Кошарка Кошарка/Вести Кошарка/Извештаји и анализе

Nemanja Dangubić – Zvezdin specijalac za odbranu

Izvor: zvanični sajt SD Crvena zvezda, piše: Žarko Dapčević Daba

Par utakmica u zadnjih mesec dana koje je Crvena zvezda odigrala je obeležio junak ove naše priče, Nemanja Dangubić koji je dva dana pre svoga rođendana (danas puni 24 godine pa neka mu i ova priča bude naš rođendanski poklon) odigrao najbolju partiju ove sezone i sa postignutih 12 poena bio jedan od najboljih aktera na drugoj finalnoj utakmici Jadranske lige na kojoj je Zvezda pobedila Cedevitu sa rezultatom 84:73 i povela sa 2:0 u finalnoj seriji.

Pre nepunih mesec dana u 27. kolu Evrolige Crvena zvezda je odigrala još jedan meč za pamćenje, ali ovoga puta na veliku žalost njenih navijača posle 45 minuta divovske borbe Printezis, košarkaš Olimpijakosa, košem tri sekunde pre kraja produžetka im je oduzeo priliku za slavlje, a Zvezdi i možda odlučujuću pobedu za prolazak u top 8.

Nakon ove spektakularne utakmice isplivao je jedan zaista interesantan i neobičan podatak za Riplijevu rubliku „Verovali ili ne“. Naime jedan od najboljih evropskih košarkaša današnjice legenda Olimpijakosa i uopšte košarkaška legenda Vasilis Spanulis posle punih 14 godina i odigranih 243 meča u Evroligi nije se upisao u strelce na jednoj evroligaškoj utakmici. Poslednji put kada se to desilo je bilo sada već davno 11. novembra 2003. na utakmici između Marusija i Nimburka koju je Marusi rešio u svoju korist rezultatom 86:70.

Spanuslis je na utakmici sa Crvenom zvezdom proveo na parketu 16 i po minuta i imao je tri pokušaja za tri poena, a najveći krivci za ovaj nesvakidašnji detalj su Zvezdini specijalci za odbranu Branko Lazić, Zvezdin ministar odbrane i Nemanja Dangubić, njegov budući naslednik, koji su bili zaduženi za čuvanje najboljeg igrača Olimpijakosa.

Ovo je priča o jednom članu tog čuvenog dvojca Radonjićevih specijalaca za odbranu. Dolaskom u Crvenu zvezdu i pod budnim okom Dejana Radonjića Nemanja Dangubić osim svojih fantastičnih fizičkih predispozicija kada je skok igra u pitanju je do savršenstva doveo i odbranu i čuvanje najboljih protivničkih igrača.

A put do Radonjinog specijalca je išao preko Hemofarma i Mege, ali da krenemo redom.

Nemanja Dangubić je rođen 13. aprila 1993. godine. Sa devet godine je počeo da se bavi košarkom, iako je kao mali maštao da bude fudbaler tačnije da bude golman među stativama i da on bude taj zadnji bedem odbrane koji će čuvati gol od protivničkih napadača. Kao i u slučaju Stefana Jovića i Nemanji je sudbina nemenila onu drugu veću i malo težu narandžastu loptu, ali mu je i jednim delom ispunila želju. Nije u fudbalu kako je kao dečak maštao, ali je zato u košarci postao poslednji bedem odbrane od protivničkih napadača.

Prvo je trenirao tenis, ali je na nagovor svog profesora fizičkog vaspitanja Vladimira Ilića koji je prepoznao u njemu talenat za košarku, krenuo da se aktivno bavi ovim sportom.

Počeo je u pančevačkom Kris Kros klubu 2002. godine i tu je ostao sve do 2010. godine kada je na finalnom turniru juniora Vojvodine održanom u Subotici proglašen za najboljeg igrača. To nije promaklo skautima Hemofarma, pa je na poziv Žarka Vučurovića sa Hemofarmom otišao na turnir u Pulu gde je jednostavno naterao čelnike Hemofarma da ga dovedu u svoje redove. I te 2010. godine on prelazi u Vršac gde naredne 2011. godine sa juniorskom ekipom Hemofarma postaje prvak Srbije.

Za prvi tim Hemofarma debituje u sezoni 2011/12 i to u prvom kolu Aba lige 08. oktobra 2011. godine kada je Crvena zvezda pobedila Hemofarm sa rezultatom 104:89, a Nemanja Dangubić pored toga što je debitovao zabeležio i svoje prve poene u seniorskoj konkurenciji (5 poena).

Te sezone Nemanja Dangubić će za Hemofarm odigrati 39 utakmica i postići 156 poena (Aba liga, Kup, Prvenstvo), da bi u sledećoj sezoni 2012/13 prešao u Megu.

Mega je te sezone igrala domaću ligu, pa potom i Superligu Srbije, a Nemanja Dangubić je bio jedan od njenih najboljih igrača. Za tim Mege je odigrao 43 utakmice i postigao 384 poena. I sledeće sezone pod dirigentskom palicom Dejana Milojevića Nemanja napreduje iz utakmice u utakmicu i postaje igrač oko koga će se mnogi timovi otimati.

U sezoni 2013/14 Nemanja Dangubić za Megu je odigrao 45 utakmica i postigao je 474 poena. Sa Megom je te sezone stigao i do finala Kupa Radivoja Koraća, ali je u uzbudljivoj završnici njegov tim izgubio od Crvene zvezde sa rezultatom 81:80.

Ono što je tada izgubio, nadoknadiće već sledeće sezone kada je u julu mesecu 2014. godine iz Mege prešao u Crvenu zvezdu. Sticajem okolnosti moja malenkost se našla u prostorijama kluba jednog julskog ponedeljka te 2014. godine kada mi je jedan funkcioner kluba saopštio da je Dangubić postao Zvezdin igrač i da će kroz par dana to biti i javno saopšteno. Moram priznati, s obzirom da sam pratio njegove partije u Megi, da mi je srce brže zakucalo od sreće jer sam apsolutno znao da stiže veliko pojačanje.

U dresu Crvene zvezde Nemanja Dangubić je debitovao u prvom kolu Aba lige 3. oktobra 2014. godine u Pioniru (sada hali „Aleksandar Nikolić“) kada je Zvezda ugostila Bugarsku ekipu Levski iz Sofije. Zvezda je na tom meču slavila ubedljivo sa rezultatom 85:55, a Dangubić sa svojih 10 poena bio jedan od najzapaženijih igrača na terenu.

U svojoj prvoj sezoni u dresu Crvene zvezde odigrao je 77 utakmica i postigao 438 poena, osvojio Kup Radivoja Koraća, Aba ligu i domaće prvenstvo i bio deo tima koji će zlatnim slovima biti zapisan u Zvezdinoj istoriji. Njegove igre, zalaganje i fizičke predispozicije koje je prezentovao navijačima Zvezde su bile dovoljne da ga na prvu loptu zavole i od milošte nazovu Zvezdinim nebeskim skakačem.

Na utakmici domaćeg prvenstva u Pančevu između Tamiša i Crvene zvezde navijači Zvezde iz Pančeva su svom sugrađaninu poklonili majicu kao mali znak pažnje i zahvalnosti za igre u crveno-belom dresu, što je još jedan od pokazatelja kako je popularni Danga vrlo brzo osvojio srca Zvezdine publike.

U sezoni 2015/16 kada se očekivao još veći Dangin iskorak, negde na početku sezone, doživeo je povredu kuka na jednom treningu i ta povreda ga je odvojila dva meseca od parketa, ali se Danga nije predavao i poručio je svima da će se vratiti jači nego ikada. Tako je i bilo, Danga se vratio i polako je vraćao onu svoju staru prepoznatljivu formu i sa svojim saigračima pisao nove zlatne redove Zvezdine istorije, plasman u top 8 Evrolige, odbrana Aba lige i domaćeg prvenstva.

I pored teške povrede Nemanja Dangubić je odigrao 52 utakmice i postigao 279 poena.

Pred početak ove sezone Nemanja Dangubić je zajedno sa svojim saigračem Markom Simonovićem produžio ugovor sa Zvezdom do 2018. godine.

I u novoj sezoni Danga je počeo odlično, zajedno sa svojom Zvezdom je pravio čuda po Evropi, padali su evropski velikani Real, Makabi, Barcelona, CSKA, Fenerbahče, a njihovi najbolji igrači su bili „uštopovani“ upravo od Zvezdinog dvojca Dangubića i Lazića. Posle istorijske pobede Zvezde nad Makabijem u Tel Avivu početkom ove godine Nemanja je doživeo još jednu neugodnu povredu tetive koja će ga odovjiti od parketa na mesec i po dana što se itekako osetilo u igri Crvene zvezde. Ali Danga se ponovo vratio još jači, još bolji, još spremniji i ceh su platili prvo Markus Vilijams, njegov bivši saigrač, u prvoj polufinalnoj utakmici između Crvene zvezde i Budućnosti, pa zatim i najbolji evropski igrač današnjice Vasilis Spanulis.

Zvezda je nesrećnim sticajem okolnosti izgubila meč, ali je dobila svog Dangu u punom sjaju.

Za Crvenu zvezdu je odigrao 177 utakmica i postigao 1029 poena, a danas ga čeka nastavak finalne serije u Zagrebu gde bi na najbolji mogući način sa šampionskim prstenom mogao da obeleži svoj rođendan i odličnu Zvezdinu sezonu.

 

Додајте коментар

Кликните да бисте објавили коментар

Скочи на траку са алаткама