani i slavlje je moglo da počne. Domaći su to iskoristili da ublaže poraz, na kraju 61-77.

Nakon ove utakmice svi su mogli da vide koliko je Zvezda zapravo dominantna, čak ni druga ekipa lige nije mogla da otme Zvezdi jednu pobedu u ovoj seriji. Prije sezone se ovakvo finale i prognoziralo, ali ovako ubedljiv ishod na kraju su očekivali samo pojedini navijači Zvezde. Tri rutinske pobede, od 12 četvrtina Zvezda je samo jednu odigrala loše, prva četvrtina prvog meča u Beogradu.

Cedevita – Crvena zvezda 61:77
/18:22, 21: 24, 9:19, 13:12/

Cedevita: Džejms 9, Krušlin 5, Katić 12, Babić 7, Žganec 2, Tomas 8, Bilan 4, Šurna 6, Musa 6, Begić 2

Crvena zvezda: Volters 11, Simonović 13, Bjelica 2, Tomspon 14, Dangubić 6, Mitrović 5, Lazić 8, Dobrić, Rakićević, Dženkins 8, Gudurić 4, Kuzmić 6

 

Šta napisati na kraju, osim nade da se ova ekipa neće raspasti i da ćemo i sledeće sezone uživati u igrama našim momaka. A do tada, slavlje na Kalemegdanu, kako je Radonjić najavljivao, može da počne. Svaka čast, momci!!

 

Скочи на траку са алаткама