Košarka Košarka/Izveštaji i analize

Maestralna Zvezda do druge pobede

Autor: CZBG, Vasilije Z.

Crvena zvezda, dominantnom igrom na obe strane terena, ostvarila je drugu uzastopnu pobedu u finalu regionalne ABA lige, i povela sa 2:0.

U prepunoj dvorani „Aleksandar Nikolić“, Crveno-beli porazili su Cedevitu iz Zagreba rezultatom 84:73, i na taj način u potpunosti iskoristili prednost domaćeg terena.

Cedevita (Boatright, James, Babić, Žganec, Bilan) je u ovoj utakmici krenula na sve ili ništa. Rovitog Boatrighta, koji je tražio da igra na svoju odgovornost, su od početka ubacili u vatru, i tako pokušali da iznenade domaći tim. Međutim, Zvezda (Jenkins, Lazić, Dangubić, Mitrović, Kuzmić) je, za razliku od prvog duela, mnogo bolje i koncentrisanije ušla u utakmicu. Prednost domaćina je rasla iz minute u minutu, i sjajnom trojkom Gudurića uz zvuk sirene, Zvezda dolazi do maksimalnih 11 poena razlike. U jednoj od najboljih prvih četvrtina našeg kluba, Cedeviti je spakovano 29 poena uz sjajan procenat šuta iz igre.

Nevjerovatnu energiju, naš tim je nastavio ispoljavati i u drugoj četvrtini. To je donelo samopouzdanje čak i kapitenu Luki Mitroviću, koji je posle dugo vremena povezao tri šuta sa distance ( dve trojke i jedna duga dvojka). U tom periodu Zvezda je imala skoro 70% šuta iz igre, sto je neverovatno na bilo kom nivou takmičenja. Sa druge strane Cedevita je bila očajna u procentu šuta za 2 poena (rezultat fanatične odbrane domaćina), ali je kakav takav priključak držala dalekometnim šutevima preko ruke za 3 poena (u jednom trenutku 4 od 5). Sredinom četvrtine Bjelica i Kuzmić prave 4 brza faula i Cedevita se vraća u igru (39-29), ali Jenkins i Wolters ubacuju u brzinu više i vraćaju domaćina u ritam, dok Gudurić ponovo uz zvuk sirene para mrežicu gostiju za potpuni potop i veliku predost od čak 23 razlike (57-34). Treba napomenuti da je Zvezda spustila Cedevitu na samo 28% šuta za 2 poena, što je nevjerovatno uzevši u obzir da Zagrepčani imaju najbolji napad lige i daleko najbolje procente šuta za 2 u ligaškom delu.

Nije bilo za očekivati da će Crveno-beli nastaviti sa ovakvim ritmom i u drugom poluvremenu. Jednostavno, napori u Evroligi su uzeli danak, što se očitava u vidnom umoru pojedinih igrača. Sa druge strane, Cedevita je previse napadački potentna da ne bi iskoristila energetske rupe u igri domaćina. Preko svog najboljeg igraca, Boatrighta, vežu 6 poena a zatim još 4,i tjeraju Radonjića da reaguje sa time out-om. Do kraja četvrtine Zvezda popravlja igru i sa nekoliko odličnih poteza Woltersa vraća visoku prednost (72-50). Tome je kumovala i obnovljena povreda Boatrighta koja je poremetila napadački ritam gostiju.

Do kraja utakmice Cedevita je uspela da pripreti samo još jednom (serija 1-11 za 73-61), ali to je bilo sve od ekipe gostiju i Zvezda je, reklo bi se, dominantno došla do velike prednosti u seriji od 2:0.

Najzaslužniji za pobedu domaćina bili su Zvezdini Amerikanci. Jenkins je poneo titulu MVP utakmice, i za 27 minuta u igri postigao je 16 poena, uz čak 7 skokova i 4 asistencije. Pratio ga je Wolters sa 14 poena, 5 asistencija i tri skoka. Dvocifreni su još bili Dangubić sa 12, i Gudurić i Mitrović sa po 10 poena. Goste je predvodio Miro Bilan sa 12 poena, a zapaženi su još bili James sa 11, te Shurna i Boatright sa 10 poena.

Razlozi pobede:

Odbrana – Crvena zvezda je odigrala Evroligašku odbranu većim delom utakmice. Spuštanje najboljeg napada lige u jednom trenutku na ispod 30% iz igre, kao i drzanje procenta za 2 ispod 40% u 3 od 4 četvrtine je dokaz da je domaćin primenio recept kojim je pobeđivao sve velikane evropske kosarke u EL sezoni iza nas.

Skok – Zvezdina igra zasniva se jakoj defanzivi koja se kruniše defanzivnim skokom i brzom trazicijom sa lakim poenima kao rezultat takve vrste igre. Večeras je Zvezda defanzivno nadskakala protivnika (26-18), a deficit od 2 ofanzivna skoka se nije osetio zbog odlične zaštite obruča kako centara tako i bekova naše ekipe, pogotovo Branka Lazića.

Protok lopte – Mnogo muka je naš tim imao posle povrede Stefana Jovića, igra je bila spora i po malo impotentna. Ali novom raspodelom uloga, i davanjem više slobode Woltersu, stvari su došle na svoje mesto. Naš rezervni plej u ove dvije utakmice beleži 14 poena, 5,5 asistencija i 4 skoka u proseku i može se reći da solidno odmenjuje našu prvu violinu. Rezultat bolje igre Woltersa je i bolji i tečniji protok lopte, koji završava otvorenim šutevima (41,7% za 3) i laganim asistencijama kojih smo nakupili 18 u ovoj utakmici. Još jedan plus ovog pomaka u igri je rasterećivanje Jenkinsa, koji ulazi u svoj MVP ritam.

Sledeća utakmica igra se četvrtak od 19h u Zagrebu.

CRVENA ZVEZDA – CEDEVITA 84:73
(29:18, 28:16, 15:16, 12:23)

Dvorana Aleksandar Nikolić
Gledalaca: 5.989
Sudije: Pukl, Kolješnić, Mitrovski

CRVENA ZVEZDA: Wolters 14, Thompson , Dangubić 12, Mitrović 10, Lazić 6 (8 skokova), Dobrić, Simonović  5, Rakićević, Jenkins 16, Gudurić 10, Kuzmić 8, Bjelica 3.

CEDEVITA: James11, Bajo, Krušlin 2, Boutright 10, Katić 2, Babić 7, Žganec 4, Musa, Bilan 12, Shurna 10, Begić 6, Tomas 9.

 

Dodajte komentar

Kliknite da biste objavili komentar

Skoči na traku sa alatkama